G4Media.ro

Sorina Pintea apelează la procurorii DNA în chestiunea cardului de sănătate. Ministerul…

Sorina Pintea apelează la procurorii DNA în chestiunea cardului de sănătate. Ministerul Sănătății a găsit ”fapte de natură penală” în urma controlului la Casa Națională de Asigurări de Sănătate

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat luni că raportul de control privind platforma informatică a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate va fi depus la DNA în următoarele zile, după finalizare, anunță Agerpres.ro.

„La începutul lunii iunie, având în vedere numeroasele reclamaţii care ajungeau la Ministerul Sănătăţii legate de funcţionarea platformei informatice, am solicitat aprobarea pentru declanşarea unui control, un control care, de altfel, a mai fost efectuat – poate nu aşa în mare profunzime – şi anul trecut şi prin care noi atrăgeam atenţia, ca minister al Sănătăţii, asupra pericolelor la care este supusă această platformă informatică. (…) Controlul început în luna iunie va fi finalizat în următoarele şapte zile şi din lecturarea prealabilă pot să vă spun cu certitudine că acest raport de control va fi depus la DNA. Sunt aici, cu şeful Corpului de control. Noi am studiat încă de săptămâna trecută ceea ce avem în raportul prealabil. Din punctul nostru de vedere există fapte de natură penală. Noi, de altfel, am mai depus şi anul trecut, dar nu la DNA, un document. Sunt convinsă că instituţiile statului îşi vor face datoria”, a precizat ministrul citat de Agerpres.ro.

Sorina Pintea a apreciat că în ultimii ani Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, „uzând de procedee birocratice exagerate”, ”a blocat funcţionarea normală” a sistemului informatic al cardului de sănătate.

„De ani de zile, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate – şi spun Casa, deşi ştiu foarte clar care sunt direcţiile care au avut grijă să nu meargă procedurile în direcţia legală şi normală -, uzând de procedee birocratice exagerate, a blocat ceea ce înseamnă funcţionarea normală a sistemului. Şi îmi asum ceea ce spun, pentru că în momentul în care nişte proceduri care puteau fi finalizate – chiar cu toate contestaţiile din lume – au fost uitate oferte care au expirat stând în Casă… sunt lucruri care au îngreunat şi au afectat foarte mult funcţionarea acestui sistem. Aş dori în numele celor de la Casă – deşi nu este în subordinea Ministerului Sănătăţii – să îmi cer scuze utilizatorilor şi pacienţilor care au avut de suferit în urma nefuncţionării sistemului la capacitatea pentru care a fost creat”, a arătat ministrul, citat de Agerpres.ro.

Citește articolul integral aici.

sursa foto: captură video

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

19 comentarii

 1. Spaga e problema. Cardul la DNA se potriveste precum Sorina la saracini sau bobocul la vulpe…

 2. se intrec toti in minciuni.
  acolo e un caft intre gasti pe contracte grase, pe spagi.

 3. Pare sa fie o noua strategie ieftina menita sa ne abata atentia de la sistemul informatic al CNAS care nu functioneaza.
  De urmarit ..

 4. Softurile dragi pesedisti! Nu mai dați vina pe câte un prost care încă nu e de-al vostru. Căutați mai adânc în contractele de sute de mil de euro pentru niste programe de doi lei. A-ți furat absolut tot ce s-a putut fura. Demiterea unui prost nu va aduce înapoi tot ce a-ți furat si nici programe sau softuri mai bune. Ne-am saturat deja de prosteala voastră de popă de țară.

  • Softuri inovate de IT-isti scutiti de impozit.

  • Emile, ti-as spune 2 vorbe din pantelimon, dar sunt prea educat pt tine. Tin sa te anunt ca IT-istii din Siveco si Teamnet, firmele securistului ghita, idolul vostru de la psd, care au implementat acest sistem, au furat de la sanatate de 1000 de ori mai mult decat scutireaza de impozit a tuturor angajatilor de acolo. Daca nu ma crezi, fa-ti singur calculele pe un salariu mediu de 8000 de lei net, si cat a costat toata platforma asta + spagile aferente.

 5. Aceste softuri sunt făcute cu „specialiștii” din firmele abonate la contracte cu statul, cu soluții care necesită mulți bani pentru licențe (fintech, unde securitatea și disponibilitatea sistemului sunt critice, poate folosi soluții opensource, noi nu), cu arhitecturi îmbătrânite (își mai aduce cineva aminte cât timp după ce nu mai existau pe piață, tot mai trebuia să mergi cu discheta la finanțe?). Practic, sunt niște găuri negre, de supt banul.

  • Corect!
   In plus, S. Pintea mai spune că Sistemul informatic a fost contractat in 2012 şi a fost Modificat de nenumărate ori, dar FARA să se ţină cont de anumite aspecte, precum numărul mare de utilizatori în acelaşi timp: „Din păcate, nu funcţionează, nu s-a ţinut cont de numărul mare de utilizatori în acelaşi timp, nu s-a ţinut cont de anumite aspecte. Pe de altă parte, s-au RISIPIT BANI pe pregătirea unor Persoane care să menteneze sistemul şi care NU se pricep, NU au fost pregătiţi corespunzător. Lucrurile acestea nu se pot rezolva de pe o zi pe alta.”
   https://www.b1.ro/stiri/eveniment/sorina-pintea-ministerul-sanatatii-cnas-sistem-informatic-medici-de-familie-280645.html
   Adica: la CNAS Salariile sunt uriase, clientela incompetenta colcaie, Sistemul informatic NU functioneaza pentru ca acolitii analfabeti ai PSD nu se pricep sa faca mentenanta!!
   A declarat-o senina, nevoie mare, chiar Ministrul Sanatatii!

  • minte de ingheata apele. ce spune e doar pi ar. abureala pentru prostime.

   la astia nu conteaza decat spagile.

 6. si ca sa vezi, acum turnati milioane in buzunarele lui ghitza sau alora de la siveco.
  cine l-a facut sa nu meraga ? poate chiar ei ?
  chiar asa, cine sunt tovarasii „olandezi” de la siveco ?

 7. „STIU foarte clar care sunt Direcţiile care au avut GRIJA să NU meargă procedurile în direcţia legală şi normală”??!
  Asta e caz penal, e caz de rea-vointa sau ce e?!
  Cum poate fi incadrat dpdv LEGAL aceasta situatie incredibila si nemaintalnita in vreo tara membra UE, la anul 2019
  Femeia asta e paralela complet cu Sanatatea romanilor(tipic PSD!) si de fiecare data apare ca o prea-curata si nevinovata, relatand ca un jurnalist NEREGULILE si DEFICIENTELE GRAVE din INTREG Sistemul medical romanesc!
  Sa vii in fata Romanilor si sa faci astfel de afirmatii GRRAVE, desi situatia asa a fost inca de la Implementarea Sistemului Informatic, e de domeniul Spitalului 9!
  Sorino, pana acum, de 1 An si jumate de cand esti mare Ministresa la Sanatate ce ai FACUT?!
  #NIMIC, doar vorbe goale si paralelism total cu Sanatatea romanilor!
  O mare maestra intra-le manipularii si minciunii, marca PSD, rusine!

 8. tovarasa pintea ne spune ca sunt penali aia care n-au deschis robinetul de bani pentru siveco sau teamnet.

 9. furati din toate pozitiile.
  sunteti in stare de orice. de la mari tunuri pana la gainarii. pana si aia sa furati la un concert.

 10. Indiferent cine va asigura softul, acesta se realizează să satisfacă cerințele beneficiarului. Dacă beneficiarul nu solicită o secțiune specială de audit bazat pe datele introduse în sistem și la care să aibă acces fiecare actor implicat în utilizarea acestui soft ( pacientul să poată accesa oricând rapoarte privind serviciile medicale de care a beneficiat într-o perioadă de timp la alegere, medicul de familie să poată accesa oricând rapoarte cu serviciile medicale pe care le-a prestat într-o perioadă de timp la alegere, presa să poată accesa rapoarte cu situația bugetului CNAS, pacienții să valideze periodic ( lunar, trimestrial, semestrial, anual ) , prin semnătură electronică, serviciile medicale de care a beneficiat, la fel și medicii pentru serviciile prestate ) nu prea se va schimba nimic.

 11. Trag de timp, nu rezolva nimic……. e sabotaj.

 12. Stati putin ca nu inteleg … poate ma lamureste cineva …. cui trebuia sa ceara aprobarea Ministrul Sanatatii pentru un control amanuntit la Casa de Asigurari pentru Sanatate?
  Casa nu e in subordinea MS?

 13. Sistemul public de sanatate este o schema prin care cetateanul contribuitor la FNUASS este tilharit .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.