G4Media.ro

Spania: Premierul Pedro Sanchez numește un guvern pro-european, cu un catalan anti-independență…

Spania: Premierul Pedro Sanchez numește un guvern pro-european, cu un catalan anti-independență la Externe

Socialistul spaniol Pedro Sanchez, care a venit la putere după căderea conservatorului Mariano Rajoy, a prezentat miercuri un nou guvern pro-european și preponderent feminin, scrie La Libre Belgique, citat de Rador.

O figură puternic pro-europeană, șeful diplomației, Josep Borrell, în vârstă de 71 de ani, este un catalan care se opune ferm independenței regiunii sale. În străinătate, el va fi responsabil de apărarea unității Regatului Spaniei, în timp ce, în opinia lui, guvernul Rajoy, a făcut greșeli în materie de comunicare cu separatiștii.

Cu 11 femei și 6 bărbați, acesta este cel mai feminin guvern pe care l-a avut Spania vreodată.

Este și cel mai minoritar de la restaurarea democrației. Partidul Socialist are doar 84 de deputați din 350 și, prin urmare, va depinde de marja de manevră pe care i-o vor lăsa partidul stângii radicale, Podemos, naționaliștii basci și separatiștii catalani, care au sprijinit moțiunea de cenzură împotriva domnului Rajoy.

În plină pregătire pentru Brexitul cu Regatul Unit și în timp ce în Italia tocmai a fost ales un guvern eurosceptic, executivul spaniol are în mod voluntar un caracter pro-european marcat.

Sanchez, în vârstă de 46 de ani, fără experiență în domeniul puterii, l-a numit pe fostul președinte al Parlamentului European, Josep Borrell, la Afaceri Externe și pe directorul bugetului UE, Nadia Calviño, la Economie.

De asemenea, l-a numit pe primul astronaut spaniol Pedro Duque la Științe.

Componenţa acestui guvern este „reflectarea a ce-i mai bun din societatea spaniolă”, este „paritară, intergenerațională și înrădăcinată în UE”, a declarat el.

Acordând un loc preponderent femeilor, Sanchez a numit-o vicepreşedinte pe Carmen Calvo, în vârstă de 60 de ani, fost ministru al Culturii (2004-2007). De asemenea, ea va conduce şi Ministerul Egalității, o problemă prioritară pentru guvern, la trei luni după excepţionala „grevă feministă generală” și manifestaţiile fără precedent din 8 martie.

Sanchez a ales, de asemenea, să plaseze femeile în poziții centrale, într-o asemenea măsură încât presa spaniolă se întreabă dacă nu cumva Consiliul de miniștri ar trebui să fie redenumit „de ministre” (la feminin).

Fostul procuror antiterorist, Dolores Delgado, ajunge la Justiție și fosta judecătoare a Curții Supreme, Margarita Robles la Apărare. Isabel Celaa va fi responsabil de Educație, Magdalena Valerio de Muncă, iar Carmen Montón de Sănătate.

Socialistul a ales, în principal, două femei pentru a-i conduce echipa economică ce „ar trebui să aibă ca prioritate îndeplinirea angajamentelor europene” în materie de deficit public, conform promisiunii sale de săptămâna trecută,.

Pe lângă Nadia Calviño la Economie, Maria Jesus Montero ia portofoliul de la Finanțe. Asumându-şi deja această responsabilitate în guvernul regional din Andaluzia, ea a trebuit să practice în regiunea reducerile clare de cheltuieli publice ordonate de guvernul conservator.

În numele „stabilității”, Sanchez a promis să păstreze bugetul de stat pentru 2018 elaborat de conservatori, urmând să fie luat în considerare de Senat.

Numărul trei al PSOE, José Luis Abalos, se ocupă de Lucrările publice și fostul judecător Fernando Grande-Marlaska de la de Interne.

Pe plan intern, un alt catalan va fi responsabil de dialogul cu guvernul de independență al lui Quim Torra: Meritxell Batet, un barcelonez de 45 de ani, numit ministru al Administrației teritoriale.

Lista completă a membrilor guvernului Sanchez:

Vicepreședinte și ministru al relațiilor cu Parlamentul și egalitatea: Carmen Calvo
Ministrul Afacerilor Externe, Uniunii Europene și Cooperării: Josep Borrell
Ministrul Economiei și Afacerilor: Nadia Calviño
Ministrul justiției: Dolores Delgado
Ministrul apărării: Margarita Robles
Ministrul Finanțelor: María Jesús Montero
Ministrul de Interne: Fernando Grande-Marlaska
Ministrul Lucrărilor Publice: José Luis Ábalos
Ministrul Educației, Formării Profesionale și Purtătorului de cuvânt al Guvernului: Isabel Celaá
Ministrul științei, inovării și universităților: Pedro Duque
Ministrul Culturii și Sportului: Maxim Huerta
Ministrul Politicii Teritoriale și al Serviciului Public: Meritxell Batet
Ministrul Muncii, Migrației și Securității Sociale: Magdalena Valerio
Ministrul Industriei, Comerțului și Turismului: Reyes Maroto
Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației: Luis Planas
Ministrul Tranziției ecologice: Teresa Ribera
Ministrul Sănătății, Consumatorilor și Bunăstării: Carmen Montón.

Traducerea Rador: Rodezia Costea

Foto: Premierul spaniol, Pedro Sanchez (sursa: Pagina personală de Facebook)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează