G4Media.ro

STUDIU Europenilor din Epoca de Fier le plăcea să consume brânză cu…

STUDIU Europenilor din Epoca de Fier le plăcea să consume brânză cu mucegai și bere, în urmă cu 2.700 de ani

Europenilor din Epoca de Fier le plăcea să consume alimente care încă fac parte din dieta noastră astăzi – cum ar fi brânza cu mucegai și berea – au arătat noi cercetări asupra unor probe de fecale antice, potrivit CNN și The Guardian.

De regulă, materia fecală umană nu tinde să dureze mii de ani, cu excepția celor din câteva locuri specifice, cum ar fi peșteri uscate, zone deșertice, medii inundate de apă și habitate înghețate.

Însă, studiind probe de fecale găsite în minele de sare preistorice din zona Hallstatt-Dachstein, Patrimoniul Mondial UNESCO din vestul Austriei, o echipă de cercetători a descoperit câteva dovezi „surprinzătoare”: prezența a două specii fungice utilizate în producția de brânză cu mucegai și bere în mostrele antice. Concentrațiile ridicate de sare și temperatura anuală constantă de aproximativ 8 grade Celsius în interiorul minei au păstrat bine probele, iar cercetătorii spun că descoperirile lor arată primele dovezi moleculare ale consumului de brânză cu mucegai și bere în Europa din epoca fierului.

„Am reușit să arătăm că alimentele fermentate au un rol important în istoria omenirii de mult timp”, a declarat autorul studiului, Kerstin Kowarik, arheolog la Muzeul de Istorie Naturală din Viena, citat de CNN.

„Practicile culinare erau sofisticate, bazându-se pe tehnici complexe de procesare a alimentelor, cum ar fi fermentarea și cel mai probabil, vizând nu numai conservarea alimentelor, ci și atingerea unui gust specific”, a adăugat ea.

„Prin studiul nostru am adăugat, de asemenea, la lunga istorie a brânzeturilor și a produselor lactate, demonstrând că brânza cu mucegai a fost deja produsă în Europa Epocii Fierului în urmă cu aproape 2.700 de ani”, a spus ea.

Cercetătorii au folosit analize aprofundate pentru a explora microbii, ADN-ul și proteinele prezente în aceste probe de fecale și au reconstituit dieta oamenilor care au trăit cândva în zonă.

Tărâța a fost unul dintre cele mai răspândite fragmente de plante găsite în probe, împreună cu materia vegetală a diferitelor cereale. Această dietă foarte fibroasă, bogată în carbohidrați, a fost completată cu proteine ​​din fasole și fructe, nuci sau produse alimentare pentru animale, au spus cercetătorii.

Când cercetătorii și-au extins studiul microbian pentru a include ciuperci, atunci au avut cea mai mare surpriză: o abundență de ADN Penicillium roqueforti și ADN Saccharomyces cerevisiae – ciuperci găsite în brânză și, respectiv, bere și pâine – într-una din probele din epoca fierului .

„Minerii de sare din epoca fierului din muntele de sare Hallstatt par să fi aplicat intenționat tehnologii de fermentare a alimentelor cu microorganisme care sunt încă folosite în zilele noastre în industria alimentară, în urmă cu 2.700 de ani”, a adăugat Kowarik.

Autorul Frank Maixner, microbiolog și coordonator al Institutului Eurac pentru studii asupra mumiilor din Bolzano, Italia, a afirmat, citat de CNN, că genomurile ciupercilor găsite în probe „par să fi fost deja supuse unui proces de selecție care să le facă potrivite pentru fermentarea alimentelor”.

„Prin urmare”, a adăugat el, „presupunem că aceste ciuperci au făcut parte dintr-o cultură de fermentare timpurie”.

Experții spun că vechii mineri, care aveau o dietă bogată în plante, aveau structuri microbiomale intestinale similare cu cele ale oamenilor moderni neoccidentali, care mănâncă o dietă cu fructe proaspete, legume și alimente neprelucrate.

În concluziile lor, publicate miercuri în revista Cell Press, echipa spune că cercetările lor sugerează o schimbare mai recentă a microbiomului intestinal occidental, deoarece obiceiurile alimentare și stilul de viață s-au schimbat.

Sursa foto: Unsplash/ Jez Timms

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

  1. De voie de nevoie, romanilor din 2030 le va place gustarica din vierme si gandac. A zis Greta ca vita trebuie degustata doar de cei ce stiu s-o aprecieze, oameni cu masterate.

  2. in concluzie: pe cand stramosii nostri daci branza, varza, viezure, pe undeva prin Austria niste oameni se ascundeau rusinati intr-o pestera sa se usureze dupa prea multa bere si branza cu mucegai. si la noi inca se plange lumea ca telemeaua e sarata, fara sa fi ajuns la nivelul branzeturi cu mucegai.

  3. Epoca fierului

  4. Peste 2700 de ani, arheologii vor avea dovada că populaţia actuală a României mănâncă foie gras şi joacă golf!

  5. Ca acum 80 000 de ani consumau ciuperci si indica nu spune nimeni, nimic … Motivul pt. care a aparut limbajul … Nimic important.

  6. *kubensia, sa ne intelegem.

  7. ** „Psilocybe cubensis” .

  8. Ah, ce vremuri…da stiu ca se statea la coada, ca era doar la gospodăria de Partid , da amu nu mai avem bani nici de astea.