G4Media.ro

Sondaj IRES: Mai mulți români îl venerează pe Arsenie Boca decât pe…

Sondaj IRES: Mai mulți români îl venerează pe Arsenie Boca decât pe Iisus / Celor mai mulți le-ar plăcea să se identifice cu Gigi Becali / Ceaușescu și Cuza, pe același loc la capitolul ”personalități cu care ne mândrim”

Potrivit unui sondaj IRES, realizat în luna iulie 2018 și publicat în ultimul număr al revistei Sinteza, 57% dintre români spun că au un sfânt din credința ortodoxă pe care îl venerează, pe primul loc situându-se Arsenie Boca – un personaj necanonizat -, urmat de Ioan Botezătorul, Iisus Hristos și Sfânta Maria.

De asemenea, mai notează studiul, lipsa modelelor și a reperelor este o realitatea în România. 1 din 5 români (22%) își găsesc modele în viața publică de la noi, dar 4 din 10 admiră celebrități din străinătate. Întrebați care este personalitatea publică din România cu care le-ar plăcea să semene, cei mai mulți dintre respondenți au răspuns Gigi Becali, apoi Ion Țiriac, Andra și Monica Tatoiu.

Potrivit IRES, atunci când sunt întrebați, în general, despre românii cu care ne putem mândri în lume, un sfert dintre respondenți nu știu să indice un nume, iar în top 10, printre personalități istorice și culturale , își fac loc doar marii sportivi – Simona Halep, Nadia Comăneci sau Gheorghe Hagi, alături de Constantin Brâncuși, Regele Mihai și de Nicolae Ceaușescu.

Datele fac parte din studiul ”România magică. Mituri și aspirații ale românilor”, realizat de IRES, în perioada 6 – 13 iulie 2018, pe un eșantion de 1.291 de persoane, reprezentativ pentru populația adultă din România. Eroarea maximă tolerată: + / – 2,7%.

Vasile Dâncu, directorul fondator al revistei Sinteza, notează că în urmă cu cinci ani, IRES a realizat un studiu similar – ”În ce mai cred românii în 2013?” -, iar astăzi rezultatele sunt aproape identice. ”Acum o jumătate de deceniu, 92% dintre respondenți credeau în existența sufletului, 88% credeau în păcat, iar 82% credeau în îngeri. Credința în viața de după moarte era împărtășită de 66% dintre respondenți, iar în existența raiului credeau 76%, în schimb, în iad credeau doar 61% dintre participanții la studiu. Cu ocazia acelei cercetări, sociologii au constatat că un procent de 51% dintre respondenți cred în învierea morților, că doar 24% cred în reîncarnare, credință care se regăsea la tinerii între 18 și 35 de ani, la respondenții cu studii medii și superioare și la cei care aveau domiciliul în zona de Sud a țării. Tot atunci., 45% dintre respondenți recunoșteau că obișnuiesc să consulte horoscopul, iar 16% țin cont de horoscop în viața de zi cu zi. Majoritare la acest capitol sunt femeile, cei care au între 36 și 50 de ani, respondenții fără studii sau cu studii elementare. În plus, majoritatea românilor (62%) considera la acest moment că un politician care nu crede în Dumnezeu nu este potrivit pentru a ocupa o funcție publică”.

Care este sfântul din credința ortodoxă pe care îl venerați?

Arsenie Boca – 15%

Ioan Botezătorul – 11%

Iisus Hristos – 10%

Nicolae – 7%

Fecioara Maria – 7%

Gheorghe – 6%

Petru – 6%

Care este personalitatea publică din România cu care v-ar plăcea să semănați?

Gigi Becali – 6%

Ion Țiriac – 3%

Andra Măruță – 2%

Monica Tatoiu – 2%

Andreea Marin – 2%

Gheorghe Hagi – 2%

Smiley – 2%

Raed Arafat – 1%

Florin Piersic – 1%

Simona Halep – 1%

Cristian Tudor Popescu – 1%

Andrei Pleșu – 1%

Care credeți că este românul cu care am putea să ne mândrim cel mai mult din toată istoria noastră?

Ștefan cel Mare – 10%

Mihai Viteazul – 8%

Vlad Țepeș – 6%

Mihai Eminescu – 5%

Simona Halep – 4%

Nicolae Ceaușescu – 4%

Alexandru Ioan Cuza – 4%

Nadia Comăneci – 3%

Constantin Brâncuși – 3%

Regele Mihai – 2%

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

 1. 57% sunt speriati de moarte de povestile popilor .
  Unde esti drace, fa o minune si scapa-i pe astia de bonca

 2. O nație cu proşti,recomand sterilizarea!

 3. Acum e clar de ce suntem conduși de hoți și de imbecili?

 4. Si atunci ce mai e de mirare? La asa popor, asa conducatori!

 5. Termenul de „crestin”, provine din latina: „christianus” – discipol al lui Cristos. Sa il venerezi mai mult pe unul din urmasii lui Cristos decit pe Cristos insusi… spune multe. Singurul care merita inchinare e Cristos, de aceea apostolii nu acceptau inchinarea, si tot de aceea ingerii nu au acceptat inchinarea. Toata slava, ei o dadeau Mintuitorului si nu-si permiteau sa ia o farima din slava Lui. Azi, unii se inchina la oase… cea mai mare insulta la adresa lui Cristos!

  • Pai cum facem, ca pare ca sunt cel putin 25% din ei care sunt in plecati rau prin balariile relgiei (cei cu Arsenie Boca si cu Isus sfant). Pot fi ei crestini, sau sunt doar inchipuiti?!
   Unde ii punem la socoteala, in cei aproape 95% care se declara crestini?

   Ca daca ii mai socotim si pe cei 45% contradictorii, care cred simultan si in relgie si in horoscop … ajungem sa trecem de 50% inchipuiti.

   Si daca mai cercetam putin, raman doar cei din manastiri (din biserici pare ca nu prea) …

 6. sondajul asta este facut preponderent printre simpatizantii pzd-alde-antena3?

  • din pacate nu, dar asta arata rezultatul sistemului educational comunist pastrat cu bucurie de MUIEPSD pentru ca produce prosti gramada.. de asta sunt teribil de pesimist cand ma gandesc ce sanse are tara asta sa se modernizeze intr-un viitor apropiat

 7. Din perspectivă occidentală, se vede că lipseşte activismul. Intelectualii doar se citesc între ei. Nici măcar nu se plâng că n-au TVR Cultural, iar bibliotecile n-au devenit mediateci, centre de documentare, nici măcar în Teleorman.

 8. In ciuda marjei obisnuite de eroare a sondajelor Dincului, de plus/minus 20%, sondajul asta cred ca e destul de aproape de realitate. De ce ne conduce psd-ul isi gaseste raspunsul in el. Stiam ca sintem o natie de ignoranti, crezatori in balauri si dusi cu pluta (nu sintem singurii, dar ce ne incalzeste?) . Prin urmare gruparile politice progresiste trebuie sa-si ajusteze povestea pentru ca sa prinda si la popindaii patriei nu numai la cei 10% care au auzit de logica si ratiune.

 9. Astia nu mai stiu ce sondaje sa faca?!
  Sau daca nu fac niciunul nu stiu cat timp, atunci nu mai primesc bani de la stat?!

 10. Poate cei care au raspuns Arsenie Boca stiau ca Iisus in ortodoxie nu e un sfant, e ditamai Dumnezeul parte din Sfanta Treime. Sondajul arata si incultura celor care au pus intrebarea. Daca intrebai numa „pe cine venerati mai mult” fara sa pui Sfant atunci puteai zice ca ai rezultate corecte.

 11. Unde a fost facut sondajul – la un ospiciu ?

 12. Isus Hristos e viu vejnic Amin