G4Media.ro

Sondaje îngrijorătoare pentru conservatorii premierului britanic Rishi Sunak: Partidul se confruntă cu…

Sursa foto: JUSTIN TALLIS / AFP

Sondaje îngrijorătoare pentru conservatorii premierului britanic Rishi Sunak: Partidul se confruntă cu ”extincţia electorală” la alegerile din 4 iulie, avertizează unii specialiști

Trei sondaje de opinie britanice, publicate sâmbătă seara, au prezentat o imagine sumbră pentru Partidul Conservator al prim-ministrului Rishi Sunak, iar un sondaj a avertizat că partidul se confruntă cu ”extincţia electorală” la alegerile din 4 iulie, transmite Reuters, citată de News.ro.

Sondajele au fost publicate la jumătatea campaniei electorale, după o săptămână în care atât conservatorii, cât şi laburiştii şi-au expus manifestele şi cu puţin timp înainte ca alegătorii să înceapă să primească buletinele de vot prin poştă.

Sunak i-a surprins pe mulţi membri ai propriului său partid anunţând alegeri anticipate pe 22 mai, împotriva aşteptărilor larg răspândite că va aştepta până mai târziu în cursul anului pentru a acorda mai mult timp pentru revenirea nivelului de trai, după cea mai mare inflaţie din ultimii 40 de ani.

Compania de cercetare de piaţă Savanta a constatat un sprijin de 46% pentru Partidul Laburist al lui Keir Starmer, în creştere cu 2 puncte faţă de sondajul anterior, publicat cu cinci zile mai devreme, în timp ce sprijinul pentru conservatori a scăzut cu 4 puncte, la 21%.

Sondajul a fost realizat între 12 iunie şi 14 iunie pentru Sunday Telegraph.

Avantajul de 25 de puncte al laburiştilor a fost cel mai mare de la conducerea predecesoarei lui Sunak, Liz Truss, ale cărei planuri de reducere a impozitelor i-au determinat pe investitori să renunţe la obligaţiunile guvernamentale britanice, mărind ratele dobânzilor şi forţând o intervenţie a Băncii Angliei.

”Cercetarea noastră sugerează că aceste alegeri ar putea fi nimic mai puţin decât dispariţia electorală pentru Partidul Conservator”, a spus Chris Hopkins, director de cercetare politică la Savanta.

Un sondaj separat, realizat de Survation, publicat de Sunday Times, a prezis că conservatorii ar putea ajunge cu doar 72 de locuri în Camera Comunelor, formată din 650 de membri – cel mai mic număr de posturi din istoria lor de aproape 200 de ani – în timp ce laburiştii ar câştiga 456 de locuri.

Sondajul a fost realizat în perioada 31 mai – 13 iunie.

În termeni procentuali, sondajul Survation i-a plasat pe laburişti cu 40% din voturi şi pe conservatori cu 24%, în timp ce partidul Reform din Marea Britanie, al fostului militant pentru Brexit Nigel Farage – un contestator de dreapta al conservatorilor – a fost la 12%.

Un al treilea sondaj, realizat de Opinium pentru Sunday’s Observer şi desfăşurat între 12 iunie şi 14 iunie, a arătat, de asemenea, laburistii cu 40% din voturi, conservatorii cu 23% şi Reform cu 14%, cele două mari partide cedând teren în faţa rivalilor mai mici.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...