G4Media.ro

Statistică oficială: În Japonia, unul din 10 locuitori are vârsta de 80…

Sursa Foto: Pexels.com

Statistică oficială: În Japonia, unul din 10 locuitori are vârsta de 80 de ani sau mai mult / Aproape 30 la sută au peste 65 de ani, cea mai mare rată din lume/ Țara are, de asemenea, una dintre cele mai mari speranțe de viață din lume

Mai mult de 10% din populația Japoniei are acum 80 de ani sau mai mult, a anunțat luni guvernul, cel mai recent reper îngrijorător în criza demografică a acestei țări care îmbătrânește rapid, relatează CNN.

Potrivit cifrelor publicate de Ministerul Afacerilor Interne și al Comunicațiilor, proporția persoanelor în vârstă din Japonia, definite ca având vârsta de 65 de ani și peste, este, de asemenea, la un nivel record, cuprinzând 29,1% din populație – cea mai mare rată din lume.

Ministerul a publicat cifrele pentru a marca Ziua respectului pentru persoanele în vârstă, o sărbătoare publică în această țară, care se confruntă, de asemenea, cu o rată a natalității în scădere și cu o forță de muncă în scădere, ceea ce ar putea avea un impact asupra finanțării pensiilor și a asistenței medicale, pe măsură ce cererea din partea populației în vârstă crește.

Populația Japoniei a fost în declin constant de la boom-ul economic din anii 1980, cu o rată de fertilitate de 1,3 – mult sub nivelul de 2,1 necesar pentru a menține o populație stabilă, în absența imigrației. Decesele au depășit nașterile în Japonia de mai bine de un deceniu, ceea ce reprezintă o problemă tot mai mare pentru liderii celei de-a treia economii a lumii.

Țara are, de asemenea, una dintre cele mai mari speranțe de viață din lume, ceea ce contribuie la creșterea în creștere a populației vârstnice.

Pentru a face față deficitului tot mai mare de forță de muncă și în speranța de a revigora o economie în impas, guvernul japonez a încurajat mai mulți seniori și mame casnice să reintre în câmpul muncii în ultimul deceniu.

Într-o anumită măsură, acest mesaj a funcționat: în prezent, în Japonia există un număr record de 9,12 milioane de lucrători în vârstă, un număr care a crescut timp de 19 ani consecutivi. Lucrătorii cu vârsta de 65 de ani și peste reprezintă acum peste 13% din forța de muncă națională, a declarat luni Ministerul Afacerilor Interne.

Rata de ocupare a forței de muncă în vârstă a Japoniei este printre cele mai ridicate din marile economii, a adăugat acesta.

Dar chiar și încurajarea lucrătorilor vârstnici nu este suficientă pentru a compensa impactul social și economic al crizei demografice, premierul Fumio Kishida avertizând în ianuarie că Japonia este „în pragul de a nu mai putea menține funcțiile sociale”.

El a adăugat că sprijinul pentru creșterea copiilor este „cea mai importantă politică a guvernului”, iar rezolvarea acestei probleme „pur și simplu nu mai poate aștepta”.

În apropiere, China, Coreea de Sud, Singapore și Taiwan se confruntă cu crize similare, luptându-se să încurajeze tinerii să aibă mai mulți copii, în fața creșterii costurilor de trai și a nemulțumirilor sociale.

Sursa: CNN

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Da si ce folos. Japonia are una din cele mai mici rate de casatorii, copii si sinucideri. Asta de ce nu spuneti ?

    • Si ce legatura are ce zici tu cu longevitatea?

      Bravo poporului Japonez ca stie ce sa manance, de acolo pornesc 90% din boli!

      PS: Japonezii mananca carne foarte pitina spre deloc👍

  2. erata: rata cea mai mare de sinucideri