G4Media.ro

SONDAJ Mai mult de jumătate dintre români ar recomanda unui apropiat să…

SONDAJ Mai mult de jumătate dintre români ar recomanda unui apropiat să se vaccineze anti-COVID / Vârstnicii şi cei cu studii superioare, cei mai favorabili, dar peste 2 milioane de persoane  se opun vaccinării

Mai mult de jumătate dintre români (56%) ar recomanda unei persoane apropiate să se vaccineze împotriva noului coronavirus, iar cei mai favorabili vaccinării sunt vârstnicii şi persoanele cu studii superioare, însă există peste 2 milioane de persoane din toate straturile sociale care se opun vaccinării şi ar recomanda apropiaţilor să nu se vaccineze.

Acestea sunt rezultatele unui sondaj de opinie la nivel naţional realizat de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV) al Academiei Române şi Elicom, citat de News.ro.

Un sfert dintre români cred că lipsa de informare sau proasta informare îi fac pe unii oameni să refuze vaccinarea anti-COVID.

Totuşi, procentul total al celor care cred că refuzul este determinat de lipsa de informare, proasta informare, manipulare sau dezinformare, precum şi de ignoranţă, prostie şi indiferenţă este de 44%, mai mic decât al celor care cred că motivele sunt teama de reacţii adverse la vaccinare, inclusiv de moarte, neîncrederea în serurile anti-COVID-19 (nu este eficace, nu este testat suficient), şi neîncrederea generală în vaccinare, care este 48%.

Românii estimează că puţin peste jumătate dintre adulţi se vor vaccina împotriva COVID-19

Potrivit cercetării realizate de ICCV şi Elicom, există trei curente de opinie cu privire la proporţia populaţiei adulte care se va vaccina împotriva noului coronavirus: pesimiştii, moderaţii şi optimiştii. Pesimiştii formează circa o treime din populaţie (34%). Aceştia se aşteaptă ca mai puţin de jumătate dintre adulţi să se vaccineze în acest an. Optimiştii, care reprezintă ceva mai mult de o treime din populaţie (37%), estimează că se vor vaccina în acest an peste 60% dintre adulţii eligibili pentru vaccinare. În sfârşit, moderaţii – aproape trei din zece persoane (29%) – susţin că în acest an se va vaccina între 50% şi 59% din populaţia adultă.

În întregul eşantion, media estimărilor subiecţilor cu privire la proporţia populaţiei adulte a României care se va vaccina în acest an este de 52%. Această valoare este întărită de faptul că mai mult de jumătate (56%) dintre subiecţii cercetării ar recomanda unei persoane apropiate să se vaccineze.

Cea mai mare parte a populaţiei României este favorabilă vaccinării

Dacă ar avea posibilitatea, ceva mai mult de jumătate (56%) dintre cetăţeni ar recomanda unei persoane apropiate să se vaccineze împotriva noului coronavirus. Categoriile de populaţie cele mai favorabile vaccinării sunt vârstnicii (67%) şi persoanele cu studii superioare (67%).

 

Cei care nu ar face o asemenea recomandare se împart în două categorii. Pe de o parte, sunt cei care evită o recomandare fermă într-un sens sau altul. Circa trei din zece persoane nu ar da niciun sfat (26%), ar spune să mai aştepte câteva luni (1%) ori declară că recomandarea depinde de situaţie (2%). Există şi o a treia categorie, care se opune vaccinării şi ar recomanda apropiaţilor să nu se vaccineze. Proporţia acestora este de circa 15%, adică peste 2 milioane de persoane din toate straturile sociale.

Care sunt motivele care îi fac pe oameni să nu se vaccineze împotriva COVID-19

Subiecţii sondajului realizat de ICCV şi Elicom au oferit răspunsuri spontane în privinţa motivaţiei împotriva vaccinării. Răspunsurile pot fi încadrate în două mari categorii.

O primă categorie, care grupează opţiunile a 44% dintre respondenţi, include drept motivaţii: lipsa de informare, proasta informare, manipularea sau dezinformarea (36%), precum şi ignoranţa, prostia şi indiferenţa (8%).

A doua categorie, care grupează atitudini rezervate sau ostile vaccinării (48%), invocă drept motive: teama de reacţii adverse la vaccinare, inclusiv de moarte (21%), neîncrederea în serurile anti-COVID-19 (nu este eficace, nu este testat suficient – 17%), neîncrederea generală în vaccinare (4%).

Acestora li se adaugă şi motivaţia inexistenţei noului coronavirus (6%). Această ultimă motivaţie descrie o grupare de oameni, redusă ca proporţie, dar suficient de numeroasă (peste 800.000 de persoane) şi de activă pentru a-şi face simţită prezenţa

Metodologie

Au fost intervievate 1.023 de persoane.. Eşantionul a fost validat pe baza datelor recensământului populaţiei din 2011 şi este reprezentativ pentru populaţia adultă neinstituţionalizată a României. La un grad de încredere de 95%, marja de eroare este de +/- 3,1% la nivelul întregului eşantion. Metoda de culegere a datelor a constat în interviuri telefonice cu selecţia subiecţilor asistată de calculator (CATI).

Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV) este cea mai importantă instituţie de cercetare ştiinţifică dedicată calităţii vieţii şi politicilor sociale din România. ICCV face parte din reţeaua de cercetare a Academiei Române şi este membru al Institutului Naţional de Cercetări Economice „Costin C. Kiriţescu”.

Compania Elicom furnizează servicii de tip Contact Center pentru companii româneşti, multinaţionale si instituţii publice, acoperind orice domeniu de activitate în care satisfacţia clientului este considerată ca fiind esenţa şi scopul organizaţiei respective.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. Totul depinde de cum va evolua ulterior epidemia. E posibil ca in 2 luni sa nu mai existe epidemie si atunci discutia va fi inutila, la fel ca vaccinarea.

 2. Nu stiam ca cei varstinici nu pot avea studii superioare.

  • Bai nenea jjjj, nu toți stăm să ascultăm la fake news sau sa ne uităm e facebook, cum de altfel nu toți avem saracie de Facebook. Mai suntem și oameni care pur și simplu nu vrem a ne vaccina . Și nu are treabă cu PSD, aur , Sosoaca și mai știu eu ce dracu aberatii scoateți .

 3. Și uite așa o firmă a mai căpătat niște bani pentru un sondaj bun de aruncat direct la gunoi.

  Ai 25% vaccinați iar campania se târâie… dar ai 56% promotori ai vaccinului?!? Fractură logică evidentă cumva?

  Ăia care au făcut sondajul nu s-au gândit o secundă că o grămadă dintre „promotorii” întrebați susțin vaccinarea doar la nivel declarativ, că e de bon ton, sau că le e rușine să răspundă că sunt împotriva ei? Sondajul lui Pește Prăjit!

  Relevanță ioc.

 4. Jos vaccinul!

 5. G4, publica-mi comentariul. Nu fiti muisti.

 6. Un sondaj care nu are absolut nici o legatura cu realitatea. De mai bine de o luna de zile nu mai exista nici o restrictie, nici o lista de asteptare pentru vaccinare si abia un sfert din populatie s-a vaccinat. Restul pana la 56% unde sunt?

 7. Remember…la inceputul „pandemiei” oamenii „cadeau secerati pe stradă” din cauza virusului *ucigas.

 8. in toamna o sa fie coada la injectare doar ca o sa fie cei care deja s-au vaccinat.
  de aceea comisia europeana a facut contract cu pfizer pina in 2023 (pentru inceput), cei vaccinati o sa aiba nevoie in fiecare an de boost, imunitatea lor este zero fara ”vaccin”

  • @Rumburak – Deci, da, deci cei care nu s-au vaccinat sunt superimuni, iar cei care s-au vaccinat sunt praf, nu? Ca eu cam asta inteleg… Da’, ceva scoala ai si tu? Nimic? Macar clasele elementare? Sa stii si tu ca omu’ cum functioneaza o celula, diversitatea biologica, chestii din astea?

 9. Bai nenea jjjj, nu toți stăm să ascultăm la fake news sau sa ne uităm e facebook, cum de altfel nu toți avem saracie de Facebook. Mai suntem și oameni care pur și simplu nu vrem a ne vaccina . Și nu are treabă cu PSD, aur , Sosoaca și mai știu eu ce dracu aberatii scoateți .

 10. Bai nenea kafka, tu ai impresia că dacă nu ne vaccinăm , gata vine sfârșitul . Nu toți suntem ipohondri. Dar daca ai crescut într-o bula de cristal așa cum cresc majoritatea copiilor din ziua de azi, atunci normal că ai nevoie de vaccin. Că sistemul tau imunitar nu poate fara vaccin :))))

 11. Eu am impresia ca am luat-o razna cu toti.
  Vaccinare la recomandarea cunoscutilor?
  De ce nu o operatie pe creier?
  De ce fac politicienii recomandari de vaccinare?
  Chestia asta nu e medicala, se recomanda un suc, sau o bere?
  Vai de noi ce am ajuns sa dezbatem.
  Asa e cand se muta atentia catre ce vrea media…
  Cum sa recomand EU cuiva sa se vaccineze, cine sunt eu?!?!