G4Media.ro

Start oficial în campania sau ”agitația electorală” la prezidențiale în Republica Moldova…

Sursa Foto: Facebook/ Igor Dodon

Start oficial în campania sau ”agitația electorală” la prezidențiale în Republica Moldova programate pe 1 noiembrie

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie începe de vineri, 2 octombrie, transmite IPN, citată de Rador. Potrivit Codului Electoral, este perioada în care este permisă agitația electorală (nota redactiei: așa sunt numite în presa din Moldova acțiunile de campanie) cu scopul de a-i determina pe alegători să-și exprime voturile pentru alegerea unui sau altui concurent electoral. Agitația electorală se admite numai după înregistrarea concurentului electoral de către organul electoral, transmite IPN.

Potrvitit Unimedia, până joi, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 6 concurenți electorali, iar alte 3 dosare sunt în curs de examinare. Este vorba despre Andrei Năstase (Platforma DA), Tudor Deliu (PLDM), Renato Usatîi (Partidul Nostru), Igor Dodon (independent) și Violeta Ivanov (Partidul „Șor”) și Maia Sandu (PAS). Amintim că CEC a respins cererea de înregistrare a lui Andrian Candu, candidatul Pro Moldova, în cursa pentru prezidențiale.

Candidații au dreptul să supună discuțiilor libere și sub toate aspectele programele electorale ale concurenților electorali, calitățile politice, profesionale și personale ale candidaților. De asemenea, ei pot face agitație electorală în cadrul adunărilor, mitingurilor, întâlnirilor cu alegătorii, prin intermediul mijloacelor de informare în masă, prin expunerea de afișe electorale sau prin intermediul altor forme de comunicare.

Modalitatea plasării în condiții egale a publicității electorale pe panourile publicitare, inclusiv pe cele aflate în proprietate privată, se aprobă de Comisia Electorală Centrală și se aduce la cunoștința publică concomitent cu începerea perioadei electorale.

Concurenții electorali pot organiza întâlniri cu alegătorii, autoritățile administrației publice locale fiind obligate să asigure posibilitatea desfășurării unor astfel de întâlniri în termene și în condiții egale. Organele electorale pot fi sesizate în cazul neregulilor constatate în legătură cu organizarea și desfășurarea întâlnirilor.

Candidații nu pot folosi mijloacele și bunurile publice – resurse administrative – în campaniile electorale. Totodată, autoritățile sau instituțiile publice și cele asimilate acestora nu pot transmite sau acorda concurenților electorali bunuri publice sau alte favoruri decât pe bază de contract, în condiții de egalitate pentru toți concurenții electorali.

Nu pot fi utilizate în scop de publicitate electorală imagini ce reprezintă instituții de stat sau autorități publice, atât din țară cât și de peste hotare, ori organizații internaționale.

Concurenților electorali le este strict interzis să implice sub orice formă persoanele care nu sunt cetățeni ai Republicii Moldova în acțiunile de agitație electorală.

În ziua alegerilor nu se admite nici un fel de agitație electorală în incinta secției de votare sau la intrarea în localul secției de votare.

Sursa: IPN

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...