G4Media.ro

Spectrul „Soylent Green”, filmul distopic din anii 70, revine în dezbaterea americană,…

Captura YouTube

Spectrul „Soylent Green”, filmul distopic din anii 70, revine în dezbaterea americană, după ce statul Illinois ar putea aproba o lege privind transformarea cadavrelor în compost

Mama lui Daniel Hennessy nu a vrut să fie îngropată când a murit, pentru că nu voia ca trupul ei să ocupe inutil un teren. El nu era un fan al incinerării, dar, având în vedere cererea mamei sale, a considerat că aceasta era singura opțiune atunci când a murit în urmă cu câțiva ani, scrie publicația americană Chicago Tribune, citată de Yahoo News.

Hennessey a început să citească despre un proces numit reducere organică naturală, care permite transformarea rămășițelor umane în compost. Este cunoscut și sub numele de „compostare umană”.

A ajuns să considere că este atât onorabil, cât și ecologic.

„Cred că opțiunea compostării umane pare a fi cea mai bună pentru mediu. Este logic. Este un proces lent. Așa că pare un pic mai demn decât să fie ars la 1.200 de grade”, a declarat Hennessy, originar din Anglia, care locuiește în Chicago.

La îndemnul lui Hennessy, democratul Kelly Cassidy din Chicago a încercat la începutul anului trecut să promoveze o legislație care să reglementeze reducerea organică naturală ca o alternativă la tratarea rămășițelor umane.

Acest efort a eșuat, dar Cassidy a reintrodus proiectul de lege și, după o dezbatere care a inclus referiri la thrillerul distopic „Soylent Green” din 1973, Camera Reprezentanților din Illinois a aprobat luna trecută, la limită, măsura, care se află acum în fața Senatului.

Dacă legislația lui Cassidy obține suficiente voturi în această cameră și este semnată de guvernatorul J.B. Pritzker, Illinois ar deveni al șaptelea stat din țară care legalizează acest proces. Cassidy a mai precizat că dorește ca rămășițele să fie tratate prin compostare umană.

„Mulți dintre furnizori au găsit modalități cu adevărat frumoase pentru ca familiile să-i comemoreze pe cei dragi prin construirea unor spații de conservare în care, foarte adesea, iau terenuri care altfel sunt inutilizabile, le restaurează și creează un loc cu adevărat frumos și minunat unde oamenii pot merge să mediteze și să fie alături de cei dragi, fără amprenta de carbon implicată într-o înmormântare tradițională”, a declarat Cassidy în plenul Camerei cu câteva momente înainte ca proiectul de lege să fie adoptat cu o diferență de doar trei voturi pentru a trece.

Republicanul Steven Reick, din Woodstock, și-a exprimat opoziția puternică față de propunere și a adus în dezbatere pozițiile privind dreptul la avort ale lui Cassidy și ale altor democrați.

„Acest lucru vine, desigur, de la oameni pentru care un embrion nu este altceva decât o masă de celule care poate fi eliminată atunci când este incomod, iar acum vedem că, la sfârșitul vieții, nu suntem altceva decât hrană pentru viermi”, a spus Reick.

Reick a comparat efectele potențiale ale legislației cu scenariul fictiv din „Soylent Green”, care descrie un Pământ al viitorului degradat din punct de vedere ecologic, în care masele sunt lăsate să mănânce resturile procesate ale altor oameni, așa cum descoperă la finalul filmului Charlton Heston.

„Nu știu dacă cineva își mai amintește de vechiul film „Soylent Green”, a spus Reick. „Cred că vom ajunge probabil la acest punct în această dezbatere. Pentru că, după cum știm cu toții, „Soylent Green sunt oamenii”.”

Unul dintre colegii republicani ai lui Reick, proaspătul reprezentant de stat Travis Weaver din Edwards, a sfârșit prin a vota pentru proiectul de lege și a respins argumentul lui Reick privind avortul.

„Sunt la fel de pro-viață ca oricine altcineva, de la pântece la mormânt. Cu toate acestea, în cazul acestui proiect de lege, cred că, odată ce am ajuns la mormânt, cred că este o oportunitate de libertate pentru ceea ce alegi să faci cu propriul corp”, a declarat Weaver.

Katrina Spade conduce o casă funerară cu servicii complete și o instalație de compostare umană în Seattle. Ea a spus că înțelege că poate dura ceva timp până când publicul se va obișnui cu ideea compostării umane.

„Să aduci în discuție această idee, această idee foarte nouă care ne obligă să ne gândim la moarte, poate fi destul de șocant”, a spus ea. „Este foarte important ca susținătorii reducerii organice naturale să fie atenți să formuleze procesul în termeni care să le permită oamenilor să asimileze ideea”.

Din 2020, a spus ea, afacerea ei, numită Recompose, a compostat mai mult de 250 de cadavre. Ea a spus că peste 1.300 de alte persoane s-au înscris, de asemenea, în acest proces atunci când le vine vremea.

Pentru a descompune rămășițele umane, acestea sunt plasate într-un container, deasupra unui pat de așchii de lemn, lucernă și paie, cu materiale similare plasate peste rămășițe, pentru a permite activitatea microbiană, a spus ea. Timp de aproximativ două luni, activitatea microbiană descompune rămășițele în compost, care este dat familiilor.

„Poți primi înapoi, după ce au fost transformate, acest sol care este de fapt bogat în nutrienți, care de fapt poate continua să crească o nouă viață”, a spus Spade. „Și pentru mulți oameni, auzim că este foarte reconfortant să știe că după ce au murit… vor trăi într-un alt fel.”

Ea a spus că afacerea ei are, de asemenea, un parteneriat cu o organizație non-profit de mediu care acceptă compostul pe care familiile celor decedați nu doresc să îl păstreze. Acest compost este apoi folosit pentru proiecte de regenerare a pădurilor, a spus ea.

Unii au obiecții religioase față de această metodă. Robert Gilligan, directorul executiv al Conferinței Catolice din Illinois, a declarat că legislația „este în mod clar lipsită de demnitatea tradițională” rezervată morților.

„Transformarea persoanelor umane în compost în scopul fertilizării (…) degradează persoana umană și credem că dezonorează viața care a fost trăită de acea persoană. Și afectează memoria acelei persoane și a tuturor celor care au cunoscut-o”, a declarat Gilligan. „Fiecare ființă umană nu este doar ceva, ci cineva”.

Luna trecută, Conferința Episcopilor Catolici din SUA și-a anunțat poziția cu privire la noile metode și tehnologii privind modul de tratare a rămășițelor umane. Prin intermediul comitetului său pentru doctrină, conferința a declarat că înmormântarea este „metoda preferată”, dar că incinerarea este acceptabilă atâta timp cât cenușa este „depusă într-un loc sacru”.

Conferința episcopală a contestat compostarea umană, precum și o altă metodă de manipulare a rămășițelor umane numită hidroliză alcalină, un proces care implică dizolvarea unui corp în lichid. În declarația sa, conferința episcopală a afirmat că ambele metode „nu respectă suficient de mult corpul uman”.

„Nu mai rămâne nimic care să se distingă în mod distinct din cadavru pentru a fi așezat într-un sicriu sau într-o urnă și depus într-un loc sacru unde credincioșii creștini pot vizita pentru rugăciune și amintire”, se spune în declarație.

Spade spune însă că procesul poate include o slujbă de comemorare sau o celebrare a vieții celui decedat și că compostarea umană este „una dintre cele mai respectuoase modalități de a îngriji un cadavru”.

„Este un mod de a ne întoarce cu blândețe înapoi la pământul din care am venit”, a spus ea.

Dan Brady, un fost reprezentant republican de lungă durată al statului, care este un director de pompe funebre autorizat în Bloomington, a pus la îndoială logistica procesului de compostare umană, cum ar fi modul de transport al compostului.

De asemenea, el s-a întrebat cât de mare ar fi cererea pentru compostarea umană dacă aceasta ar fi legalizată în Illinois, în comparație cu incinerările și înmormântările, și cât de sigur ar fi procesul.

„Procesul natural de descompunere a cadavrului nu este un lucru plăcut, iar în cazul în care acest proces s-ar desfășura, ar trebui să păstrezi cadavrele timp de până la peste o lună”, a declarat Brady, care a fost medic legist al comitatului McLean în anii 1990. „Ce s-ar face dacă ai avea pe cineva cu o boală transmisibilă?”.

Biroul de controlor din Illinois ar trebui să reglementeze procesul de compostare umană în stat, dacă va primi aprobarea finală din partea legislatorilor și va fi promulgată de Pritzker. Biroul are deja reguli și reglementări stabilite pentru hidroliza alcalină.

Conform legislației lui Cassidy, recipientele folosite pentru compostarea umană ar trebui să fie fabricate din oțel inoxidabil și să fie etanșe. Instalațiile folosite pentru acest proces trebuie să fie autorizate de stat pentru a efectua astfel de lucrări.

Hennessy, care l-a contactat pe Cassidy în legătură cu inițierea legislației, a inițiat o petiție pe change.org privind compostarea umană în Anglia, țara sa natală, în urmă cu câțiva ani. Site-ul a stabilit ca obiectiv ca petiția să strângă 2.500 de semnături. Până săptămâna trecută, mai erau necesare aproximativ 270 de semnături.

Unele dintre persoanele care au comentat petiția au oferit diferite motive pentru susținerea compostării umane. Un comentator a scris: „Oamenii ar trebui să devină parte a pământului în loc să ocupe doar spațiu”.

Un alt comentariu afirmă: „Aș dori o înmormântare ecologică. Practicile actuale nu sunt durabile și sunt toxice pentru mediu”.

Un altul a spus: „Compostarea are cel mai mult sens și este cea mai apropiată de ceea ce s-ar întâmpla în mod natural”.

„Sunt atât de multe lucruri la care trebuie să te gândești dacă te gândești din punct de vedere ecologic”, a spus Hennessy. „Dacă nu vrei ca ultima ta dorință să dăuneze planetei, atunci nu există prea multe opțiuni.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...