G4Media.ro

Spania este gata să semneze un acord cu Marea Britanie privind statutul…

Sursa foto: Unsplash / Michal Mrozek

Spania este gata să semneze un acord cu Marea Britanie privind statutul post-Brexit al Gibraltarului începând de miercuri – ministrul spaniol de Externe

Spania este gata să semneze un acord privind statutul post-Brexit al Gibraltarului începând de miercuri, a anunţat ministrul spaniol de externe Jose Manuel Albares, înainte de a pleca să se întâlnească la Bruxelles cu noul ministru de externe britanic David Cameron, informează marţi Reuters, citată de Agerpres.

Albares a spus că a vorbit luni la telefon cu Cameron şi că au convenit să se întâlnească la Bruxelles pentru a discuta în continuare acolo despre statutul Gibraltarului.

„Spania a pus pe masă, în urmă cu câteva luni, un acord echilibrat şi generos”, a declarat marţi Albares într-un interviu pentru postul de televiziune spaniol Telecinco.

El a adăugat că urmează să se îmbarce spre Bruxelles mai târziu în cursul zilei de marţi, subliniind că „Spania vrea ca acest acord să fie semnat mâine”.

Statutul Gibraltarului, o enclavă aflată în vârful sudic al Spaniei sub stăpânire britanică din secolul al XVIII-lea, şi modul de supraveghere a graniţei cu Spania reprezintă un punct de dispută de la votul Marii Britanii din 2016 pentru părăsirea Uniunii Europene.

Enclava a fost exclusă din acordul de ieşire încheiat între Marea Britanie şi UE.

Spania, Marea Britanie şi Uniunea Europeană au convenit la 31 decembrie 2020, cu câteva ore înainte de ieşirea completă a Marii Britanii din bloc, că Gibraltarul va rămâne parte a acordurilor UE precum Spaţiul Schengen, iar Spania va supraveghea portul şi aeroportul, în aşteptarea unei soluţii de durată.

Comisia Europeană şi Spania au trimis Marii Britanii o propunere, inclusiv menţinerea deschisă a graniţei terestre a Gibraltarului cu Spania la sfârşitul anului 2022 şi asigurarea circulaţiei libere a persoanelor.

Spania a cedat acest avanpost stâncos de la gura Mării Mediterane Marii Britanii în 1713, dar cere de multă vreme înapoierea lui.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...