G4Media.ro

Strategia apărării în procesul lui Dragnea. Liderul PSD cere rejudecarea procesului pentru…

Strategia apărării în procesul lui Dragnea. Liderul PSD cere rejudecarea procesului pentru că sentinţa de 3 ani şi jumătate de închisoare ar fi fost dată de un complet nelegal constituit. Dragnea invocă o decizie a Înaltei Curţi ulterioară, însă, deciziei de condamnare din iunie

Liderul PSD Liviu Dragnea cere Completului de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) casarea sentinţei de 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare şi rejudecarea procesului angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman pe motiv că verdictul ar fi fost dat de un complet nelegal constituit, potrivit documentului formulat de Liviu Dragnea prin avocaţii săi, Marian Nazat şi Flavia Teodosiu, depus la instanţă şi consultat de G4media.

O cerere similară a depus la instanţă si avocatul Adrian Toni Neacşu, avocatul Olguţei Şefu, fosta directoare executivă de la Protecţia Copilului Teleorman.

De precizat că atât Liviu Dragnea, cât şi Olguţa Şefu au lipsit la termenul de ieri de la ICCJ, primul invocând dureri lombare, a doua, o criză biliară.

Apărătorii lui Liviu Dragnea susţin că verdictul de condamnare dat în iunie anul trecut nu a fost emis de un complet specializat aşa cum cer legea 78/2000 privind prevenirea şi sancţionarea faptelor de corupţie la articolul 29, legea 304/2004 privind organizarea judiciară la articolele 19 alineatul 3, 35 alineatul 2 şi 36 alineatul 3, precum şi regulamentul privind organizarea şi funcţionarea administrativă a ICCJ. Ultimele două articole de mai sus din legea 304/2004 au fost modificate anul trecut de PSD-ALDE.

 • „Din studierea informaţiilor publice existente pe portalul ICCJ, secţiunea destinată organizării instanţei, secţiilor şi completurilor, respectiv secţiunii hotărârii de colegiu, am constatat că nu există în cadrul secţiei penale, prin nicio hotărâre de colegiu, complete specializate pentru soluţionarea, în fond, a cauzelor de corupţie. Acest lucru determină constatarea firească a faptului că nici completul care a soluţionat în fond prezenta cauză nu a fost unul specializat, în acord cu exigenţele art. 29 din legea 78/2000. Prin urmare, rezultă în mod neechivoc faptul că prezenta cauză a fost soluţionată de un complet nelegal compus, cu consecinţa nulităţii absolute a hotărârii pronunţate, în raport cu dispoziţiile art. 281 al. 1 lit a) Cpp”, arată avocaţii lui Dragnea în cererea adresată instanţei.

Avocaţii susţin că toate celelalte instanţe din ţară, mai puţin ICCJ, ar avea astfel de completuri specializate.

Apărarea lui Dragnea invocă şi o decizie a ICCJ dată de un complet privind dezlegarea unor chestiuni de drept în septembrie anul trecut, deci ulterioară condamnării lui Liviu Dragnea din iunie 2018

„Natura normelor care sancţionează compunerea completelor de judecată şi sfera de cuprindere a noţiunii de legală compunere a acestora, a fost însă tranşată, pe cale de interpretare de către Înalta Curte de Casaţie şi Justitie, prin Decizia nr 17/17 septembrie 2018, respectiv un recurs în interesul legii, decizie prin care a stabilit că normele din Legea de organizare judiciară referitoare la compunerea completelor de judecată specializate sunt norme de ordine publică, care ocrotesc un interes public, anume buna administrare a justiţiei, iar încălcarea acestora este sancţionată de lege cu nulitatea absolută (…)

Împrejurarea că Decizia nr. 17/2018 a ICCJ pronunţată într-un RIL este pronunţată în materie civilă este lipsită de relevanţă în condiţiile în care interpretarea tranşată prin respectiva Decizie vizează dispoziţii de organizare judiciară, aplicabile deopotrivă atât în materie civilă, cât şi în materie penală”, arată avocaţii în cerere.

Apărarea invocă în acest context şi Decizia 685/2018 privind completurile de 5 judecători a CCR din noiembrie 2018 unde, la paragraful 177, se arată că încălcarea prevederilor referitoare la compunerea completurilor de judecata atrage nulitatea absolută a actelor pronunţate.

De asemenea, apărarea lui Dragnea invocă decizia CEDO din cauza Sutyagin contra Rusiei din 3 mai 2011.

Prin urmare, avocaţii solicită anularea condamnării şi rejudecarea de la zero a procesului de fond.

„Încalcarea normelor privind soluţionarea cauzelor în fond de judecători care nu au fost desemnaţi în compunerea completelor specializate determină nulitatea absolută a hotărârii pronunţate, în acord cu dispoziţiile art. 281 alin 1 litera a C.p.p şi cu decizia nr 17/2018 – RIL, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, decizie care a prevăzut natura normelor de organizare judiciara ce reglementează compunerea completelor specializate.

Existenţa unei cauze de nulitate absolută a sentinţei pronunţate face inutilă verificarea de instanţa de apel a fondului cauzei, având în vedere că singura soluţie posibilă într-o atare situaţie este desfiinţarea sentinţei şi trimiterea spre rejudecare”, arată avocaţii lui Dragnea în cererea depusă la ICCJ.

Context. În iunie anul trecut, un complet de 3 judecători al ICCJ format din magistrații Constantin Epure, Gianina Arghir și Ștefan Pistol l-a condamnat la 3 ani și jumătate de detenție cu executare pe liderul PSD, Liviu Dragnea. Judecătorul Pistol a făcut opinie separată în sensul achitării. Dragnea este acuzat, ca pe vremea când era șeful CJ Teleorman, ar fi determinat angajarea a două secretare de la PSD la Protecția Copilului Teleorman. Cele două secretare nu s-ar fi dus la serviciu, ci au lucrat în continuare pentru PSD Teleorman (unde șef era Liviu Dragnea), în schimb au încasat salariu de la Protecția Copilului Teleorman.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

26 comentarii

 1. Tot să tragă de timp!!
  Ce dobitoci, pai acum de ce nu ii lasă pe cei din completul de 5 ( nu de trei!!!) să judece?? Nu ar trebui ca acest complet să fie superior primului??? nu de asta exista recurs, să treacă prin analiza unui complet superior???practic, completul de cinci suprascrie judecata primului ( chiar daca un alt complet de 3 ar anula pedeapsa, tot se judecă recursul procurorilor la completul de cinci. Completul de cinci e făcut și refăcut de n-ori după pofta porkarului, ce nu ii mai place??)?
  Chiar nu vă e rușine, țineți țara asta după problemele lui Draknea, chiar nu mai avem altele?? Ne-am saturat, terminați odată! Să fie demn și să își ispășească pedeapsa, nu trebuie pedepsiți milioane de oameni pentru furturile lui! Blestemaților, nu va mai jucați cu țara asta, cu poporul asta amărât!

  • Bataie de joc! Iar romanii prosti, cei care sufla-n p3wl@ pzd, il cred pe jegul asta nevinovat! Sarakul, e abuzat de sistem…

   Daca era virgin precum craoie ca o tiganca analfabeta, pana acum era achitat de muuuuult timp si nu schimbau ‘tspe complete, cereau anulari la anulari, cautau tertipuri, se prefaceau bolnavi, faceau joc de glezne pe tot felul de chichite s.a.m.d. Dar prostu’ haleste rahat cu lopata de la niste penali pzdisti, de la haznaua3 & happy tree friends, de la cacastoarea Romaniei si magistratii umpluti de penibil. Iar manjitii joaca-n hora cu penalii. Dar asa e cand penalu’ la penal trage, pe sistemul prost la prost trage.

 2. :))) IREAL ! Dar trebuie sa recunoastem ca are entertainment value, pai voi va dati seama cate gloante mai au avocatii lu Dragnea fratilor ca tot scot cate una de sup plapuma de nici nu te-ai gandit la ea.

 3. Dom’ne, mie mi se pare cc dacă completu’ ie ilegal, atunci normal ar fi ca judecătorii ăia trei să fie urgent băgaţi la puşcărie iar duomnu’ dracnea, despăgubit cu fo 50 de meleoane de euroi pentru inimaginabilele suferinţe şi afrontuir îndurate.

 4. ”Dragi studenti,
  Sunt dr Ciomu si am onoarea deosebita sa-l operez in aceasta sala pe insusi Presedintele PSD, caruia ii multumim pentru gestul de a se pune la dispozitia stiintei..!
  D-soara asistenta, te rog sa fii atenta si sa-mi dai la mana toate cele necesare:
  Briciul ca sa-l barbieresc pe spate. Multumesc! Acum betadina…Multumesc!
  Bisturiu…!Asa, incizie pe piele…. ! Obesrvati ce tare e pielea, zici ca e sorici…?
  Pansament steril…!Aspiram…! Incizie in muschiul fesier…Asa, asipiram…! Trecem la coloana…Incizie…! Uuups…! Careva s-o anunte pe d-soara Irinuca ca a sosit timpul sa-si gaseasca pe altcineva, lui domnu’ Liviu n-o sa i se mai scoale niciodata…!”

  • Mustata Hamsterului la Borcan o vrem ! langa Organuu lui Terente !

  • Oare formolul nu poate provoca depigmentare, astfel incat peste generatii sa zica lumea ca a fost doar un mos batran si senil…?

  • fie la ANTIPA fie la IML sunt diverse substante ( lacuri de protective mai exact ) care se pot aplica pe mustata ( am omis o precizare : mustata se recolteaza cu un minim substrat prin taxidermie – cat timp hamsterul este cald…)

 5. e ceva in neregula cu legile acestei tari.

  • Crezi? Ce zici despre platitorii de impozite si taxe, despre cei care nu ies la vot, este ceva in neregula .
   Este acceptare cu indiferenta tot ce se serveste romanilor in regula ?
   Neregula porneste de jos, de la omul de pe strada ..

 6. Dark-nea, daca esti marele barbat de stat, spune-ne clar cum de ti-ai facut averea , cata avere ai si daca faptele din dosarele tale penale sunt sau nu. Lasa vrajelile de doi lei si chichitele avocatilor, ca nu tin!
  La judecata de apoi fiecare merge singur ! Atentie! Fara avocati! hahahaha

 7. Strategia a fost și este următoarea:
  1) Mijloacele prin care procuratura aflat că noi furăm și apoi a instrumentat cazurile sunt abuzive și avem noi grijă să devină și nelegale.
  2) Pe noi nu ne poate judeca nici un judecător din țara asta, eventual doar bunul Dumnezeu.
  3) În România furtul este legal și o tradiție din moși strămoși, așa că nu înțelegem ce aveți cu noi.

 8. Cum a mai zis cineva mai sus, eu nu i-as mai lua pe ăștia la bucata, furt cu furt..
  Nu frate, de ce să mai dovedesc că tu ai furat și te-ai îmbogățit ilegal? Dovedește tu ca te-ai îmbogățit legal, tot ce nu poți dovedi dovedi sa iti fie confiscat și să plătești cu libertatea! Și nici macar nu ar trebui sa mai verific toți găinarii, sunt mii de politicieni și interlopi de rang înalt cu averi colosale, „câștigate” din salariile de bugetari!

 9. Din seria,Cum se pisa dragnea pe o tara intreaga și pe oameni cinstiti! Ali baba,noi știm cine ești și mai știm ca pestera ta este în Brazilia!

 10. Aha, deci schimbi legea si apoi tipi ca anterior lucrurile nu au fost facute dupa muschiul tau.
  Ce jigodie nenorocita!

 11. A jucat justitia cum a vrut el.O sa i-o traga si in continuare.Daca unul fura o gaina,primea 3 ani automat.Trebuia luat pe sus in octombrie 2018,si dus in fata instantei.Nu se poate!Au fost martori la unele procese dusi pe sus,asta este deja infractor si le rade in nas tuturor.Iar cu spatele….Este un om de nimic.Toti din jurul lui sunt de nimic si se comporta ca atare.Totul pe fata,gagicareala,nepotism,oameni incapabili in functii de conducere o sleahta de nenorociti si de hoti.Li se rupe de Europa.

 12. mai dobitocilor, nicaieri in capitolul I dedicat ICCJ din legea 304 nu scrie nimic de „completuri specializate” pentru curtea suprema, doar la celelalte instatente judecatoresti precum tribunalul si curtea de apel (la care fac si referire articolele invocate de mafioti, 35 si 36) se incearca exact aceeasi poveste precum completurile de 3! plus, ICCJ judeca doar cazurile in care sunt implicati inalti demnitari si nu instantele judecatoresti obisnuite, in caz contrar ar insemna ca niciun demnitar nu ar putea fi judecat pentru cazuri de coruptie. dar de fapt, acesta este si scopul dorit, nu? tavaliti-va in chinuri!

 13. Soarecu’contesta o decizie a Inaltei Curti ULTERIOARA deciziei de condamnare di luna iunie.Pai ,daca este ulterioara ar trebui sa produca efecte doar in viitor ,nu si in trecut.El era deja condamnat.Ar trebui sa raspunda cu capul insasi persoana situata ierarhic deasupra completelor.Nu cunosc ierarhia.Dar cineva a stiut de la inceput ca toate deciziile luate sunt nelegale.Parca a fost tot un ajutor ptr.ei.Furati linistiti ….veti fi condamnati..NU.De la bun inceput,cand era cunoscut faptul ca,un complet are un…minus ce poate umbri o decizie luata ,trebuiau luate masuri in consecinta.Aici ,in acest caz nu este vorba de greseala .Parca a fost un aranjament .Totul pare pus la punct dinainte.Toti penalii din guvern ,ma rog aproape toti pot scapa de dosare.Ramane de vazut ce se va hotara in cazul SOARECULUI.Mai este un pic si-l vom vedea presedinte.Singura sansa a tarii sa scapam de hoti ,este REFERENDUMUL PENTRU CA PENALII SA NU POATA SA PARTICIPE LA ALEGERI.O carte sensibila ,care jucata la timpul ei va produce efecte .Cel mai cel efect:disparitia soarecului de scena politica.

 14. Atenție maximă !. Dacă durerile de șale ale bărbățelului cu mustăcioară sunt reale, atunci să spunem : ferească Dumnezeu !. Dacă respectivele dureri sunt însă mimate, atunci, tot Dumnezeu să-l ajute pe acest bărbățel să se vindece cu ajutorul colegilor de celulă, și anume, la băiță, unde, din când în când , se mai scapă săpunelul pe jos ! …Cred că asta va fi cea mai bună terapie pentru acest flocău, și nu numai pentru el !…

 15. Eu cred ca se pregătește de tratament in strainatate. Poate într-o tara exotica, fara tratat de extradare. Animalul este deja penibil. De 2 ani nu ne servește decât circ.

 16. Soarecu’este inconjurat doar de lingai.Doamne dumnezeule! Nu am vazut asa ceva.Un „microb” de-al lui ii transmite insanatosire grabnica, un altul este alaturi de el in groaznica suferinta,in Parlament nu s-a miscat un pai fara el astazi.Astia sunt nebuni?! Chiar nu se poate fara el? Nu mai sunt oameni destepti di integrii in P.S.D.? Nu vad ca sunt stupizi?Acum la stiri un cuc a cucuit:”anul acesta vor fi gata 180 km.de autostrada”.Ba…! Esti nebun?!

 17. Nelegala constituire e nulitate absolută?

 18. In Romania doar CCR isi permite exceptii pentru Dragnea.

 19. Cred ca retroactiv , nu este legala solicitarea.

  • OUG sa facel asocirea legal, ce mare scofala .. idiotii inghit orice
   Dl Dracu stie la cine ma refer ..

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.