G4Media.ro

Studiu: Populația de urși s-a mărit de la 12, la 30 de…

Studiu: Populația de urși s-a mărit de la 12, la 30 de urși, în mai puțin de 10 ani într-o rezervație naturală din județul Covasna: ”Diferența a fost enorm de mare”

Un studiu derulat anul acesta de Asociația Vinca Minor pentru protecția mediului din zona Ciomad – Balvanyos arată că numărul urșilor care trăiesc în zona respectivă trece de 30, după ce în urmă cu opt ani erau mult mai puțini, scrie Observator de Covasna.

„În 2013, specialiștii au considerat că avem între 9 și 12 urși care stau încontinuu în sit, adică și atunci erau mai mulți, dar cei care stăteau tot timpul acolo erau atâția – între 9 și 12 exemplare. Acum, în februarie, când ne-am dus să îi numărăm am reușit să numărăm vreo 30, fără să fie numărate ursoaicele, care în februarie nu ieșiseră cu puii. Asta ne-a dat pe spate. Diferența a fost enorm de mare, pentru un parcurs de, să zicem 8, 9, 10 ani”, a explicat marți, într-o conferință de presă reprezentantul Asociației Vinca Minor, Para Zoltán-Róbert.

Proiectul „Implementarea unor măsuri de management conservativ în situl Ciomad-Balvanyos” a inclus realizarea a șase studii de specialitate: studiu despre habitatele de turbării, speciile invazive, arbori bătrâni, identificarea arborilor indigeni, efectul păşunatului, starea de conservare a tinovului Torjafürdő, fiind finanțat cu bani europeni.

Aria protejată Ciomad-Balvanyos, sit natura 2000 de importanță comunitară, are o suprafață de aproape 6.000 de hectare și este situată în zona de nord- centru a județului Covasna, aproape de Lacul Sfânta Ana și de Munții Bodoc.

sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Ia sa vedem cateva cauze: februarie 2021 a fost neobisnuit de cald, cu zile in sir fara zapada pe sol in muntii josi cum sunt cei din zona. In plus, toamna trecuta s-a remarcat printr-o fructificatie iesita din comun a fagului, care e prezent ca specie dominanta in zona.
    Ce au facut ursii? Nu au stat in barlog, pentru ca aveau hrana din belsug si zapada putina sau deloc, ca atare au migrat in zonele cu jir din cele cu rasinoase de la nord, si au creat aglomerari locale, temporare. Ce intelege Istvan? Ca sunt de 3 ori mai multi ursi, din cauza ca nu se mai vaneaza :-)))

    • Tre sa faca si spagarii de la fondul de vanatoare un ban. Daca nu vin printii sa-i vaneze de unde sa-si ia si el noul X5!

  2. Încă nu a aflat Țancoș 🤮🤮🤮🤮 că îi extrage imediat!!!!

  3. Constat ca afara de de a-i critica pe altii, comentatorii nu sunt în stare sa propuna ceva.
    De exemplu ceva destept care sa împiedice ursii sa iasa pe DN1. Ca daca n-ai casco, afli repede ca ursul n-are RCA.