G4Media.ro

STUDIU 64% din ruși cred că noul coronavirus este ”o armă biologică”…

STUDIU 64% din ruși cred că noul coronavirus este ”o armă biologică” și evită vaccinarea cu Sputnik V din cauza neîncrederii în industria farmaceutică din Rusia

Aproape două treimi dintre ruşi consideră că noul coronavirus este o „armă biologică” creată de om, potrivit unui sondaj publicat luni de centrul independent Levada, relatează AFP.

Pentru observatori, aceste rezultate stau mărturie privind neîncrederea tradiţională în autorităţi, accentuată de lipsa de transparenţă în gestionarea pandemiei de coronavirus şi de relaţiile tensionate cu occidentalii.

Potrivit acestui studiu efectuat pe un eşantion de 1.600 de persoane, numai 23% dintre ruşi cred că apariţia coronavirusului este un fenomen natural „fără intervenţie umană”, în timp ce 64% cred că este „artificial şi reprezintă o nouă armă biologică”.

Cei care cred cel mai mult în teza unei origini artificiale se află în segmentul de vârstă 40-54 de ani, în proporţie de 71%.

Acelaşi sondaj indică faptul că proporţia ruşilor dispuşi să se vaccineze împotriva COVID-19 a scăzut în două luni de la 38% la 30%. Dintre cei care refuză vaccinul, 37% evocă teama de efecte secundare, 23% aşteaptă rezultatul testelor clinice şi 16% „cred că nu are sens”.

Primit mai întâi cu scepticism, vaccinul rusesc Sputnik V i-a convins totuşi pe experţii independenţi, revista medicală The Lancet stabilindu-i eficienţa la 91,6% împotriva formelor simptomatice de COVID-19.

Însă neîncrederea ruşilor în Kremlin, moştenită de la fosta URSS, rămâne tenace şi este accentuată de o lipsă de transparenţă, notează AFP.

Bilanţul oficial al morţilor de COVID-19 a ajuns luni la 86.455, în timp ce Agenţia de statistici Rosstat a anunţat la începutul anului că 162.429 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au murit între aprilie şi decembrie şi că excesul de mortalitate în 2020 în Rusia în comparaţie cu 2019 este de peste 320.000 de morţi.

Numărul ruşilor vaccinaţi nu este nici el comunicat cu regularitate. Săptămâna trecută, un responsabil al Ministerului Sănătăţii a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă, citat de agenţia TASS, că patru milioane de ruşi au fost vaccinaţi.

„Lansat de Kremlin ca o armă ideologică, fără a aştepta nici măcar rezultatul testelor clinice, Sputnik V este ocolit de ruşii deja neîncrezători faţă de industria lor farmaceutică”, estimează sociologul Aleksei Levinson, de la Centrul Levada.

Potrivit acestuia, ruşii ar fi, de asemenea, mai înclinaţi la teorii ale conspiraţiei în perioade de tensiune, cum se întâmplă în prezent când ruşii şi occidentalii sunt la cuţite în numeroase dosare. „Populaţia rusă se simte asediată de SUA şi de Occident”, a subliniat el.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. In realitate, Simeon Ecuyer si William Trent erau dughinisti de-ai lor.

 2. In concluzie, daca ai aceeasi opinie, esti rusofil!? Slab, baieti, foarte slab! Incercati altceva!

 3. Și eu cred la fel. Sunt și rusofil. Dacă ar fi sa ma vaccinez singurul vaccin ar fi cel rusesc.Totusi nu am încredere nici în vaccinul lor, exista mari șanse ca vaccinurile rusesesti sa fie ca și cele din occident. Nu este exclus ca bolșevicii din Occident sa domine tot ceea ce se întâmplă în Rusia.
  Putin nu are mutra de rus, mai degrabă seamănă cu bolșevicii decât cu rusii.

 4. Rusia este un stat mafiot, nici ruși nu au încredere în vaccinul rusesc, excepție cîtiva ratați care postează pe aici.

  • si romania cum e ? nu cumva securisto militaro mafiot ?

  • @ion In context ineptia enuntata de tine nu are nici o legatura. A sustine ca Romania este stat militar mafiot e semn sigur de deficienta cognitiva cronica

 5. Nici rusii nu sunt chiar atat de prosti. Noroc ca exista AUR si sosoci care s-ar vaccina cu mizeria statului jegos rusesc

 6. O splendida ilustrare a efectului de bumerang al narativului inept al propagandei mujicilor. Cracanel a dat ordin fsb-istilor sa submineze increderea cetatenilor occidentali in propriile lor state prin fake news despre virus, carantina si vaccin. Mujicii au ajuns sa creada aceste prostii mai abitir ca occidentalii.

 7. Daca 64% l ar fi votat pe proaspatul inchis la bulau țar ..ar fi fost democratie pura,daca 64% nu au incredere in vaccin este conspirație?

  • Un fapt vs daca ar fi. Postacel mujic incearca ceva mai credibil. Asa nu-ti iei rublele pe azi Si da e democratie sa fie „narodul” narod

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.