G4Media.ro

Statele Unite vor opri furnizarea anumitor arme dacă Israelul va intra în…

Sursa Foto: Israel Defense Force

Statele Unite vor opri furnizarea anumitor arme dacă Israelul va intra în Rafah, anunță președintele Biden: „I-am spus clar lui Bibi”

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat miercuri că este pregătit să oprească furnizarea anumitor arme către Israel în cazul unei ofensive majore la Rafah, punând pentru prima dată în mod public condiţii privind sprijinul american pentru aliatul său, transmite News.ro.

„Dacă vor intra în Rafah, nu le voi da armele care au fost întotdeauna folosite (…) împotriva oraşelor”, a declarat el într-un interviu acordat CNN.

„Nu vom livra armele şi obuzele de artilerie care au fost folosite până acum”, a adăugat el, referindu-se la bombele folosite de Israel de la începutul războiului din Gaza ca represalii la atacul fără precedent al Hamas din 7 octombrie.

Întrebat despre decizia SUA de a suspenda livrarea unui transport de bombe, el a comentat: „Civili au fost ucişi în Gaza din cauza acestor bombe”, şi a adăugat: „Acest lucru este greşit”.

Potrivit unui oficial american de rang înalt, săptămâna trecută, SUA au suspendat livrarea unui transport de „1.800 de bombe de 907 kg şi 1.700 de bombe de 226 kg”, în timp ce armata israeliană se pregătea să lanseze ceea ce a numit o ofensivă „limitată” la Rafah, temută de unii ca fiind un preludiu la un asalt la scară largă.

Întrebat despre operaţiunile actuale din Rafah, unde armata israeliană a desfăşurat tancuri şi a preluat controlul unui punct de trecere a frontierei, Joe Biden a declarat că acestea nu afectează „centrele de populaţie”, sugerând că, pentru Washington, nu este vorba de operaţiunea de amploare atât de temută.

„I-am spus clar lui Bibi (premierul Benjamin Netanyahu) şi cabinetului de război că nu vor avea sprijinul nostru dacă vor intra cu adevărat în centrele de populaţie”, a continuat preşedintele american.

Administraţia democrată a preşedintelui Biden a luat deja măsuri mai modeste pentru a-şi demonstra nemulţumirea faţă de premierul israelian, în special prin impunerea de sancţiuni asupra coloniştilor israelieni extremişti, dar a rezistat până acum solicitărilor de a-şi condiţiona ajutorul militar.

Statele Unite analizează alte livrări de arme, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Acest anunţ intervine într-un moment delicat pentru administraţia Biden, care trebuie să prezinte săptămâna aceasta Congresului un raport mult aşteptat, în care să se stabilească dacă utilizarea armelor americane de către Israel respectă dreptul internaţional şi, prin aceasta, legislaţia americană.

„În ciuda retoricii lui Netanyahu, Israelul ia foarte în serios presiunea americană”, afirmă Raphael Cohen, de la centrul de cercetare RAND, subliniind, de exemplu, că Israelul a deschis mai multe puncte de trecere în Fâşia Gaza sub presiunea SUA, cel mai recent la Kerem Shalom.

„Acestea fiind spuse, cred că va fi dificil pentru Netanyahu să renunţe complet la operaţiunea în Rafah”, spune acest expert.

În pofida condamnării internaţionale, premierul israelian a promis să lanseze această ofensivă, despre care spune că este esenţială pentru a distruge ultimele batalioane ale mişcării islamiste din teritoriile palestiniene.

Din punct de vedere strict militar, totul depinde „de profunzimea stocurilor Israelului”, care păstrează o mare cantitate de bombe, dar ale cărui stocuri au fost în parte epuizate de cele şapte luni de război, a continuat Raphael Cohen.

Cu 3 miliarde de dolari pe an, Statele Unite sunt principalul donator de fonduri şi de arme al Israelului, şi chiar trimiseseră un lot de muniţii la începutul războiului.

Deşi nu se pune problema ca Washingtonul să repună în discuţie ajutorul de securitate pe termen lung, de exemplu pentru scutul antiaerian „Iron Dome”, care şi-a demonstrat formidabila eficacitate după atacul asupra Iranului din 14 aprilie, există din ce în ce mai multe apeluri pentru ca ajutorul militar american să fie condiţionat.

Mai mult, acest lucru se întâmplă în mijlocul unui an electoral în Statele Unite şi într-un moment în care demonstraţiile pro-palestiniene zguduie multe campusuri americane.

Suspendarea livrărilor de bombe săptămâna trecută a fost „scandaloasă”, a denunţat preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson.

Senatorul de stânga Bernie Sanders i-a cerut preşedintelui american să „folosească toate pârghiile” pentru a face presiuni asupra Israelului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...