G4Media.ro

Știuca din Delta Dunării, în pericol / Guvernatorul rezervației: Specia ar trebui…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Sa pescuiasca TOT cat se poate…… trebuie bani pentru concedii, dai dreaq de pesti ca apar altii….

  2. Urmeaza prohibitia si la speciile cinegetice distruse de lacomia purtatorilor de arme si a braconierilor. Felicitari, nemancatilor.

    • Păi nu ajunsese Năstase și Bittner stăpîni pe Deltă? Că hrănea madam Dana peștii în fiecare dimineață și seară, mai avea puțin și le punea și crotalii ca la oile lui Daia… M-am dus și eu turist în deltă și am mîncat saramură de macrou, că altceva nu aveau în congelator.

    • Stai jos inteligentule, vânătoarea este interzisă in Delta Dunării de peste 10 ani

  3. Pai v-ați lăudat cu amenzile luminii date câtorva turiști, pentru marii branconieri din Deltă cu motoare de 250 de cai putere…nimic, a am uitat, branconajul a fost eradicat in Deltă, pentru ei nu exista amenzi.

  4. Dacă s-ar dori cu adevărat protejarea Deltei ar trebui interzise motoarele termice mai mari de 40 de cai pe canalele mici și lacuri, apoi ar trebui constituita o infrastructura de control a navigației și pescuitului, știucă nu a mai migrat nicăier, nu mai exista, că dovada că în deltă anul trecut au fost două concursuri de pescuit sportiv cu cei mai buni pescari in domeniu, chiar toți să fie așa de slabi încât abia au prins câteva mârlițe, daca juriștii care n-au competente de mediu fac reguli de prohibiție e clar că nu se dorește salvarea Deltei.

  5. În fiecare an braconierii fac legea pescuitului în Delta Dunării și în fruntea ARBDD sunt numiți niște oameni numiți de braconieri .
    Am ajuns să mâncăm pește din țări care nu au bălți și râuri
    Un lucru este sigur: Delta este plină de rechini care sunt gata sa devoreze orice încercare de a readuce la viață acest colț de rai!!!

    • Oare de ce – cand fu cu scandalu’ -a fost atat de mare spaga pentru numirea in functia de Guvernator a unui personaj care nu avea nimic altceva care sa-l lege de natura decat ca-i placea Vantu’ si sa calareasca nisipurile cu 4×4…?
      Spaga, nu indemnizatia aferenta postului – neimportanta!!

  6. Sa dispară sacoșarii, marii pescari sportivi care bagat tot la butoi pa sare, și calculează sejurul in Delta in funcție de cheltuieli si câștig

  7. Iubesc Delta Dunării.
    Sunt mai multe cauze care au dus la dispariția știucii:
    1. Braconajul. Cine sunt cei care braconează? În niciun caz pescarii sportivi, pentru că nu sunt ei cei care comercializează peștele.
    2. Pescuitul comercial. Delta e plină de plase de toate felurile. Am văzut pescari localnici care întindeau plase monofilament de sute de metri pe Lumina și pe Puiu ziua în amiaza mare. În general, pescarii sportivi nu rețineau știuca sub dimensiune, pe când plasele nu aleg, omoară tot ce prind, indiferent de dimensiune. Mi s-a întâmplat să pun mâna pe niște plase pentru a elibera păsările care se prinseseră în ele și așa am văzut știuculițe moarte și alți pești în acele plase.
    3. Lipsa controalelor. Nu există o poliție a Deltei. În 12 ani, de când merg toamna în Deltă, am fost controlat o singură dată, cu vreo zece ani în urmă. De fapt, cine să controleze ce se întâmplă în Deltă dacă cei care exploatează resursa piscicolă sunt colegi de partid cu cei numiți să reglementeze și să protejeze situația Deltei?
    4. Încălzirea vremii. Iarna nu mai e iarnă, lacurile și canalele nu mai îngheață, ceea ce face ca pescuitul știucii pentru comercializarea icrelor să fie posibil exact în perioada ei de reproducere, când icrele au ajuns la maturitate. În 2021, am prins multe mârlițe pe care, evident, le-am eliberat, iar asta îmi dădea speranță că vom avea ce prinde în viitor, dar anul trecut, în octombrie, timp de 7 zile, trei oameni nu am prins decât o singură mârliță, de știucă matură nemaifiind vorba.
    5. Peștele de la cap se împute, spune o vorbă din bătrâni, capul fiind o clasă politică hămesită, care numai de protejarea resurselor naturale ale țării nu se ocupă, dimpotrivă!