G4Media.ro

Statele Unite vând rachete către Kosovo pentru apărarea „integrității teritoriale” a fostei…

Sursa foto: Wikipedia / U.S. Army photo by Visual Information Specialist Paolo Bovo - Released

Statele Unite vând rachete către Kosovo pentru apărarea „integrității teritoriale” a fostei provincii sârbe

Statele Unite au anunțat joi că vor vinde în curând rachete antitanc către Kosovo pentru a apăra „integritatea” acestui teritoriu balcanic pe care Serbia refuză încă să îl recunoască, la un sfert de secol după un război sângeros, scrie Le Figaro.

Washingtonul a acceptat cererea Pristinei de a cumpăra 246 de rachete Javelin, o armă furnizată de NATO Ucrainei pentru a distruge vehiculele blindate ale forțelor rusești, a anunțat Departamentul de Stat.

Incluzând echipamentele asociate acestor rachete, vânzarea este în valoare de 75 de milioane de dolari, se arată într-un comunicat. Acest acord „va îmbunătăți capacitatea pe termen lung a Kosovo de a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială”, a adăugat corpul diplomatic american. Formal, Congresul poate încă să blocheze vânzarea, dar este puțin probabil să facă acest lucru.

Relațiile dintre Kosovo și Serbia au trecut din criză în criză de la războiul dintre forțele sârbe și rebelii albanezi, care s-a încheiat în 1999 cu intervenția NATO împotriva Belgradului. Kosovo, care are o minoritate sârbă de 120.000 de persoane dintr-o populație totală de 1,8 milioane de locuitori, și-a declarat independența față de Serbia în 2008, ceea ce Belgradul nu a acceptat niciodată. Relațiile s-au deteriorat și mai mult în luna mai, odată cu instalarea primarilor albanezi în patru orașe din nordul Kosovo, majoritar sârb, în urma boicotării alegerilor locale de către electoratul sârb.

Kosovo rămâne o problemă obsesivă pentru unii sârbi, care consideră acest teritoriu drept leagănul lor național și religios. În ciuda sprijinului istoric acordat Pristinei, Statele Unite sunt frustrate de ceea ce consideră a fi intransigența premierului kosovar Albin Kurti.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...