G4Media.ro

Spania a încălcat drepturile foștilor lideri separatiști catalani – grup de experți…

Spania a încălcat drepturile foștilor lideri separatiști catalani – grup de experți ONU

Un comitet al ONU a constatat că Spania a încălcat drepturile politice a patru foști lideri separatiști catalani, suspendându-i din funcțiile publice înainte de condamnarea lor pentru candidatura la independență a regiunii în 2017, relatează Reuters.

Decizia este în mare parte simbolică, fără nicio sancțiune pentru guvernul spaniol sau pentru instanțele spaniole, dar reprezintă un impuls pentru separatiștii catalani, care continuă să facă presiuni pentru independență, deși mișcarea lor a pierdut din avânt.

Comitetul ONU pentru Drepturile Omului a declarat că cei patru au fost suspendați în urma unei acuzații că au încurajat o rebeliune violentă, dar au fost în cele din urmă condamnați pentru acuzația de răzvrătire.

Comitetul a declarat că acuzația de rebeliune violentă „nu era previzibilă”, având în vedere că aceștia își îndemnaseră adepții să protesteze pașnic.

„Comisia a făcut un pas important în afirmarea faptului că garanțiile împotriva restricțiilor drepturilor politice trebuie aplicate mai riguros dacă aceste restricții au loc înainte, și nu după o condamnare”, a declarat Helene Tigroudja, membră a comisiei, într-un comunicat.

Partidul Esquerra Republicana de Catalunya, care conduce guvernul regional, a calificat cazul drept un exemplu de „represiune politică” a Spaniei și a declarat că sistemul juridic spaniol „rămâne puternic politizat”, cu zeci de cazuri legate de separatiști încă în curs de soluționare.

Decizia comisiei contrazice Curtea Constituțională a Spaniei, care în 2020 a susținut o decizie a Curții Supreme din 2018 de suspendare provizorie a politicienilor în calitate de legislatori regionali până la condamnarea lor.

În 2019, Curtea Supremă a Spaniei a condamnat nouă lideri separatiști catalani la pedepse lungi de închisoare pentru răzvrătire, la doi ani după ce Catalonia a organizat un referendum, care fusese interzis de instanțe, și a declarat pentru scurt timp independența în cea mai mare criză politică din Spania din ultimele decenii.

Patru dintre lideri au depus o plângere privind suspendarea lor din funcțiile publice la Comitetul ONU pentru Drepturile Omului, inclusiv Oriol Junqueras, fostul șef adjunct al Cataloniei, care a primit cea mai lungă pedeapsă cu închisoarea, de 13 ani.

Cei nouă lideri au părăsit închisoarea în 2021, în urma unei grațieri acordate de guvernul de coaliție de stânga al Spaniei. Guvernul nu a comentat încă hotărârea.

Comitetul ONU a analizat recent și alte cazuri privind drepturile politice. Acesta a declarat în aprilie că ancheta și urmărirea penală a fostului președinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva au încălcat dreptul acestuia de a fi judecat de un tribunal imparțial, dreptul la viață privată și drepturile sale politice.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Corect. Și in Germania ăștia mai needucați veniți din est au început să zică că în estul Germaniei era mai bine în perioada sovietică că aveau locuințe asigurate și loc de muncă unde munceau o oră și restul zilei alergau în cerc să se încălzească.. De asta și bubuia economia. Ei produceau trabant în anii 80 și aveau drept 10 litri de benzina pe luna și în vest erau Porsche, VW Audi, Opel și lumea își permitea să le și cumpere nu numai să le privească.

  2. Corect. Și in Germania ăștia mai needucați veniți din est au început să zică că în estul Germaniei era mai bine în perioada sovietică că aveau locuințe asigurate și loc de muncă unde munceau o oră și restul zilei alergau în cerc să se încălzească.. De asta și bubuia economia. Ei produceau trabant în anii 80 și aveau drept 10 litri de benzina pe luna și în vest erau Porsche, VW Audi, Opel și lumea își permitea să le și cumpere nu numai să le privească.

  3. Ăștia sunt experții lui Putin.