G4Media.ro

Sondaj de opinie – Majoritatea cetăţenilor ungari susţin că Viktor Orbán ar…

sursa foto: Facebook / Viktor Orban

Sondaj de opinie – Majoritatea cetăţenilor ungari susţin că Viktor Orbán ar trebui să adopte o poziţie mai fermă împotriva Rusiei

Numărul celor care sunt de acord cu politica pro-rusă a Guvernului a scăzut cu 19%. Deşi este în creştere numărul celor care consideră Rusia drept un agresor, opinia adepţilor FIDESZ se schimbă încet şi ei sunt cei care sunt mai îngrijoraţi
în continuare din cauza războiului din Ucraina, arată un sondaj realizat la companda ziarului maghiar NÉPSZAVA și citat de Rador.

A crescut din nou procentul celor care consideră că mai degrabă este o agresiune atacarea Ucrainei de către Rusia şi nu împărtăşesc opinia, potrivit căreia Rusia doar se apără, rezultă din datele ultimului sondaj de opinie efectuat de Institutul Publicus din Ungaria, la solicitarea ziarului „Népszava”. Sondajul este reprezentativ pentru populația adultă ungară în funcție de sex, vârstă și educație.

În luna februarie, 64% dintre intervievaţi au calificat drept agresiune rusă războiul care are loc în Ucraina, iar în luna aprilie procentul acestora era de 56%. Conform datelor din luna august, această afirmaţie aparent evidentă a fost susţinută de 63% dintre respondenţi, iar potrivit ultimelor date de la sfârşitul lunii octombrie, 69% au avut opinii similare.

Însă nu se poate afirma că această creştere se datorează simpatizanţilor FIDESZ. În comparaţie cu datele de la sfârşitul lunii august aproape că nu s-a modificat opinia adepţilor partidelor de guvernământ (FIDESZ-KDNP, Partidul Popular Creştin Democrat) în această chestiune (46-43 la sută), în schimb în rândul simpatizanţilor partidelor de opoziţie situaţia a devenit şi mai clară. În timp ce la sfârşitul verii 88% dintre subiecţii sondajului au avut opinii similare, acum procentul celor care cred că este o agresiune atacarea Ucrainei de către Rusia este deja de 94%.

Majoritatea intervievaţilor (57%) consideră că Viktor Orbán ar trebui să condamne mai ferm Rusia din cauza atacării Ucrainei. În comparaţie cu datele sondajului realizat de Institutul Publicus în luna aprilie – tot la solicitarea ziarului „Népszava” – acest procent a crescut acum semnificativ. În primăvară doar 36% din întreaga populaţie a considerat că poziţia premierului împotriva Rusiei este slabă, iar la asfârşitul verii 48% au avut opinii similare.

Ca și în anii precedenți, răspunsurile sunt determinate de preferințe de partid și pe această temă. În timp ce majoritatea covârşitoare a simpatizanţilor opoziţiei, 94%, au fost nemulţumiţi de reacţia lui Viktor Orbán în legătură cu războiului, doar 15% dintre simpatizanţii FIDESZ-KDNP au fost nemulţumiţi cu atitudinea lui Orbán – acest procent era la fel, dealtminteri, şi la sfârşitul lunii august. (51% dintre cei indecişi ar aştepta o poziţie mai fermă din partea premierului.)

Sondajul a analizat, în ce măsură consideră intervievaţii probabilă extinderea războiului în Ungaria sau dacă Rusia va folosi arme nucleare în timpul luptelor. Doar în opinia a 12% dintre respondenţi există şanse ca şi Ungaria să fie ameninţată de război. Ceva mai mulţi (17%) cred că Putin va decide să folosească arme nucleare. Jumătate dintre respondenţi sunt îngrijoraţi, într-o oarecare măsură, din cauza războiului care are loc în ţara vecină. Trei sferturi dintre simpatizanții Fidesz-KDNP, jumătate din opoziție și 43% dintre cei indecişi sunt îngrijoraţi din cauza războiului. Faptul că simpatizanţii partidelor de guvernământ se tem mai mult de război decât oricare alt grup, una din posibilele cauze este că sunt receptivi la naraţiunile oferite de Guvern.

Sondajul de opinie s-a referit şi la politica de război a Guvernului. La întrebarea în ce măsură sunt mulţumiţi cetăţenii cu reacţia Cabinetului la război, 56% au răspuns că sunt nemulţumiţi, iar 40% că sunt mulţumiţi. În comparaţie cu datele sondajului efectuat în luna aprilie de Institutul Publicus, procentul celor mulţumiţi a scăzut cu 19%, aşadar majoritatea cred din ce în ce mai puțin că Guvernul Orbán gestionează bine situaţia creată din cauza războiului. În funcţie de apartenenţa politică se conturează o diferenţă mai semnificativă. 93% dintre simpatizanţii partidelor de guvernământ au considerat reacţia Guvernului la război ca fiind pozitivă, în schimb doar 5% dintre adepţii opoziţiei s-au declarat mulţumiţi. O contradicţie puternică se conturează între simpatizanţii opoziţiei şi FIDESZ-KDNP cu privire la problema dacă Guvernul ar trebui să permită transportarea armelor în Ucraina pe teritoriul Ungariei. 65% din simpatizanţii opoziţiei şi doar 5% dintre adepţii partidelor de guvernământ ar fi de acord cu transporturile de arme. În schimb, majoritatea oamenilor sunt de acord că Ungaria ar trebui să trimită soldați și arme în Ucraina. Patru cincimi (78%) din intervievaţi au susţinut că Ungaria nu ar trebui să ofere ajutor în această formă ţării atacate.

Sondajul s-a referit şi la politica pro-rusă a Guvernului ungar promovată înainte de izbucnirea războiului. Preferinţa de partid a fost, desigur, şi în acest caz un factor de divizare. 85% dintre simpatizanţii partidelor de guvernământ au fost mulţumiţi cu relaţiile Guvernului Orbán cu Rusia, în schimb doar 6% dintre adepţii opoziţei au apreciat drept pozitivă politica pro-rusă a Cabinetului. Această întrebare a împărţit în mod egal pe cei indecişi. În comparaţie cu sondajele de opinie efectuate anterior de Institutul Publicus rezultă că pe măsura trecerii timpului de la alegeri a scăzut numărul celor care au fost de acord cu politica pro-rusă a Guvernului. În timp ce în luna aprilie 56% s-au declarat mulţumiţi, acest procent a fost doar de 39% în luna octombrie.

Anumite lucruri nu le plac nici simpatizanţilor FIDESZ

Chiar și printre susținătorii Guvernului este de două ori mai mare numărul celor care mai degrabă nu le place sau nu le place soluția vizuală care prezintă sancțiunile de la Bruxelles drept bombe, a scris în ediţia sa de luni ziarul „Népszava”, referindu-se, de asemenea, la sondajului realizat de Institutul Publicus. Afișul care anunță consultarea naţională a primit o aprobare mai puțin decât moderată. Doar 2% sunt de acord și alţi 2% „mai degrabă sunt de acord”, în timp ce 48% – acesta fiind cel mai mare grup – deloc nu sunt de acord cu consultarea naţională privind sancţiunile UE împotriva Rusiei. (Traducerea: Rozália Gănciulescu)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

 1. Poporul maghiar să își exprime repede părerile,cât mai poate. Nu mai e mult până Viktoras,inspirat de idolul Putin va scoate protestul in afara legii și atunci vor culege roadele a ceea ce au semanat de 10 ani

 2. Tot dezgustul față de un popor ce alege un autocrat! Nu autocratul este vinovat, ci oamenii bolnavi cu capul ce-l pun la butoane!

 3. Citesc și presa ungară și văd la commenturi că minoría nu-l doresc iar majoritatea au impresia că Orbán le aruncă lucrurile gata făcute pe horn în jos și nu trebuie să facă altceva decât să le adune.
  Există enorm de mulți fără nume și foto dând multă apă la moară.

 4. Deci a inceput lunea cu Ungaria:))))
  Nici nu asteptam altceva de la indepent obiectiv G4media

 5. Spune-mi cu cine ești prieten , că să-ți spun cine ești!

 6. Puțin nem??!!! Dar gazul și petrolul rus este bun. Pt. Toți șoferii din România la pompă 99. 99.benzină și motorină de la Putin. 😃😃😃😃

 7. Chiar crede cineva?

 8. „A crescut din nou procentul celor care consideră că mai degrabă este o agresiune atacarea Ucrainei de către Rusia şi nu împărtăşesc opinia, potrivit căreia Rusia doar se apără…” 🤣🤣🤣🤣🤣 sau e la mișto, sau la ăștia e plin de sosoci si simioni, sau hunii sunt veniți din stepele îndepărtate ale rusiei, pardon, sau sunt proști si fara cap 🤣🤣🤣🤣
  Udemereu ce zice? Cum se poziționează? A, capră ca de obicei…🦙

  • Rusia doar se apără – Uite unde se poate ajunge cu spălatul creierilor timp de peste 10 ani ! Rușinos.

 9. Păi și dacă a folosit si detergent putinisto-dughinist spălătura pe creier a fost ca aia pe mațe.De acolo s-a plecat(„Rusia stat agresat”),de la starea de spirit „a doua venire” a tancurilor rusesti,pe care maghiarii,erau „dresati”,sa le întampine cu flori,fiindcă de data asta veneau sa le dea teritorii,nu sa le ia.Acum,dezmeticindu-se din betia nationalistă inoculată de media monopolista,poporul îl roagă „frumos”pe „puternicul”Orban să nu mai stea sub masa lui Putin,că s-ar putea ca „bunul samaritean”de la Bruxelles să le întoarcă spatele.