G4Media.ro

Spania anunță că îşi va axa preşedinţia Consiliului UE din 2023 pe…

Sursa foto: Twitter / Pilar Cancela

Spania anunță că îşi va axa preşedinţia Consiliului UE din 2023 pe cooperarea cu America Latină: „Este un tărâm al oportunităților”

Spania îşi va axa preşedinţia semestrială a Consiliului UE din a doua jumătate a anului viitor pe consolidarea relaţiilor cu America Latină din punctul de vedere al cooperării, notează luni agenţia EFE, citată de Agerpres.

În declaraţii acordate presei, secretara de stat spaniolă pentru cooperare internaţională, Pilar Cancela, a subliniat ”marea oportunitate” pe care o are Spania de a fi ”interlocutorul preferenţial” faţă de America Latină.

”Cred că America Latină este un tărâm al oportunităţilor. Spania nu ar fi ceea ce este fără America Latină şi, din punctul de vedere al cooperării pentru dezvoltare, cooperăm cu aceste ţări de peste 40 de ani”, a spus Cancela înaintea inaugurării la Santander a unui curs universitar de vară pe tema provocărilor preşedinţiei spaniole a Consiliului UE.

Vorbind despre aceste provocări, ea consideră ”fundamentale” lupta pentru egalitate şi împotriva violenţei de gen şi ”privirea” către America Latină.

”Cred că Spania şi Europa trebuie să fie (prezente) în America Latină. Acest binom biregional trebuie consolidat mai mult în 2023 în faţa blocului SUA, al Chinei sau al Rusiei”, a apreciat responsabila spaniolă. Ea speră că Europa va vedea această regiune ca pe o posibilitate de creştere economică, de investiţii sau de completare a strategiilor globale, întrucât ”orientarea Americii Latine echilibrează tabla de şah mondială”.

”America Latină nu poate fi redusă la trei sau patru ţări, cele care interesează pentru dialogul politic. Din fericire, America Latină este mult mai mare”, a mai comentat Pilar Cancela. În acest sens, a remarcat ea, va fi un moment foarte interesant, întrucât ”au loc schimbări importante în mai multe guverne şi cred că aceasta poate deschide o nouă etapă a unui dialog foarte fructuos şi foarte intens”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...