G4Media.ro

Spania a prelungit starea de urgență până în 21 iunie/ Premierul Sanchez…

Spania a prelungit starea de urgență până în 21 iunie/ Premierul Sanchez a presat opoziția să ”nu cedeze veninului urii ca în SUA”

Parlamentul spaniol a votat miercuri o ultimă prelungire, până la 21 iunie, a stării de alertă pentru a permite lupta împotriva pandemiei, la solicitarea prim-ministrului Pedro Sanchez, care a presat opoziţia să nu cedeze „veninului urii” ca în SUA, relatează AFP, citată de Agerpres.ro.

Deputaţii au aprobat măsura cu 177 de voturi pentru, 155 împotrivă şi 18 abţineri.

În lipsa unei majorităţi absolute în parlament, Pedro Sanchez s-a asigurat de voturile unor partide mai mici pentru a obţine trecerea acestei măsuri de excepţie în pofida criticilor din ce în ce mai acerbe ale opoziţiei de dreapta.

Decretată pe 14 martie, atunci când epidemia apărea în Spania, starea de alertă a fost prelungită de cinci ori de atunci şi a permis instituirea uneia dintre izolările cele mai stricte din lume, relaxată apoi în etape şi pe regiuni.

Această măsură de excepţie va fi ridicată pe 21 iunie şi premierul Pedro Sanchez speră să restabilească libertatea de circulaţie în toată ţara până la 1 iulie, dată la care intenţionează să-i primească pe turiştii străini.

Justificând „izolarea cea mai strictă din Occident”, Sanchez a afirmat că „era necesar să oprim practic tot pentru a stopa propagarea virusului”.

„A fost teribil de dur, dar şi teribil de eficient”, a spus el, subliniind că de două zile Ministerul Sănătăţii nu a mai raportat decese de COVID-19.

„Nu aţi fost capabil să salvaţi vieţi, nici să protejaţi economia, aţi abandonat mii de persoane”, i-a spus premierului conservatorul Pablo Casado, liderul Partidului popular, care a votat şi împotriva precedentei prelungiri a stării de alertă.

Liderul partidului de extremă dreapta Vox, Santiago Abascal, a atribuit „neglijenţei lui criminale” moartea a „zeci de mii de spanioli”.

Şeful guvernului l-a avertizat împotriva „veninului urii pe care îl putem vedea în anumite ţări şi în special în SUA”. „Nu vrem ca el să prindă şi în Spania”, a spus Sanchez.

sursa foto: Facebook/ Pedro Sánchez Pérez-Castejón

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Spania a avut cea mai inalta rata de vindecari din Europa, in ciuda unor imense dificultati. Masurile luate au fost exemplare, fara a fi insa represive. Populatia a inteles gravitatea situatiei, a colaborat si s-a conformat deciziilor. Totusi catre sfarsit oamenii si-au pierdut treptat rabdarea si unii s-au relaxat timpuriu, numarul cazurilor de infectare a crescut usor dupa 18 mai, justificand prelungirea starii de urgenta. Cele mai lovite tari europene au fost exact cele mai vizitate tari ca obiective turistice, Italia si Spania. Eroismul personalului sanitar, al politiei si al celor care au asigurat zilnic cele necesare traiului, inclusiv asigurarea apei, electricitatii, transportului, aprovizionarii, desfacerii marfurilor si medicamentelor, eliminarea gunoiului, merita cele mai inalte elogii alaturi de guvern. Fara munca acestor oameni revenirea la o viata normala ar fi fost mult mai dificila.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.