G4Media.ro

Statele Unite se pregătesc să trimită o navă de război în Marea…

Statele Unite se pregătesc să trimită o navă de război în Marea Neagră pe fondul tensiunilor ruso-ucrainene

Armata americană a început miercuri pregătirile pentru trimiterea unei nave de război în Marea Neagră pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina după recentul incident de lângă strâmtoarea Kerci, a informat presa americană, citată de Agerpres.

Astfel, armata SUA a cerut Departamentului de Stat să notifice Turcia despre eventualul său plan de a trimite o navă militară în Marea Neagră, a anunţat CNN, citând mai mulţi oficiali americani, care au afirmat că acest demers reprezintă ‘un răspuns’ la confruntarea recentă între Rusia şi Ucraina în apropiere de strâmtoarea Kerci, care face posibil accesul din Marea Neagră în Marea Azov.

‘Statele Unite îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Montreux. Cu toate acestea, nu vom comenta despre natura corespondenţei noastre diplomatice cu guvernul turc’, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, citat de CNN.

Potrivit Convenţiei de la Montreux semnată în 1936, navele ţărilor neriverane sunt obligate să notifice Turcia în avans despre trecerea lor prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele, care leagă Marea Mediterană de Marea Neagră.

În conformitate cu prevederile acestei convenţii, navele ţărilor neriverane nu pot rămâne în Marea Neagră mai mult de 21 de zile.

La 25 noiembrie, trei nave ale Forţelor navale ucrainene – două vedete blindate şi un remorcher – cu 24 de marinari au fost capturate de gărzile de coastă ruse în timp ce se pregăteau să intre în strâmtoarea Kerci pentru a ajunge în Marea Azov, pe motiv că ar fi încălcat frontiera maritimă a Rusiei.

Marina ucraineană a calificat incidentul drept ‘act de agresiune’, declarând că a informat Moscova în avans despre trecerea navelor prin strâmtoarea Kerci.

În acelaşi timp, Rusia a declarat că nu a primit niciun fel de înştiinţare de acest gen, iar navele ucrainene au ignorat somaţiile gărzilor de coastă ruse.

Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat miercuri că a lansat un apel ţărilor semnatare ale Memorandumului de la Budapesta (1994) – Statele Unite, Marea Britanie şi Rusia, trei ţări care ar trebui să garanteze independenţa Ucrainei – pentru organizarea unor consultări urgente cu privire la tensiunea din strâmtoarea Kerci.

Foto: pixabay.com

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. Rusia nu poate fi calmata decat prin interventie aeriana, navala si terestra deodata. Nenorocirea e ca pana acum n-a pierdut niciun razboi.

  2. Tot pe banii lu’ unchiu’ sam saracu’… ca marii aliați și lideri mondiali macron și merkel sunt ocupati cu încălzirea globală, pupatu’ bucilor rusești și jupuirea marii britanii.

  3. O sigura nava? Votcangii au 3500 unitati navale( submarine, fregate, corvette, distrugatoare, etc). Scaparea noastra e sa devenim stat american, altfel mutter ne vinde pe metri cubi gaz.

  4. bah tampitilor (v-o spun cu toanta simpatia)
    cum pisic n-ati gasit alta pozna decat uss texas, care, nu „decat” ca ie muzeu si deci n-are treaba cu ce vriea dod… dar se stie c-a executat friendly-fire cand cu debarcarea, deci dubla insulta.
    mai bine va schimbati saitu in f4ussr

  5. cu SUA nu te poti juca ca in transnistria, Georgia, Ucraina sau in Syria bombardind civilii aleator cu bombe aruncate din avion, daca macar un soldat american va suferi din cauza cracanatului atunci se va incepe operatiunea de lichidare a statiei petroliere numita „rusia”. in kremlin deja se fac exercitii de evacuare a cracanatului cu ajutorul elecopterelor, insa si Ceausescu a crezut ca elicopterul il va salva

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.