G4Media.ro

STS revine cu explicații în cazul Caracal: Victima a fost găsită în…

STS revine cu explicații în cazul Caracal: Victima a fost găsită în zona în care a fost localizată după apelurile la 112

STS arată într-un nou comunicat de presă că victima din cazul Caracal a fost localizată de polițiști în zona indicată de STS în urma a două din cele trei apeluri la 112 făcute de victimă.

Serviciul de Telecomunicații Speciale arată că informația de localizare transmisă de firma de telefonie mobilă este reprezentată sub forma unui unui cerc sau sector de cerc, iar în cazul primului și a celui de-al treilea apel al adolescentei la 112 se poate observa că ”victima a fost găsită în zona afișată, la limita inferioară a acesteia”.

În cazul celui de-al doilea apel, zona de localizare se afla departe de locul în care a fpst găsită victima, motvul invocat de STS fiind că ”telefonul victimei a comutat pe o altă celula a operatorului de comunicații mobile”.

Reamintim că Poliția a acuzat că STS a dat coordonatele greșite în cazul fetei dispărute din Caracal. “Minora a sunat la 112, iar cei de la STS ne-au transmis aria în care se afla telefonul mobil și ulterior trei adrese la care au făcut percheziții și nu au găsit minora. În urma acestor percheziții, colegii mei au colaborat cu procurorul și au ajuns la locatie. Au mers pe informațiile de la STS nu au gasit nimic, s-au desfășurat acțiuni specifice și s-a ajuns în această dimineață la locația respectivă”, a declarat Drăgan la Realitatea TV.

Comunicatul integral:

În completarea comunicatului de presă remis la ora 15.00, facem următoarele precizări:

Prin apelarea numărului de urgență 112 este furnizată și disponibilă în mod automat informația de localizare transmisă de operatorul reţelei publice mobile. Zona primară de localizare este reprezentată sub forma unui unui cerc sau sector de cerc, așa cum se poate observa în imaginile de mai jos.

În cazul de față, victima a fost găsită în zona afișată, la limita inferioară a acesteia.

Figura 1. Informația de localizare asociată primului apel (primul apel realizat în 25.07.2019, la ora 11:05:04, având o durată de 45 de secunde)

Pe durata celui de al doilea apel informația de localizare este cea reprezentată în figura nr. 2, de unde se poate deduce că telefonul victimei a comutat pe o altă celula a operatorului de comunicații mobile.

Figura 2. Informație de localizare asociată celui de al doilea apel (al doilea apel realizat în 25.07.2019, la ora 11:06:21, având o durată de 2 min. 20 sec.)

Pe durata celui de al treilea apel informația de localizare a fost identică cu cea primită în cazul primului apel efectuat de victimă

 

Figura 3. Informație de localizare asociată celui de-al treilea apel (al treilea apel realizat în 25.07.2019, la ora 11:12:33, având o durată de 1 min. 38 sec.)

Singura posibilitate legală și fezabilă pentru o localizare mai precisă a unui apel 112 este utilizarea aplicației dezvoltată și lansată de Serviciul de Telecomunicații Speciale, în data de 15 februarie 2019, denumită „Apel 112”.

Aplicația „Apel 112” permite transmiterea coordonatelor geografice ale terminalului telefonic mobil, tocmai pentru îmbunătățirea poziției de localizare a apelantului la 112.

De la data lansării acestei aplicații și până în prezent au fost inițiate către Serviciul 112, prin intermediul aplicației, un număr de 409 apeluri. Aplicația și-a dovedit utilitatea în toate cazurile în care persoanele aflate în pericol au folosit-o.

Aplicația este disponibilă gratuit și poate fi descărcată din Google Play și Apple Store. De la data lansării și până în prezent s-au realizat 32.186 descărcări.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

41 comentarii

 1. 1. Lacul nu se numeste Caracal ci Obogeanu
  2. Chiar daca comuta pe o alta celula, celulele radio se intrepatrund deci a doua celula trebuia sa se intrepatrunda cu prima cel putin in punctul unde se afla fetita, locatia fetitei trebuia sa fie ambele celule chiar daca se comuta intre ele
  3. Pe omul ala in cheama george popica si el sotia si copiii sunt plecati de mult in Italia, casa aia e practic parasita!

  • Exact, amice! Trebuia sa faca triangulare, si se vedea chiar mai bine locatia daca intrau in doua sau trei celule, daca vedeai mai multe triunghiuri adica pe harta aia data de ei, faceai triangulatie si aproximai mult mai bine locatia….nu asa la limita inferioara! Dar oricum daca era doar o casa parasita pe-acolo, la aia trebuia sa se duca primii politistii, dar mari detectivi si politistii aia din Caracal pe cat sunt mari spioni-electronisti cei de la STS!

  • Intrebari
   Victima a telefonat de pe telefonul criminalului, de trei ori.
   Nu era normal sa i se retina numarul de cei de le 112?
   Nu era normal sa se identifice proprietarul telefonului?
   Nu era normal sa devina principala pista?

  • Valll : E corect ce zici pe baza informatiilor astea noi privind telefonul. Daca era un telefon cu abonament il puteau identifica imediat pe proprietar. Daca era un SIM luat la liber….aici situatia e mai complicata….totul tine pana la urma de distinctia implicita din comunicatul SRI despre mijloace legale si negale….Inclusiv pe baza unui SIM luat la liber un serviciu secret special de tipul STS poate afla o gramada de informatii! Nu chiar totul, ca de asta insista Maior sa se dea lege sa cumperi SIM-uri, cartele telefonice doar cu buletinul, facand mare presiune cu ani in urma pe motiv ca le folosesc teroristii si tara risca atacuri islamiste. Orice SIM luat la liber are o serie, un numar unic de identificare, iar un serviciu secret cu ceva eforturi, nu cine stie ce, poate identifica de unde a fost achizionat pe baza seriei astea, caci SIM-urile sunt distribuite in pachete cu serii asemanatoare in fiecare oras, retea si magazin…

  • Asta nu e clar : cand si ce STS face doar ce e legal, si cand si ce poate sa faca mai mult. Comunicatul STS precizeaza clar ca tot ce au putut sa faca legal e sa dea locatia aia „la limita inferioara”, probabil o simpla verificare de rutina caci minimul pe care il puteau face era sa trianguleze din mai multe antene sau celule telefonice incat sa dea o locatie mai exacta! Apoi ce pot si cand pot face mai mult „extralegal”, nu stim, dar daca e la „standarde euroatlantice” cum isi zic ei, teoretic ar trebui sa poata faca mai mult nu doar sa faca reclama la aplicatiile sale 112, caci daca nu pot face mai mult atunci te bufneste rasul sa te gandesti cum apara astia tara de spionaj, atacuri cibernetice etc si stau la aceeasi masa cu NSA si alte agentii ori servicii similare.

  • P.S. telefonul poate fi furat sau al altcuiva, nu e obligatoriu ca proprietarul legal al telefonului sa fie si ucigasul, desi e probabil; de asemenea daca vezi pe o camera la un magazin vodafone ca doar o persoana a cumparat cartele SIM cu seria cutare, nu e obligatoriu sa fie faptasul ci un complice….lucrurile nu sunt simple, se presupune ca exista ceva competenta detectivista in plus fata de tehnica in serviciile astea si politie….se presupune, caci in practica daca politistii din Caracal sau seful lor din Olt au asteptat permisiunea unui procuror la un flagrant!…. Ce scrupulosi sunt politistii romani la un apel de urgenta, cer si asteapta mandat cand se trezeste procurorul, de parca se duceau la Dragnea acasa sa caute dosarul Tel Drum pe sub pat!….

 2. Zeci de ani în care am promovat numai „specialiști ” în orice angajare la stat. Acum vedem cum e să fie peste tot mediocri.

 3. Secția de mulțimi de puncte coplanare a STS a fost în conflict profesional deschis cu Direcția Paralele Divergente a Politiei.

 4. Sa intelegem ca STS area la dispozitie si alte metode „nelegale” de a identifica locatia telefonului/victimei, caci numai un idiot isi poate inchipui ca toata tara isi va instala aplicatia unui serviciu secret care cica raspunde si la 112 doar pentru cazuri din astea?!…Asta vor sa sugereze cu noul comunicat, nu? ca de fapt nu sunt atat de incompetenti cum zice lumea, chiar pot face munca de geek-James Bond, dar legea nu le-ar fi permis in cazul asta sa fie mai precisi!….Tehnic, bineinteles, stiu ca exista, telefonul fetei aleia e plin de aplicatii – mail, google, etc care ii dau de gol locatia si care pot fi accesate, legal sau nu, nu trebuie sa imi zica baiatul ala cu freza de Backstreet Boys (btw, nu mai e la moda,a fost de mult!), ca poti gasi un telefon prin aplicatii in comunicate STS!….Al naibii cu serviciile astea atat de secrete si speciale din Romania, ele sunt ultracomepetente stiti, pot spiona, identifica si dobora si face si drege si da ceata serviciilor similare din NATO, dar cum toate sunt conform legislatiei romanesti un fel de Dr Jekyll si Mr. Hyde, adica ba jumate publice si toata ziua in presa, ocupandu-se de lucruri banale si inocente precum adunarea datelor de la alegeri sau intretinerea serviciului 112 (ori in cazul SRI ori SPP mai cauta impreuna cu politia sau colaboreaza pe cont ptopriu cu traficati de tigarete, fete etc ori pazesc Harghita de iredentism), deci cum toate sunt asa ba un pic securiste si arbitrare ca pe vremuri, ba un pic occidentale si normate; adica ba legale, ba nelegale – e greu de stiut, vasazi, cand si-au aratat toti muschii sau cand si-au arata doar asa un pic „in limitele legale” adevarata capacitate, adica cand sunt competente de fapt sau cand au facut blat or au dat-o in bara!….E grele cu serviciile astea omniprezente, pline de bani publici, dar putin glorioase din Romania!

  • telefonul era al atacatorului si nu era smartphone. telefonul victimei fusese aruncat.
   Esti prost de bubui.

  • Bai Liviu, lucrezi la STS sau la politie? Dupa poza eu as zice ca la politie, caci cei de la STS au dat comunicate ca au aplicatii care iti identifica la metru locatia cand suni la 112, nu eu, eu nu stiam ca fata nu avea smartphone si ca a sunat de pe telefonul atacatorului care nu era smartphone, dar daca STS da comunicate din astea care te fac un pic sa razi despre aplicatiile sale….am mentionat asta intr-un argument despre eficienta lor. In orice caz, daca tu lucrezi la politie, ca numai aia au detaliile astea privind tipul de celular al victimei si atacatorului si ce s-a intamplat cu ele ca au fost zdrobite, si zici tu ca asa e, eu te cred, dar in cazul asta mai bine raspunde la 112 inainte sa se trezeasca procurorul nu dupa, adica misca-ti fundul si posteaza mai putin sub acoperire „in dialog cu cetatenii”, mai ales ca e vorba aici de obiectele victimei! In sfarsit, daca esti un agitat postac sau jurnaliat care a ascultat ce a zis nu stiu ce stab de politie adineauri unde o fi dat detaliile astea, iti returnez favoarea si iti zic ca numai un dobitoc primitiv de clasa face prost un pseudonim pe un site!

  • Multi stiu, putini cunosc.
   1. STS nu este serviciu secret. Este Serviciul de Telecomunicatii Speciale, care asigura institutiilor statului canale de comunicare securizate, independente de operatorii privati.
   2. Informatia de triangulatie vine de la operatorul de telefonie mobila. STS doar o da mai departe.
   3. Aplicatiile alea care iti dau locatia exact o fac pentru esti conectat la wifi.

  • Mie imi suna a serviciu secret. Are statut de unitate militara, nume de cod de unitate militara, e codus de militari si face parte din sistemul de securitate nationala in triada cu SRI si SIE. Din cate inteleg e echivalentul GCHQ britanic (The Goverment Communications Headquarters), adica asigura protectia si securitatea comunicatiilor guvernamentale, dar face si culegere si interceptare de date de semnal de orice fel. Poate nu e asa si noi avem o impresie gresita, in sistem SRI-isti le-o fi zicand STS-istilor ca numai ei sunt agenti secreti iar ei sunt doar „speciali”, ori in sfarsit poate ne scapa vreo nuanta, dar pare destul de secret pentru restul lumii.

  • Daca esti conectat la Wifi insemna ca ai un telefon smart. Un telefon smart iti da cu exactitate locatia prin GPS-un incorporat in telefon (nu aplicatie). Poti descarca aplicatii care sa foloseasca GPS-ul telefonului si il poti folosi fara sa foloseasca wifi, data, etc. la traficul rutier, excursii montane, etc.

  • Mersi, am inteles : daca ai smartphone si te conectezi wifi poti fi urmarit cu exactitate. Victima nu avea smartphone sau i-a fost distrus.

  • ….sau nici nu trebuie wifi ca aplicatia ruleaza pe gps-ul telefonului…E clar acum cum pot fi trackuit pe smartphone!

  • – triangularea NU e posibila … de acea e prezentat doar spotul
   – au existat 3 convorbiri 2 cu 112 si a treia cu POLITIA
   – STS nu are nici un drept pentru analiza numarului – listing convorbiri , proprietar
   ..doar politia o poate face …
   – exista la SRI aparatura …dar ce sa -i faci NU mai au voie multumita CCR ului

 5. Să le zică cineva că adjectivul se declină in gen, număr și caz cu substantivul pe lângă care stă. Asta dacă tot vor să pară credibile informațiile trunchiate pe care le furnizează.

 6. Da, „domnilor pesediști”, sistemul funcționează după dorința voastră! Infractorii sunt mult mai greu de prins și de tras la răspundere!
  Instituțiile statului nu trebuie sa colaboreze, nu trebuie să aibă PROTOCOALE de colaborare!
  Ați redus la minimum, la tăcere, ați băgat în comă colaborarea dintre SRI, Parchet, Poliție, ..!
  Fiecare instituție trebuie sa lucreze pe cont propriu, să nu știe una de alta, să nu schimbe infornatii care să faciliteze prinderea infractorilor! Fiecare trebuie să aibă propriul sistem de urmărire a infractorilor, nu cumva sa ii deranjeze prea repede! Acum era bun un protocol de colaborare, nu credeți? Era bun acum ajutorul SRI ului, nu credeți??
  Blestemați să fiți și voi și progeniturile voastre!

  • Ai dreptate. Trei ani au lucrat exclusiv la îngreunarea activității de ancheta, iar măsurile, deși destinate a ajuta un anumit tip de infractori, au avut consecințe mult mai ample, previzibile de altfel.

  • Excelent spus, acestea sunt urmarile unui stat condus de infractori si distrus din interior. Si-au dorit sa nu mai poata fi urmariti, interceptati sau anchetati dar nu s-au gandit si nnici nu le-a pasat ca vor lovi in cei nevinovati.

  • @cuochiipevoi tu al cui postac esti? Barna contracte cu statul/Ciolos zero/Dulap degeaba 5 ani?!Tu intelegi ca procurorul nu a dat voie sa se intervina chair dupa ce au avut mandat?!esti prost maxim!

  • Perfect corect. Faptul ca procurorul a amanat intrarea politistilor e dovada clara a timorarii acestora de catre pzd. Se si vedea omul aparand la latrina cum deranjaza cu mascatii cetateni onesti in miezul noptii.

 7. Noroc cum ca Dom Președinte a organizat un cerc îndurerat iar ministrul executa o dreapta electorala pana la Caracal. Ghinion ca nu mai e Vadim.. Ne mai calma puțin.

  • Aha, e ordin pe unitate sa urmariti fiecare miscare a presedintelui, si s-o torpilati, nu?

  • @Gabriela Constantinescu ,team leader de grup STS/SRI-procurorul nu a dat voie sa se intervina pana la 6 dimineata cap de guma!

  • Nu duamna… se poate?
   Am doar deosebita considerație pentru duamne care pun virgula aiurea, pentru președinți bocitori(domnul a mai ieșit sa infiereze cu mânie prezidențială și vinovații pentru copiii înecați in Prahova), precum și demnitari care pleacă „imediat la fata locului”.

 8. Soferul lui Iliescu, Gargamel si Ciordache-Alta Întrebare sa răspundă…

 9. Coordonatele sediului eliberarii pasaportului Sorinei le-au interpretat corect…Dar hai sa nu ne mai mintim unii pe altii. De la revolutie incoace promovarile in Romania se fac pe pile si performanta infractionala. Profesionalismul, integritatea si respectul legii lipsesc cu desavarsire.

 10. interlopii de la craiova aveau afaceri internationale si tot nu i-au localizat.
  poate plateau tevea la partid, la autoritati.
  pana au venbit strainii si le-au stricat petrecerea…

 11. Cumpanasu, unchiul uneia dintre fete, cerea adoptarea legii big brother.

 12. Romania raiul infractorilor
  Votati psd 1 mic si o bere

 13. Din păcate, acesta este rezultatul unei politici de stat din ultimii trei ani, respectiv îngreunarea activității de ancheta, relaxarea legislației penale și îngreunarea colaborării intre instituțiile in domeniu. Totul sub pretextul luptei contra statului paralel. Absolut previzibil, de toate acestea nu au beneficiat numai corupții, ci și infractorii de drept comun. Asta e țara in care premierul de facto plânge la televizor ca pușcăriile sunt pline de oameni nevinovați.

 14. Carmen Dan demisia, psd, afara, marți bugetul Sts!

 15. Serviciul Trantorilor Speciali trebuie desfintat!

 16. INCOMPETENȚĂ, CORUPȚIE, TICĂLOȘIE
  Timp de 12 ani (2005-2017), STS-ul a fost moșia faimosului ”general” Marcel Opriș, un individ infatuat, semi-doct și deplin integrat în mecanismul corupției generalizată, prin manipulare, trafic de influență și licitații trucate.

  Numai că în ticăloșia-i iresponsabilă, acest individ n-a fost în stare să pună la punct, împreună cu ANCOM-ul și operatorii de telefonie mobilă, un sistem de localizare cu precizie rezonabilă a apelurilor către 112.

  De ce STS și ANCOM? Pentru că dacă nu le-a cerut nimeni, operatorii de telefonie mobilă n-au avut de că să-și reducă profitul prin cheluieli de upgrade a sistemelor de localizare în rețelele lor, de la tehnologia banală Cell-ID, care este disponibil acum, la una dintre tehnologiile de localizare superioare (Enhanced Cell-ID, sau OTDOA – Observed Time Difference Of Arrival), care utilizează și puterea relativă a semnalului radio sau diferența de timp între emisie și recepție, tehnologii care oferă o precizie cu circa un ordin de mărime mai bună decât cea actuală.

  Implementarea unor astfel de tehnologii ar fi permis evitarea tragediilor precum cea a avionului prăbușit în Apuseni în 2014, sau cea de la Caracal, de zilele astea. Sau a unora similare care se pot întâmpla oricând și oricăruia dintre noi.
  http://bit.ly/cell-id-fb

 17. Oare cate cladiri din zona respectiva corespund descrierii facute de fata? 100? 1000? Cateva ore erau mai mult decat suficiente sa fie verificate din usa in usa de catre politisti. Pun pariu ca au fost mobilizati, dar stateau gramada in sediu. Asa si cu criminalul de la Remetea, el mergea pe jos ranit 7 km in camp deschis, iar in centrul satului erau 300 de politisti. Niciunul la margine satului.
  Dar ce ma mira, de la prim-ministru in jos, pe scara ierarhica sunt numai idioti numiti pe criterii politice – adica cat mai prost. Sunt si omeni destepti in sistem, dar fara putere de decizie.

 18. Hai s-o luam altfel: politia se plange ca nu i s-a dat o adresa exacta, ci i s-a indicat o arie de cca 10km patrati.
  Cat de greu e sa gasesti o casa (aparent) parasita cu caini lupi in curte in 10 km patrati?

  Discutia asta despre localizare e o pista falsa, probabil umflata pentru ca PSD-istii tocmai vor sa dea vina pe STS ca au pierdut ei alegerile. Pana una alta, eu nu am aflat nici macar daca apelurile au fost facute de pe un smartphone. Daca nu, degeaba discutam despre precizia localizarii.

  • Politia are echipamente speciale de identificare precisa a apelantului dar probabil o viata de copil nu justifica deplasarea echipamentului in zona indicata de STS.

 19. Serviciul 112 functioneaza si fara SIM si de pe orice telefon mobil…simbian,android sau IOS…toti timpitii comentraza aiurea cu identificarea telefonului…am inteles ca era un telefon gol fara sim

 20. Oare s-ar mai fi intamplat aceste doua tragedii daca cele doua fete NU ar fi facut autostopul? De ce s-au urcat in masinile unor necunoscuti?? In general, de ce sa credem ca lumea e „buna si binevoitoare”?? Putina circumspectie nu strica, nu?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.