G4Media.ro

Spania: Curtea supremă decide că restricțiile anti-COVID au fost neconstituționale

sursa foto: Pixabay

Spania: Curtea supremă decide că restricțiile anti-COVID au fost neconstituționale

Curtea superioară a Spaniei a decis că măsurile de lockdown decise anul trecut de către autorități au fost neconstituționale, anunță BBC.com. Această hotărâre lasă teoretic posibilitatea cetățenilor amendați pentru încălcarea regulilor să dea statul în judecată pentru recuperarea banilor, însă instanța a explicat că nu va permite astfel de procese. Hotărârea judecătorească a fost ca răspuns la un proces intentat de partidul politic de extremă dreaptă Vox.

Guvernul spaniol a declarat stare de urgență la 14 martie 2020, pentru a reduce primul val de infectări cu noul coronavirus. La acea vreme, cazurile și decesele asociate COVID erau în creștere, iar spitalele erau copleșite de situație. De atunci, peste 81.000 de persoane din Spania au murit de COVID.  Oamenilor li s-a ordonat să rămână în case, iar toate afacerile, cu excepția celor esențiale, au fost închise. Legile au rămasîn vigoare până în iunie 2020, deși unele restricții au fost aplicate din nou, atunci când țara s-a confruntat cu un al doilea val pandemic.

Decizie similară și în octombrie 2020

Magistrații Curții Supreme din Spania au suspendat în octombrie 2020 lockdown-ul aplicat Madridului și altor nouă orașe din regiune, cuprinse atunci de un val mare de cazuri de infectare cu SARS CoV-2. Ministerul Sănătății a hotărât atunci închiderea localităților care au o incidență de peste 500 de cazuri la suta de mii de persoane și o rată de ocupare a saloanelor de terapie intensivă de peste 35%. Ordinul a fost emis în baza unui acord semnat de majoritatea comunităților autonome din Spania, inclusiv de Madrid, care ulterior s-a răzgândit. Judecătorii au considerat că interzicerea circulației persoanelor dintr-o localitate în alta încalcă drepturile fundamentale. Autoritățile din Madrid au retras toate interdicțiile, dar au cerut populației să evite deplasările și au anunțat că în cel mai scurt timp vor reveni cu un nou ordin.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Altfel spus, restrictiile au incalcat dreptul la moarte.

  2. numai cadrele medicale sint in masura sa spuna ceea ce trebuie facut Nici juristii si nici politicienii nu au pregatirea sa-si dea cu parerea ei doar aplica sfaturile lor

  3. „95% din nevaxinati si covidati nu a avut simptome” – in primul rand e „nu au avut”.

    In al doilea rand e departe de 95%. Cam 95% dintre pozitivi nu ajung la ATI sau cu masca de oxigen. Asta nu inseamna ca nu au simptome. Tu confunzi a avea simptome cu a fi un caz grav de COVID.

    In al treilea rand, eficacitatea vaccinului se calculeaza de obicei folosind raportul dintre procentul de simptomatici intre vaccinati fata de cei nevaccinati. Deci vaccinul elimina 95% dintre cazurile simptomatice care ar fi fost cauzate de expunerea la virus, daca are eficacitate 95%. Cazurile asimptomatice sunt de obicei irelevante in calculul eficacitatii.

    Adica daca in mod normal 50% dintre cazuri sunt asimptomatice, chiar si fara vaccin, si expui la virus 200 de persoane vaccinate cu un vaccin cu eficacitate 95%, vei avea in loc de 100 de simptomatici doar 5 simptomatici dintre acele 200 de persoane.