G4Media.ro

Statutul actualizat al Ombudsmanului European îi dă dreptul să deruleze anchete din…

Statutul actualizat al Ombudsmanului European îi dă dreptul să deruleze anchete din proprie inițiativă și să ceară acces la informații clasificate / Noile reguli, la vot în Parlamentul European

Parlamentul European propune reguli noi pentru Ombudsmanul European (Avocatul Poporului), astfel încât să apere mai bine cetățenii europeni, propunerile permițându-i să deruleze anchete din proprie inițiativă, nu doar în urma unor plângeri, și să ceară acces la informații UE clasificate.

Votul urmează să fie dat în sesiunea plenară din 23-24 iunie, după ce negociatorii Parlamentului au ajuns la un acord asupra noilor reguli cu Consiliul UE și cu Comisia în mai 2021, punând capăt unui blocaj la nivel politic.

Ombudsmanul European are ca scop să apere interesele cetățenilor și investighează cazuri în care o instituție sau organ UE a acționat cu încălcarea legilor sau a bunelor practici administrative. Cazurile pot viza nereguli administrative, discriminare, abuz de putere sau inacțiune. Statutul actualizat conferă Ombudsmanului dreptul să acționeze nu doar urmare a unor plângeri, ci și să deruleze anchete din proprie inițiativă, în special în cazuri grave sau sistemice de administrare defectuoasă de către instituțiile UE, precizează Parlamentul European.

Mai mult, regulile dau dreptul Ombudsmanului să ceară acces în cursul unei anchete la informații UE clasificate. Autoritățile statelor membre pot, de asemenea, primi cereri de a pune la dispoziție informații.

Ombudsmanul European este ales de Parlamentul European la începutul fiecărei legislaturi. Viitorii candidați trebuie să nu fi fost membri în Parlamentul European, Consiliul European, Comisia Europeană sau vreun guvern național în ultimii doi ani.

În dezbaterea din plen din 9 iunie asupra noilor reguli, raportorul Parlamentului, Paulo Rangel (grupul PPE), a spus că Ombudsmanul trebuie să fie un organ independent, „liber să acționeze după cum consideră de cuviință”, mai pecizează sursa citată.

„În esență spunem: vrem să fim supuși controlului, vrem ca procedurile noastre să fie examinate”, a mai spus Rangel, cu referire la faptul că Parlamentul, ca și celelalte instituții UE, trebuie să fie investigat de Avocatul european al Poporului.

Context

Regulile pe baza cărora își desfășoară activitatea Ombudsmanul European nu au mai fost actualizate de la Tratatul de la Lisabona.

Parlamentul European a făcut o propunere de actualizare a acestora în februarie 2019, dar nu s-a obținut acordul Consiliului UE, unde se întâlnesc statele membre.

Negocierile au dus la un acord informal între instituții în mai 2021 și Parlamentul a propus pe 10 iunie un text în acord cu acest compromis.
Votul final în plen este așteptat pe 23 iunie.

Sursa foto: site European Ombudsman

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Romania are nevoie de un ‘refresh’ al AP.
    La noi si la petitii „anchetele” se deruleaza prin corespondenta, AP e un fel de intermediar si nimic mai mult. Cine are o problema se poate adresa pe banii si timpul lui instantelor competente. AP mai are si alta treaba.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.