G4Media.ro

Statele Unite îl convoacă pe ambasadorul chinez la Casa Albă pentru „demersuri…

Sursa foto: Brendan SMIALOWSKI / AFP

Statele Unite îl convoacă pe ambasadorul chinez la Casa Albă pentru „demersuri în legătură cu acțiunile provocatoare” ale Beijingului împotriva Taiwanului

Ambasadorul Chinei în Statele Unite a fost convocat la Casa Albă, relatează The Washington Post, citată de The Guardian.

„După acțiunile Chinei din cursul nopții, l-am convocat pe ambasadorul Qin Gang la Casa Albă pentru a face demersuri în legătură cu acțiunile provocatoare ale RPC”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, într-o declarație furnizată Washington Post.

„Am condamnat acțiunile militare ale RPC, care sunt iresponsabile și în contradicție cu obiectivul nostru de lungă durată de a menține pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”. Un demers este un protest depus pe canale diplomatice.

Ieri, Washington Post a publicat un articol de opinie scris de ambasador, în care a prezentat punctul de vedere al Chinei cu privire la escaladarea disputei. Articolul era intitulat „De ce se opune China vizitei lui Pelosi în Taiwan”.

Taiwanul a fost o parte inseparabilă a teritoriului Chinei timp de 1.800 de ani.

Când China și Statele Unite au stabilit relații diplomatice la 1 ianuarie 1979, Statele Unite au recunoscut în comunicatul comun cu China că guvernul Republicii Populare Chineze este singurul guvern legal al Chinei. Au trecut patru decenii de atunci, iar Statele Unite s-au angajat de mult timp să nu dezvolte relații oficiale cu Taiwanul.

În ordinea succesiunii, președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, este al treilea cel mai înalt oficial din guvernul SUA. Călătorind cu un avion militar, Pelosi a efectuat săptămâna aceasta o „vizită oficială în Taiwan” de profil înalt, așa cum a descris-o biroul său în declarația de sosire, și a primit un tratament de protocol complet din partea autorităților Partidului Democrat Progresist din Taiwan, care nu fac un secret din urmărirea independenței în platforma partidului lor. O astfel de vizită a încălcat în mod deschis angajamentul Americii de a nu dezvolta relații oficiale cu Taiwanul.

Această poziție este contestată. Ieri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Beijingul nu are niciun motiv să reacționeze în mod exagerat, deoarece „SUA și alți aliați ai NATO au efectuat vizite cu oficiali de rang înalt în Taiwan în mod regulat de-a lungul anilor”.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter