G4Media.ro

Statele Unite se pregătesc pentru amenințări complexe și rapide la adresa alegerilor…

Statele Unite se pregătesc pentru amenințări complexe și rapide la adresa alegerilor din acest an, avertizează directorul FBI

Statele Unite se așteaptă să se confrunte în acest an cu amenințări rapide la adresa alegerilor americane, deoarece inteligența artificială și alte progrese tehnologice au făcut ca interferențele și imixtiunile să fie mai ușoare decât înainte, a declarat joi directorul FBI, Christopher Wray, scrie AP.

„Statele Unite s-au confruntat în trecut cu amenințări străine de influență malignă”, a declarat Wray la o conferință privind securitatea națională. „Dar în acest ciclu electoral, SUA se vor confrunta cu mai mulți adversari, care se mișcă într-un ritm mai rapid și care sunt ajutați de noile tehnologii.”

Wray a evidențiat progresele în inteligența artificială generativă, despre care a spus că au făcut „mai ușor atât pentru adversarii străini mai mult sau mai puțin sofisticați să se angajeze în activități de influență malignă.”

Observațiile au subliniat preocupările tot mai mari ale guvernului american cu privire la operațiunile de influență, uneori greu de detectat, menite să modeleze opinia publică. Deși oficialii nu au citat eforturi reușite ale unor guverne străine de a modifica direct rezultatele alegerilor, aceștia au tras un semnal de alarmă în ultimul deceniu cu privire la campaniile de influență străine.

Wray a sugerat că FBI va împărtăși în acest an informații despre amenințările pe care le observă.

„În calitate de profesioniști în domeniul informațiilor, trebuie să evidențiem amenințările în moduri specifice, bazate pe dovezi, astfel încât să ne înarmăm în mod util partenerii noștri și, în special, publicul împotriva tipurilor de operațiuni de influență străină cu care este posibil să se confrunte”, a spus el.

În 2016, agenții ruși au încercat să sporească șansele electorale ale republicanului Donald Trump prin furtul și scurgerea de e-mailuri democrate și prin utilizarea unei campanii ascunse, dar puternice, în rețelele sociale pentru a semăna discordie în rândul alegătorilor americani.

În 2020, au declarat oficiali americani din serviciile de informații, președintele rus Vladimir Putin a autorizat operațiuni de influență pentru a-l denigra pe democratul Joe Biden și a-l ajuta pe Trump în alegerile din acel an. China „a luat în considerare, dar nu a desfășurat” operațiuni de influență, în timp ce eforturile agresive ale Iranului au urmărit să exploateze vulnerabilitățile site-urilor electorale de stat, în timp ce Teheranul a încercat să afecteze șansele de realegere ale lui Trump, au declarat oficialii.

În ciuda acestor amenințări, potrivit oficialilor din serviciile de informații, nu a existat nicio dovadă că vreo entitate străină a schimbat voturi sau a perturbat în alt mod procesul de votare.

În unele cazuri, tehnologia emergentă a fost folosită mai aproape de casă.

De exemplu, un consultant politic a confirmat săptămâna aceasta că a plătit un magician de stradă din New Orleans pentru a crea un apel robot care imita vocea lui Biden, deși consultantul a declarat că a încercat să tragă un semnal de alarmă cu privire la potențialele utilizări maligne ale inteligenței artificiale, nu să influențeze rezultatul alegerilor primare din New Hampshire de luna trecută.

Posibilul spectru al unei noi interferențe străine a reapărut din nou în această lună, când Departamentul de Justiție a acuzat un informator al FBI că a făcut afirmații false despre presupusa corupție a familiei Biden.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Sigur, de-aia câștigă un pucist evazionist putinist!

  2. Să vedem ce va fi la noi anul ăsta.
    O proastă idee, alegerile comasate