G4Media.ro

Spania, Irlanda, Malta şi Slovenia, dispuse să recunoască Palestina ca stat, dar…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Spania, Irlanda, Malta şi Slovenia, dispuse să recunoască Palestina ca stat, dar nu consideră că ar fi o decizie oportună acum

Spania, Irlanda, Malta şi Slovenia s-au declarat vineri deschise recunoaşterii statului palestinian când acest lucru „ar putea aduce o contribuţie pozitivă şi circumstanţele vor fi cele corecte”, potrivit unui comunicat comun emis de liderii celor patru state membre ale UE la finalul summitului european desfăşurat la Bruxelles, transmite agenţia EFE.

Premierii acestor ţări au avut o întrevedere în marja summitului. „Am discutat împreună despre disponibilitatea noastră de a recunoaşte Palestina şi am spus că o vom face atunci când ar putea aduce o contribuţie pozitivă şi circumstanţele vor fi cele corecte”, se arată în comunicatul difuzat.

În prezent, opt state membre ale UE recunosc Palestina ca stat, respectiv ţările europene care au luat această decizie în perioada comunistă, Bulgaria, Republica Cehă, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria, plus Cipru şi Suedia. Alte 13 ţări membre ale UE au birouri diplomatice la Ierusalimul de Est sau la Ramallah.

Întrebat la conferinţa de presă ulterioară summitului UE despre comunicatul celor patru ţări, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că recunoaşterea Palestinei ca stat este o decizie individuală a fiecărui stat membru al UE şi a estimat că dezbaterea asupra soluţiei a două state, israelian şi palestinian, va fi deschisă în următoarele săptămâni şi luni „pentru o bună parte a comunităţii internaţionale, nu doar pentru UE”.

Joi, în prima zi a summitului, liderii statelor UE au ajuns pentru prima dată la un acord pentru a cere un armistiţiu umanitar imediat în războiul ce se desfăşoară în Fâşia Gaza între gruparea islamistă Hamas şi armata israeliană, armistiţiu „care să conducă la o încetare a focului sustenabilă, la eliberarea necondiţionată a tuturor ostaticilor şi la furnizarea de asistenţă umanitară” pentru populaţia din enclava palestiniană, despre care ONU avertizează că este ameninţată de foamete.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...