G4Media.ro

STUDIU Facebook și Instagram permit răspândirea dezinformării privind coronavirusul și vaccinul împotriva…

STUDIU Facebook și Instagram permit răspândirea dezinformării privind coronavirusul și vaccinul împotriva COVID-19

Dezinformarea în legătură cu COVID-19 şi cu vaccinurile a fost lăsată să se răspândească pe cel puţin zece conturi de Facebook şi Instagram care au strâns circa 370.000 de urmăritori în ultimul an, conform unui nou raport, citat de DPA, preluat de Agerpres.

Un studiu realizat de NewsGuard, care monitorizează dezinformarea online, a scos în evidenţă 20 de conturi, pagini şi grupuri care continuă să promoveze teorii ale conspiraţiei şi afirmaţii false despre COVID-19, dar cărora li s-a permis să rămână active, câştigând astfel zeci de mii de noi urmăritori.

În astfel de grupuri au fost postate comentarii conform cărora vaccinurile împotriva COVID-19 le fac rău copiilor şi sunt în general nesigure, multe dintre aceste postări controversate nefiind semnalate ca atare de platformele de socializare, relevă studiul NewsGuard.

Raportul menţionează că, deşi unele dintre paginile respective aveau eticheta generată de Facebook prin care se spune că ele conţin postări despre COVID-19, utilizatorilor nu li s-a transmis dacă respectivele informaţii sunt sau nu demne de încredere.

Conform NewsGuard, unele pagini aveau eticheta Facebook cu linkuri spre „cele mai noi informaţii despre coronavirus”, însă platformele nu au depus suficiente eforturi pentru a-i informa pe utilizatori despre veridicitatea surselor folosite în postări de conturile respective pentru a-şi susţine poziţiile.

Grupul de monitorizare a mai precizat că transmite astfel de rapoarte către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) începând din septembrie 2020, evidenţiind conturile, grupurile şi paginile care răspândesc dezinformări în legătură cu COVID-19, şi că ele sunt folosite de OMS în colaborarea sa cu reţele de socializare pentru a diminua impactul unor astfel de afirmaţii.

Însă NewsGuard susţine că studiul arată că, din momentul în care a început să semnaleze aceste conturi, toate paginile, cu o singură excepţie, au avut parte de o creştere a numărului de urmăritori.

„Raportul nostru arată că, deşi sunt atenţionate în mod repetat, Facebook şi Instagram nu îşi protejează utilizatorii de dezinformarea în privinţa COVID-19 şi a vaccinurilor”, a declarat Alex Cadier, director pentru Marea Britanie al NewsGuard şi autor al studiului.

Rapoartele oferite de NewsGuard Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii sunt publice, iar Facebook le-ar putea explica transperant utilizatorilor de ce multe dintre sursele populare de pe platforma sa nu sunt demne de încredere, promovând conspiraţii periculoase.

„În schimb, nu fac aproape nimic. În ciuda discursului companiei privind angajamentul cu orice preţ şi a atenţionărilor din partea NewsGuard şi a pericolului clar pentru utilizatori, sursele de dezinformare virale şi care provoacă discordie continuă să aibă succes. Facebook şi-a schimbat numele, însă promovarea dezinformării rămâne aceeaşi”, a declarat el.

Săptămâna trecută, compania Facebook, care deţine o serie de aplicaţii şi servicii, şi-a schimbat numele în Meta.

Ca răspuns la cercetarea făcută de NewsGuard, un purtător de cuvânt al Meta a spus că ei încurajează oamenii pe platformele lor să se vaccineze şi iau măsuri împotriva dezinformării.

Sursa foto: Unsplash/ Azam Kamolov

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Au avut nevoie de studiu sa observe asta?:))

 2. Și de persoanele care nu se mai uita la tv și nu asculta radio și nu au cont pe nicio platforma de genul , ce mai ziceți ? Că sunt prosti că nu asculta la Gheorghiță și Arahat ?Și la toți specialiștii din lume ( că de când cu pandemia asta , a tunat și a fulgerat cu acești „specialiști” ) . :))))

  • Direct responsabili ptr EȘECUL CAMPANIEI DE INFORMARE. și toti morții adiacenți. Cum e posibil ca o maimuță ca ȘOȘOACĂ, sau alți Skizofrenici ca oftalmoloaga Pop, sa poată fii mai sonore decit Guvernul cu tot aparatul sau imens instituțional? Decit ca sunt niște INCAPABILI, MEDIOCRII sadea…

 3. Nu neaparat. Multe nu au fost raportate. De exemplu, poti luam ban usor pentru postarea lui Caesar cu mana ridicata in salut preluata de nazisti.
  Si sa nu uitam de cat de cenzurati au fost republicanii pe timpul alegerilor.
  E o stire falsa in sensul ca inca mai sunt anumite lucruri despre covid-19 care nu au fost inca cenzurate.

  • Cand declari ca incendiile de vegetatie au fost declansate de lasere si extrateretrii e de asteptat.
   Inainte de a acuza cenzura ar fi indicat sa:
   1. intelegem ca cenzura este un atribut exclusiv al statului, nu exista cenzura in mediul privat, exista doar community standards
   2. sa nu mai debitam bazaconii, altfel cadem in penibil

 4. Am citit pe g4media ca nush ce vaccin nu mai e recomandat pentru persoanele de sub 30 de ani. Teoria conspiratiei de ieri e stirea oficiala de azi. Sunt bune si dezinformarile astea ca afli mai devreme ce va fi in viitor.