G4Media.ro

STUDIU Gropile misterioase din perioada neolitică descoperite în jurul Stonehenge au fost…

Sursa foto: Wild Blue Media / Channel 5

STUDIU Gropile misterioase din perioada neolitică descoperite în jurul Stonehenge au fost create, de fapt, de către oameni

Stonehenge, aparent unul dintre cele mai misterioase situri arheologice din lume, părea să conţină cel puţin încă un secret anul trecut când cercetătorii au descoperit o serie de gropi săpate în pământ în apropiere, care datează din Neolitic. Acestea sunt, de fapt, create de om, potrivit unui nou studiu.

Contrar teoriilor propuse de unii experţi, gropile nu sunt naturale. Cel puţin, având în vedere dimensiunea lor uniformă (9 metri în diametru şi 4,8 metri adâncime), par să fi avut un scop distinct, arată The Guardian.

„Ne-am uitat la aproape jumătate dintre ele şi sunt toate la fel”, a declarat Vincent Gaffney, arheolog la Universitatea Bradford, care a condus noul studiu. Deci, acest lucru arată că este o structură enormă. Poate că a evoluat dintr-o caracteristică naturală, dar nu am localizat asta. Deci, este cea mai mare structură preistorică găsită în Marea Britanie”.

În 2020, echipa lui Gaffney a dezvăluit că a mai descoperit ceva nou în timpul cercetării lor: un inel lat de o milă sub pământ care înconjoară Stonehenge şi gropile. Folosind tehnologia care ar putea cerceta locul în care au fost făcute săpături de-a lungul secolelor, el şi cercetătorii săi au presupus că inelul ar fi putut de fapt să facă parte dintr-un sistem ingineresc. Folosind acest inel geologic, constructorii îşi puteau număra paşii pentru a determina forma uniformă a gropilor.

Ce ar fi putut reprezenta aceste gropi rămâne o întrebare deschisă. O teorie comună ar fi că Stonehenge se credea a fi pătruns de o semnificaţie cosmologică pentru oamenii care l-au construit, deşi nu este clar dacă gropile au ajutat în vreun fel la acest lucru. Deocamdată, gropile rămân o altă descoperire ciudată pe un loc ciudat.

Sursa foto: Wild Blue Media / Channel 5

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Ce revelatie

  2. Dar cine altcineva puteau sa le faca? Harciogii ??extraterestrii antici?

  3. Și noi care credeam că-s urme de laser! Immmm, in poza se vede cumva o spirala?

  4. Tot USR e de vină, evident😈
    Hai jet măh jagardele USL-iste!