G4Media.ro

Sondaj în Republica Moldova: Maia Sandu și PAS pe primele locuri, în…

Sursa foto:: EP / Eric VIDAL

Sondaj în Republica Moldova: Maia Sandu și PAS pe primele locuri, în ciuda crizei economice și sociale

Un sondaj realizat de CBS-Research la comanda Institutului de Politici Publice (IPP) și citat de Europa Liberă arată că, în ciuda crizei economice și sociale majore din Moldova, Maia Sandu și partidul său se află pe primele locuri în intențiile de vot, pe fondul unei scăderi rapide însă a încrederii în partidele politice.

Respondenții au creditat-o pe președinta Maia Sandu (20%) cu cea mai mare rată a încrederii, ea fiind urmată de ex-președintele pro-rus Igor Dodon (9,4%) și fugarul Ilan Șor. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, Maia Sandu ar câștiga scrutinul, potrivit sondajului.

În cazul unor alegeri parlamentare, 24,6% dintre respondenți au spus că vor opta pentru actualul partid de guvernământ PAS. Partidele de opoziție pro-ruse: socialiștii, Partidul Șor și comuniștii ar avea însă, împreună, peste 30% din voturi. Rata indecișilor este de peste 14%, indice considerat de sociologi ca fiind ridicat.

Analistul politic Nicolae Negru a spus la Europa Liberă că ceea ce nu a scos în evidență sondajul este bazinul electoral al PAS din diaspora:

„Mai trebuie de luat în considerare faptul că aceste sondaje nu iau în calcul opiniile cetățenilor care muncesc peste hotarele RM. Ei aduc un aport substanțial, să spunem așa, pentru soliditatea, pentru existența PAS. (…) Ultimele alegeri asta au demonstrat”, spune analistul.

Sondajul a mai scos în evidență și faptul că populația nu are încrede în partide, indiferent dacă sunt la putere sau în opoziție. Circa 65% spun ca nu au încredere în PAS, dar nici în PSRM. Cota de neîncredere crește la peste 70% și când este vorba de comuniști sau Partidul Șor.

Sondajul mai arată că moldovenii consideră ca fiind bune și foarte bune relațiile R. Moldova cu organizații ca NATO (52%) și cu țări ca România (circa 75%), SUA (63,7%) și Ucraina (70%), dar și un nivel de simpatie scăzut față de Rusia (20,4%).

Rezultatele mai arată că, față de anul trecut, a scăzut până la circa 51 la sută numărul susținătorilor aderării RM la Uniunea Europeană. În același timp, a crescut numărul euroscepticilor (30,2%). Circa 29% dintre respondenți sunt de părerea că Republica Moldova nu va adera vreodată la UE, iar circa 20% au spus că Moldova va deveni parte a familiei europene în următorii zece ani.

Circa 45% dintre moldoveni, potrivit sondajului, consideră că statutul de neutralitate poate proteja Republica Moldova de o agresiune, dar cam tot atâția au negat asta. În proporție de 54,5%, moldovenii nu ar susține aderarea țării lor la NATO. Solicitați să dea o apreciere evenimentelor din Ucraina, 38,3 la sută au spus că este vorba de o invazie nejustificată a Rusiei.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

8 comentarii

 1. Clar asa e..
  Le place mult sa stea in bezna la oameni si sa nu aiba nici un viitor.
  Ideea de libertate tine de foame, de frig…orice indura omul pentru libertate.

  • Oare de ce Ciolacu nu s-a întâlnit cu Maia ci cu „Partidul lui Ion Ceban ar fi susținut de Moscova, potrivit Trezoreriei SUA” ?

 2. Stat pirlit și parazit . 30 ani i-au ținut rușii in spate, acum de au prins glas și le-au tăiat pomana cerșesc la Ro gaz, curent, combustibil și de la UE bănuți, papa. În schimb au parlament, președintele, organe de represiune, mere și vin. Cînd intră și ăștia in UE o sa găsească acolo doar ro și bg

 3. Sacrificiul pentru libertate e doar momeala din cirlig.

 4. Nu pot sa nu constat mizeria din cuvintele postacilor rusi Roccat si ala cu picioarele „in” pamant de mai sus! Mai luati cu putina miere ca va e amar in gat.

 5. Când ROMÂNIA ERA ÎN BEZNA NE UITAM PESTE PRUT CUM VECINII NOȘTRI AVEAU CURENT. MAIA SANDU VREA DAR SA FACĂ CU BANII DE LA EA DIN TARA DACĂ NU SA SE MUTE LA MURGENI VASLUI ROMÂNIA DOAR ESTE CETĂȚEAN ROMAN. PANARAMA