G4Media.ro

STENOGRAME Dosarul Spiru Haret. Tatăl unui student despre presupusa șpagă pentru profesori:…

STENOGRAME Dosarul Spiru Haret. Tatăl unui student despre presupusa șpagă pentru profesori: ”Iarna îi taie un porc, treizeci de litri de vin, douăzeci de litri de țuică”

Referatul DIICOT prin care au cerut arestarea preventivă a mai multor cadre didactice de la Universitatea Spiru Haret conține transcriptul unor convorbiri interceptate despre care procurorii susțin că dovedesc existența grupului infracțional care frauda sesiunile de examene, licențe și master, potrivit surselor G4Media.ro.

O stenogramă a discuției dintre tatăl unui student la Spiru Haret și o terță persoană indică discuții despre cadouri ”în natură” – carne de porc, vin și țuică pentru promovarea examenelor:
„… Iarna îi taie un porc, treizeci de litri de vin, douăzeci… patruzeci de litri de vin, douăzeci de litri de țuică. Pe an, în afară de taxa pe care o plătește mai plătește încă 1500 de euro, bani pe care…….Îs douăzeci de profesori… îs douăzeci de materii… la care ea tre’ să treacă tot timpul. Ce le dai la ăia… pe anual?…………”

Procurorii DIICOT susțin că prorectorul I.E. a fost filat și înregistrat în timp ce primea șpagă bunuri (bagaje, sacoșe și bidoane de 5 L) și plicuri.

Procurorii susțin în referat că fraudarea de către profesori și studenți a examenelor era ”o activitate infracţională continuă” cel puțin din 2012 și până acum atât în facultățile din București, cât și în cele din țară ale Universității Spiru Haret: ”Convorbirile interceptate în cauză au evidenţiat o activitate infracţională continuă şi obişnuită pe linia fraudării sesiunilor de examene, licenţe şi master în cadrul facultăţilor din cadrul Universității Spiru Haret, atât în cadrul departamentelor din Bucureşti, cât şi în cadrul unora dintre facultăţile Spiru Haret din ţară”.

Mai mult, procurorii arată că au existat situații în care ”studenţii nici măcar nu au trecut vreodată pe la cursuri şi nu au participat personal la susţinerea examenelor la materiile şi disciplinele respectivelor facultăţi”.

Cum erau fraudate examenele scrise de licență, potrivit referatului:

– Într-un caz de la Facultatea de Psihologie, procurorii arată că un cadru didactic a scris în locul studentului răspunsurile corecte la un examen de tip grilă.

– Grilele cu răspunsurile la întrebări ajungeau în posesia candidaţilor care le memorau sau le salvau în telefon şi ulterior, în timpul examenului accesau datele de care aveau nevoie, fără a fi împiedicaţi de supraveghetori, ci dimpotrivă fiind aşezaţi în anumite locuri prestabilite pentru a putea acţiona fără probeleme

– Studenţii candidaţi erau direct ajutataţi în timpul examenenului scris de către anumiţi supraveghetori, în completarea răspunsurilor la testul scris de licenţă.

Cum erau fraudate probele orale de la licență, potrivit referatului consultat de G4Media.ro:

Prorectorul era de regulă cel care după obţinerea lucrării de licenţă, o trimitea mai departe studentului prin intermediul poştei electronice, cu foarte puţin timp (doar câteva zile) înainte de susţinerea şi prezentarea efectivă a lucrării, studentul neavând practic posibilitatea nici măcar de a citi şi a-şi însuşi conţinutul lucrării, aceasta nefiind rezultatul efortului de cercetare personal.

Prorectorul se ocupa în majoritatea cazurilor de întocmirea şi copertarea exemplarului original/oficial destinat facultăţii, pe care în perioada imediat premergătoare sesiunii de licenţă, o preda direct/indirect cadrului didactic, respectiv profesorului în a cărui coordonare ar fi trebuit să existe lucrarea studentului în cauză.

Influența era exercitată în continuare de prorector asupra anumitor cadre didactice ale universității, de asemenea, persoane pe care acesta se putea baza de regula în activitățile infracționale obișnuite.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Pe vremea lui Ceaușescu tot așa se proceda.
  Nu ne mai facem bine

  • Alo! Cretinii aia de la Spiru n-ar fi intrat niciodata la facultate pe vremea lui Ceausescu.
   Atunci exista examen de admitere. Parlamentul e plin de oligofreni(Serban Nicolae, Tudose, etc) care n-ar fi intrat niciodata la o facultate inainte de 89.

  • Pe timpul lui ceasca un loc la ASE costa o dacie noua data decanului.

 2. Cred ca la studente mai era si cate o perversiune sexuala.
  Minim doua!

  • În grilă!
   Nu ar trebui sa le permita la licență sa dea test grilă. Fraudarea e banala – dai foaia goala si iei 10.
   Asa ajung analfabeții functionali in funcții

  • Ĺa Braila la tanti Elvira toti fraierii au terminat Brâncoveanu!
   Unii sunt Directori de sucursale bancare.
   Sau înalți funcționari bancari!
   Nepotismul sa trăiască!
   Sau partidul!

 3. Se vede treaba ca e cam groasa…
  Am fost inscris si eu …am absolvit 2 ani cu medii peste 9,70..apoi un nene care ar fi dorit o micuta spaga, mi-a ratacit niste acte si m am trezit ca nu mai sunt inscris in anul 3
  Desi am pierdut multi bani ,nu am vrut sa i dau in gat pentru ca m am ingrozit si eu de amploarea mafiei
  Multi iau bani frumosi ,dupa „absolvirea” facultatii de la Vaslui, si nu s in stare sa citeasca cursiv 3-4 randuri
  Multe ar fi de spus….dar nu poate DNA rezolva nici 10% din amploarea fenomenului fraudarii

  • 0,1% rezolva DILCOT.
   Cel mult in puzderia de facultăți particulare.
   Un absolvent de la ASE Buzău e mai marele deputaților!
   ASE Buzau = Cârnați de Plescoi..

 4. Aiurea, când se prind ăștia cu plagiatul că lucrările de doctorat ale profesorilor sunt copiate din lucrări anterioare de diplomă ale studenților? Alea sunt în arhivă și nu pot fi verificate online…E o debandata completă învățământul universitar, trebuie resetata toată țara asta de pacalici și incompetenți…

 5. Si cand Androneasca a vrut sa-i f**** a sarit PD-L ul atunci pe ea pt ca aveau multi absolventi de la ei. Absolventi care sunt acum in PNL.

 6. A aflat și DIICOT secretul lui Polichinelle despre fabricile de diplome? Ce-i drept, niciodată nu e prea târziu 🙂

 7. Ar fi interesant sa apara o lista cu toti demnitarii absolventi de Spiru Haret.

  • Mai bine un Registru National.
   Unde fiecare angajator sa înregistreze salariatul absolvent de facultate.
   Aflăm câți demnitari au absolvit Spiru, ASE Buzău, Brâncoveanu de Brăila, Stefan cel Mare de Vaslui, Drept de Petroșani si Țuică de Zalău.
   Sau in aplicația Regia o extensie a studiilor cu anul absolvirii.
   Cu drept de utilizare la abonați.
   Contra cost.

 8. Citi sint facuti la apelul bocancilor ofiteri cu S H sa fiti voi sanatosi.Se inscriau la SH la ff ,terminau Dreptul si erau avansati din plt.major in maior,etc.

 9. O Tara de oameni cu diplome universitare , cumparate dela „piata universitara”, cu valoare stiintifica zero barat , dar cu intrebuintare care-i ofera proprietarului” inalta calificare” ptr. inalte functii . Si ne-ntrebam de ce nu mai merge nimic in Romania>>…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.