G4Media.ro

STUDIU: Alimentele prăjite contribuie la creșterea riscului de a dezvolta boli de…

sursa foto: Pexels

STUDIU: Alimentele prăjite contribuie la creșterea riscului de a dezvolta boli de inimă sau de a suferi un accident vascular

Consumul de alimente prăjite este asociat cu un risc crescut de boli de inimă şi accident vascular cerebral, sugerează un nou studiu realizat în China şi citat miercuri de UPI. Probabilitatea de a dezvolta astfel de probleme de sănătate creşte cu fiecare porţie suplimentară de circa 110 grame de alimente prăjite pe săptămână, au mai constatat cercetătorii, relatează Agerpres.

Pentru acest studiu, oamenii de ştiinţă au analizat 19 studii publicate anterior. Ei au combinat date obţinute în urma a 17 studii în care au fost implicate peste 560.000 de persoane cu aproape 37.000 de evenimente cardiovasculare majore, precum infarct sau accident vascular cerebral.

Cercetătorii au utilizat, de asemenea, date din şase studii, efectuate pe un număr de peste 750.000 de participanţi, cu aproape 86.000 de decese în decursul unei perioade medii de 10 ani.

Conform constatărilor cercetării, în comparaţie cu subiecţii a căror dietă săptămânală era cea mai săracă în alimente prăjite, persoanele care au consumat cantitatea cea mai mare prezentau un risc sporit cu 28% de a suferi evenimente cardiovasculare majore. Totodată, acestea din urmă aveau un risc cu 22% mai mare de boli de inimă şi cu 37% mai mare de insuficienţă cardiacă.

Aceste riscuri au crescut substanţial cu 3%, 2% şi respectiv 12%, cu fiecare porţie suplimentară săptămânală de circa 110 grame, după cum au notat Pei Qin de la Centrul pentru Ştiinţe Medicale din cadrul Universităţii Shenzhen şi colegii săi.

Studiul a fost publicat marţi în jurnalul ştiinţific Heart.

Nu este clar modul în care alimentele prăjite pot creşte riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare, însă sunt posibile mai multe explicaţii, au menţionat autorii studiului într-un comunicat. Alimentele prăjite conţin aşa-numiţii acizi graşi trans, nocivi, din uleiurile vegetale hidrogenate utilizate adesea în procesul de prepare. Totodată, prăjirea stimulează producţia unor substanţe chimice secundare, ce pot declanşa un răspuns inflamator în organism.

În plus, alimentele bogate în sare, cum ar fi puiul prăjit şi cartofii prăjiţi, sunt adesea servite împreună cu băuturi îndulcite cu zahăr, în special în restaurantele de tip fast-food, au notat cercetătorii.

Sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. De cand chinejiii ofera informatii credibile?
    Sau g4 face propanganda chinezeasca?

    • Da face propaganda, pentru ca multi jurnalisti sunt platiti de UE care se apropie din ce in ce mai mult de China. Presa de astazi nu mai este independenta, decat intr-o foarte mica proportie. Daca in SUA marile ziare nu mai sunt demult independente, doar nu va asteptati ca in Romania sa existe asa ceva. Astazi presa face fie jocurile progresistilor, fie pe cele ale conservatorilor. Deocamdata progresistii sunt pe val.

  2. ” un nou studiu realizat în China”, pe bune?

  3. OK,pentru cei care nu au inteles inca, foarte multe dintre aceste politici bizare isi au originea in China (intoarcerea la natura, green deal, mancatul sanatos, clima, etc.). Aceste politici si ideologii isi au originile in partidul comunist chinez, doar ca nu sunt respectate de catre China, ci sunt impuse altora ca o conditie pentru a incheia afaceri cu China. Politicile verzi, corectitudinea politica, protectia LGTB, normativele, reglementarile excesive, piedicile puse in calea libertatii de exprimare, ce si cum sa mananci, toate provin din ideologiile chineze comuniste si sunt adoptate de catre stangistii progresisti europeni si americani. Practic, este o revenire a sistemului totalitar intr-o forma mai „soft”. Daca acelasi sistem functioneaza diferit in Europa, sa spunem, nu la fel se intampla in China unde stim bine ce dictatura exista. In Occident nu poti sa impui un sistem dur precum in China. Insa, banii si economiile valoreaza mai mult pentru liderii europeni decat libertatile si drepturile omului si, de aceea, se apropie atat de mult de China, singurul stat care a avut crestere economica in 2020 peste asteptari.

  4. Bă cercetătorilor, noi românii vă dăm cercetarea peste cap: mănîncă boboru’ nost’ de treij’ de ani zi de zi răbdări prăjite și uite că n-a crăpat! A emigrat.

    • :)) Răbdările prăjite sunt la fel de sănătoase ca veganismul completat cu suplimente, vitamine și minerale.

  5. „”Welcome to 2030 ! You will eat the bugs, you will sleep in a pod and you will own nothing! And life has never been better” – citat din Forumul economic de la Davos despre The Great Reset.