G4Media.ro

Studiu: Prețurile bunurilor și serviciilor au crescut cu 257% în România, în…

Studiu: Prețurile bunurilor și serviciilor au crescut cu 257% în România, în 17 ani, iar unul din cinci angajați trăiește în sărăcie

Prețurile bunurilor și serviciilor au crescut cu 257% în România, în 17 ani, față de o creștere medie de 36% la nivelul UE, iar unul din cinci angajați trăiește în sărăcie, cel mai ridicat nivel dintre toate statele Uniunii Europene, potrivit raportului anual privind prosperitatea în Europa Centrală și de Est, realizat de think-tank-ul britanic The Legatum Institute.

Potrivit raportului, condițiile de viață s-au îmbunătățit în toate țările din Europa Centrală și de Est în ultimii 30 de ani, iar convergența cu Europa de Vest s-a accentuat.

Însă, sărăcia în rândul salariaților este în creștere. În România, Ungaria și Letonia, până la 19% din lucrători trăiesc în sărăcie. Unul din cinci (18,9%) angajați din România sunt considerați a fi într-o stare de sărăcie, cel mai înalt nivel dintre toate statele membre ale Uniunii Europene.

Sursa: The Legatum Institute

Guvernele încep să acționeze, însă măsurile abordează mai degrabă simptomele sărăciei salariaților, și nu cauzele acesteia, comentează autorii raportului.

Creșterea costului vieții exercită, de asemenea, presiune asupra creșterii gradului de prosperitate. Între anii 2000 și 2017, prețurile bunurilor și serviciilor au crescut cu 257% în România, 98% în Ungaria și 87% în Letonia, comparativ cu creșterile medii ale prețurilor în UE cu 36%.

Rezultatul este o nemulțumire față de nivelul de trai, în special în rândul tinerilor care, în comparație cu părinții lor, pot face comparații cu cei din vestul Europei.

Sursa: The Legatum Institute

Foto sus: Pixabay.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Să nu se mai mărească veniturile oamenilor că și așa sunt pre mari pentru o Românie (a)normală !

  • Văi câtă incultura.
   Domnule Liță, de inflație ati auzit? Știți ce este?
   Inflația este o foarfeca economică de tăiat salarii, pensii și suspans, orice alt venit: alocatie, ajutor social, orice fel de spor, etc.
   Nu contează ce pensie ai, important e ce poți face cu ea.
   De ex ar fi de vis dacă așa avea salariu de un leu . .
   Dar cu acel leu sa pot sa cumpăr un Logan nou in fiecare luna.
   Domnule Liță nu cred că vă interesează să aveți 100 mil lei pensie pe luna, dar sa nu puteți plăti întreținerea cu acești bani.
   Importanta e valoarea banilor și nu numărul lor.
   Inflația reprezintă lipsa de valoare a banilor, vă doriți multe tinichele prin casa, sau puțin aur?

  • Un alt efect pervers al inflație este:
   Cei săraci sărăcesc și mai mult iar cei bogați se îmbogățesc și mai mult.
   Cum așa? răspuns:
   Simplu,
   1. Ex:
   Un patron de spălătorie auto. Guvernul da lege, sa creasca salariu minim. El va creste prețul la spălătorie, deci poate acționa. Veniturile lui cresc, acoperind sau chiar peste inflație (ca poate mai da guvernul vreo lege). Clienții lui ce sa comenteze că doar da guvernul cu bani, acum își permit.
   Ce face angajatul de la spalatorie daca creșterea salariului nu acoperă inflația? NU POATE ACTIONA, decât sărăcind, adică nu mai merge in concediu, cumpara mâncare ieftina, hainele nu le mai schimba, la dentist nici vorba.
   2. Ex:
   Doi pensionari unul cu 10 mil lei altul cu 100 mil lei. Da guvernul lege, creste Pensia 10%.
   Nenea Pensionarul 10mil acum are 11mil, merge l-a cumpărături, la spălătorie da cu 10lei mai mult, că de au crescut pensiile și iși permite, la piata cu 20lei mai mult, la medicamente la fel, etc.
   Pensionarul 100mil are acum 110mil, și pentru el viață e mai grea dar el tocmai a primit o creștere cat toată pensia lui nenea 10mil.
   Cine trăiește mai bine in inflație?
   Răspuns: cei bogați.
   Cine trăiește mai rău an de an in inflație?
   Răspuns: cei saraci, până pleacă din țară . .
   Cine folosește inflația ca metoda de tăiat pensii și salarii pe ascuns ?
   Răspuns: după statistica, cel mai mult PSD.
   Cine sunt votanții PSD:
   Răspuns: cei afectați de inflație și sărăcie, până pleacă din țară . .
   Cine nu poate sa mai plece din țară?
   Răspuns: PENSIONARII, trist dar . .
   Pompierul nu e erou când stinge focul pus de el.

 2. Teribil 🙁
  Trist, sa ai une dintre cele mai mari cresteri economice din UE si un asemenea dezechilibru. Stiind cine a guvernat in toti acesti ani (parlament) nu ar mai trebui sa existe nici o urma de indoiala, in privinta votului si a viitoarelor alegeri.
  Sa mai votezi PSD si aliati ai lor, in asemenea conditii, tine de masochism. Sau de boala psihica (sindrom Stockholm)

 3. Jaja asa este, sărăcie am observat la cel putin 50la suta din populație de 4ani de cand m-am reîntors in țară, problema e ca daca nu trăiești afara din țară aici mai greu îți dai seama(sistemul are grija sa nu) in acelasi timp de prin 2012pana acum am observat un boom de ultime modele de mașini scumpe (exact cand au inceput ăștia cu furatul la nivel național) a si alt lucru ce am observat :fețe triste la români,excepție râsul ala a lu dragnea and teodorovici galanul

 4. daca am adopta euro nu ar mai fii inflatie galopanta
  dar guvernanti nu vor ca sa poata devaloriza leul si marii inflatia sa scada salariile si pensiile pe ascuns

  • Daca ai adopta euro ai fi in regim de austeritate la cum a fost Romania condusa. Euro nu-i o pavaza impotriva plosnitelor politice.

 5. Mai sa fie! Pai nu fu social-democratie in toti anii astia? Partidul poporului (nu DD, allalt, psd) n-a dat fara numar? Partidul prostilor, de fapt si cind guverneaza prostii …

 6. A crescut tot din pixul guvernului de rahat care a fost pina acum . Pentru ce ?! Pentru ca toate contributiile pe munca sa creasca ; sa acopere cresterile de salarii la bugateri si salriati din domeniul public . A! Sa nu uit ; si la milogii de pensionari , sa creasca pensia . Tot din pix .
  Pensionarilor ; o sa ramineti singuri prin casile voastre . Cu pensiile voastre marite si cu poza secaturii numita viorica . Copii si nepotii vostri nu vor veni nici de sarbatori la voi . Tinerii asteapta disparitia voastra fizica pentru a putea trai intr-o altfel de societate .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.