G4Media.ro

Stelian Ion a cerut plenului CSM revocarea lui Lucian Netejoru de la…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Stelian Ion a cerut plenului CSM revocarea lui Lucian Netejoru de la șefia Inspecției Judiciare / Cererea se bazează pe criticile la adresa Inspecției din raportul MCV

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a cerurt, marți, revocarea șefului Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, anunță ministerul într-un comunicat. Potrivit sursei citate, cererea de revocare se bazează pe ultimul raport MCV, în care Inspecia Judiciară este criticată.

Experții comisiei și-au exprimat îngrijorări în ce privește funcționarea Inspecției Judiciare ca un instrument de presiune la adresa magistraților care critică direcția reformelor în justiție sau scurg informații în spațiul public.

Ședința plenulului CSM a dezbătut, marți, Raportul de constatări faptice Auditul extern al managementului Inspecției Judiciare pe anul 2020.

”Ministrul Justiției a solicitat respingerea acestui raport, constituirea și convocarea comisiei prevăzute la art. 67 alin. 5 din Legea nr. 317/2004 în vederea analizării modului de îndeplinire a atribuțiilor manageriale de către Inspectorul-şef al Inspecției Judiciare şi propunerii de revocare din funcție a inspectorului-şef şi stabilirea unui calendar pentru desfășurarea acestei proceduri de revocare.

Argumentele care, în opinia Ministrului Justiției, au legitimat pe deplin acest demers au rezultat din cuprinsul Raportului Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul mecanismului de cooperare și de verificare din 08.06.2021 (Raportul MCV 2021), din cuprinsul hotărârii pronunțate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene la 18.05.2021 în cauzele conexate C 83/19, C 127/19, C 195/19, C 291/19, C 355/19 și C 397/19, din cuprinsul Hotărârii Secției pentru Procurori a C.S.M. nr. 230/23.03.2021 şi al Rapoartelor anuale de activitate ale Inspecției Judiciare pe anii 2019 şi 2020”, se arată în comunicatul ministerului Justiției.

 • Textul complet al poziției Ministrului Justiției cu privire la Raportul de audit al managementului Inspecției Judiciare pe anul 2020 poate fi consultat aici .

Context

Judecătorul Cristi Danileț este cercetat disciplinar de Inspecția Judiciară pentru un text publicat într-un volum despre asaltul asupra justiției din timpul guvernării PSD.

Judecătorul Danileț susține că Inspecția a început acțiunea disciplinară împotriva sa pentru ”conduită care aduce atingere imaginii justiției” (articolul 99 litera a din legeaa 303 din 2004. Inspecția ar fi fost sesizată de președintele CSM, Bogdan Mateescu, în luna februarie.

Danileț susține că Inspecția s-a transfomat ”într-un teren de reglat conturile cu magistrații incomozi”.

Un alt judecător a fost luat recent în colimatorul Inspecției Judiciare.

Inspecția Judiciară (IJ) a început cercetarea disciplinară pentru exercitarea funcției cu rea credință sau gravă neglijență față de judecătorul Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitești, cel care a declarat nelegală Secția Specială (SIIJ) din perspectiva dreptului european, după decizia Curții de Justiție a UE din 18 mai 2021.

Citește și

Două asociații de magistrați acuză CSM că le împiedică ”în mod nepermis” să participe la dezbaterile referitoare la activitatea Inspecției Judiciare

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

 1. Se respinge… Urmatoarea reforma?

 2. O propunere de bun simt avand in vedere si mizeriile recente intreprinse de Inspectia Judiciara prin care magistrati sunt anchetati pentru ca se exprima public pe diverse teme de interes.

  Vedeti cazurile cu magistratul care a facut pasi in directia implementarii deciziei CJUE in Romania, dar si cazul lui Cristi Danilet care este anchetat pentru niste randuri dintr-o carte.

  Bravo, Stelian! Bravo, USR PLUS!

 3. Nu se dau ei singuri atat de usor jos din functii. Justitia va ramane corupta. Bastioanele coruptiei sunt la CSM, CCR, si ICCJ. Nu prea vad cum ar putea fi curatate. Sa voteze ei impotriva fratilor lor?

  • Ce mai face Dj Stelica garsoniera.Incapabil de o înțelegere reală a nevoilor sistemului Stelica încearcă să scape de cei care îl critica pe el sau asemănători lui .Ce mai caută în sistem unul că Danilet !!sau Pirlog ! Sau ce calitate au judecătorii ce proclama ei sa Siij trebuie desființată.Semnalul este că toți aceștia sunt pătați și urmează să ajungă și lupa secției.

 4. @ion ai fost maxim.
  trebuie sa recunosc ca psd a fost foarte tare cand a schimbat legile sa isi puna oamenii de care au nevoie peste tot.

  din pacate nici stelica nu e diamant si dupa @barna justitia este curata…. ce ne mai batem capul!

 5. Drept raspuns la solicitarea sa, Stelian Ion va fi avertizat de CSM, cu fix acelasi limbaj pe care il foloseste IJ, ca, nu-i asa, pune presiune pe Justitie.

 6. iar o sa sara CSavoniereleM cu independenta justitiei

  daca nu se apuca de o reforma sanatoasa, planul lor cu 10 ani de guvernare va fi tot timpul obturat de CCR, avocatul poporului si alte institutii comunistoide

  si cand te gandesti ca ROMANICA-NORMALA-EDUCATA a irosit un referendum pe teme de justitie …

 7. Gena servilismului din ADN-ul românilor nu va dispare niciodată pe cale naturală, numai un duș educațional cu U(itarea)V(vasalității)-C(complete) ne va scăpa de această retrogenă ! Cum să fii convins că dacă schimbi un om din fruntea unei instituții se schimbă instituția ? Pentru asta există o expresie populară „schimbarea șefilor bucuria nebunilor/tâmpiților”. O astfel de credință medievală arată faptul că instituțiile nu funcționează în conformitate cu legea prin care au fost create, iar relațiile dintre membrii unei instituții este una de vasalitate.

 8. Cat il mai tin golancele din CSM pe plagiatorul asta pe post? Vrea si pensie speciala, in loc sa fie dat afara si pus sa plateasca din urma tot ce a incasat pentru un doctorat plagiat???
  Individul a facut o facultatate la !!! Universitatea Bioterra, precum semianalfabeta de Carmen Dan. Ce doctorat sa faca unul ca el? Normal ca un mare plagiat!