G4Media.ro

Statele Unite au devenit lider mondial în minarea criptomonedei Bitcoin

Statele Unite au devenit lider mondial în minarea criptomonedei Bitcoin

Companiile americane care se ocupă cu minarea de bitcoin sunt în prezent lideri mondiali în acest domeniu, în timp ce în China această activitate a dispărut aproape complet, arată un studiu publicat miercuri de Universitatea Cambridge, informează AFP, citată de Agerpres.

„Minarea” de bitcoin constă în efectuarea unor calcule complexe pe un ordinator pentru a valida tranzacţiile în criptomonede, o activitate deschisă tuturor pe o reţea descentralizată şi care este remunerată prin emiterea de noi bitcoin.

„Noile date, care acoperă perioada până la finele lunii august, arată că SUA concentrează 35,4% din activităţile de minare de bitcoin, faţă de 16,8% la finele lunii aprilie, urmate de Kazahstan, cu 18,1% (comparativ cu 8,2%) şi Rusia cu 11% (faţă de 6,8%)”, a comentat autorul studiului Michel Rauchs.

Firmele care se ocupă cu minarea de bitcoin consumă echivalentul a 0,45% din producţia mondială de electricitate, adică mai mult decât o ţară precum Filipine, estimează Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI).

China a fost mult timp centrul global al minării de criptomonede, o activitate cu un consum mare de energie. Multe firme chineze care se ocupă cu minarea de bitcoin utilizau energie produsă pe baza combustibililor fosili, inclusiv cărbune, ceea ce a generat îngrijorări cu privire la impactul bitcoin asupra mediului înconjurător. Autorităţile de la Beijing şi-au lansat propriul lor yuan digital iar în luna iunie a acestui an au interzis complet activităţile firmelor care se ocupau cu minarea de bitcoin.

„Consecinţa directă a acţiunilor Guvernului chinez a fost o scădere mondială cu 38%” a participării minerilor în reţeaua bitcoin, subliniază Michel Rauchs. „Aceasta reprezintă echivalentul ponderii Chinei înaintea măsurilor guvernamentale, ceea ce sugerează că minerii chinezi şi-au încetat operaţiunile, toţi în acelaşi timp”, adaugă Rauchs.

O parte importantă a minerilor de bitcoin şi-au mutat operaţiunile în SUA, unde caută surse de energie cu preţuri mici şi un mediu politic favorabil cu privire la criptomonede.

Preşedintele Autorităţii de reglementare a pieţelor financiare americane (SEC), Gary Gensler, a calificat în repetate rânduri sectorul criptomonedelor drept „Vestul Sălbatic”, chiar dacă la finele lunii septembrie a recunoscut că nu are puterea de a interzice utilizarea criptomonedelor, fără sprijinul parlamentarilor.

În schimb, unii aleşi americani, în special cei din opoziţie, încurajează această nouă sursă de venituri cu o creştere impresionantă. De exemplu, senatorul republican Ted Cruz i-a invitat pe minerii de bitcoin să vină să se instaleze în statul Texas şi să profite de gazele naturale şi energia eoliană produsă local.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. *Liniste* printre iubitorii de monede fiduciare 🙂 Iar lor, le doresc inflatie placuta!

  2. Minarea inseamna participarea ca “martor” la tranzactii. O mare risipa de energie. Costul in energie electrica a unei tranzactii bitcoin ajunsese la un moment dat la $20 dolari. Ca sa nu mai zic de valoarea fixa de bitcoin care ii imbogateste pe cei care au luat initial monede. O schema piramidala.

    • Stai cuminte ca in afara de ‘energie risipita’ n-aveti ce sa-i reprosati. Deschide piete noi pt. regenerabile, amortizeaza investitia in caz de supraproductie(bate vantul mai tare, arde soarele mai bine). 75% e deja ECO, deci, care-i problema ? Mai documentati-va. Intr-o zi o sa va doriti sa stiti exact ca nu va luati teapa iar tranzactia e ireversibila. Asta e, pt. lucruri mari trebuie sa fii 100% convins cand le faci.

      La anu’ 100 000 $.

  3. Ei au facut-o, ei o termina. Dupa ce va fi farmat ultimul satoshi le vor decripta pe toate, tot traseul, si se va vedea clar : cine, ce si cum. Pana-n 2140 va exista tehnologia. e nevoie doar de 1300 de qbits.