G4Media.ro

Sondaj INSCOP: Topul încrederii în instituții interne și internaționale. Armata, Biserica și…

Sondaj INSCOP: Topul încrederii în instituții interne și internaționale. Armata, Biserica și Jandarmeria pe primele locuri/ NATO și Parlamentul European la capitolul instutiții externe

Armata continuă să fie instituția internă în care românii au cel mai ridicat nivel de încredere, 68,1% declarând că au încredere mare și foarte mare în această instituție, în creștere față de sondajele precedente (64,1% declarau același lucru în ianuarie 2019, respectiv 66,7% în luna noiembrie 2018). Urmează Biserica cu 55,1% (54,5% în ianuarie 2019, 52,8% în noiembrie 2018), Jandarmeria cu 48,1% (43,5% în ianuarie 2019 și 49,3% în noiembrie 2018) și Poliția cu 43,2% (41,2% în ianuarie 2019, respectiv 43,5% în noiembrie 2018), se arată într-un sondaj realizat de INSCOP.

Sondajul a fost realizat în perioada 5 – 13 martie 2019, la comanda Fundației Konrad Adenauer, clasamentul încrederii în instituțiile interne și internaționale este dominat de Armată, respectiv de NATO, ca instituții furnizoare de securitate în plan intern și extern.

40,9% dintre români au încredere multă și foarte multă în DNA (un procent similar celor înregistrate în sondajele precedente), în timp ce 38,2% au încredere multă și foarte multă în Președinție (39,1% în ianuarie 2019 și 33,7% în noiembrie 2018). Urmează primăria și BNR, cu 35,9%, respectiv 35,6%.

34,3% dintre respondenți au încredere multă și foarte multă în SIE, în timp ce 33,7% declară că au încredere multă și foarte multă în SRI (în sondajul precedent ambele instituții aveau o cotă de încredere de 31,4%). În presă își exprimă încrederea 29,2% dintre cei intervievați (față de 27,7% în ianuarie 2019).

Pe următoarele poziții se situează Consiliul Județean cu 22,3% încredere multă și foarte multă (20,1% în ianuarie 2019, 21,2% în noiembrie 2018), Curtea Constituțională cu 21,9% (18,4% în ianuarie 2019, respectiv 19,9% în noiembrie 2018) și Guvernul cu 13,8% (12,8% în ianuarie 2019 și 13,7% în noiembrie 2018).

Clasamentul încrederii în instituțiile interne este încheiat de partidele politice, cu 11,3% încredere multă și foarte multă (11,8% în ianuarie 2019, respectiv 9,1% în noiembrie 2018) și Parlament, cu 11,2% încredere multă și foarte multă (9,8 % în ianuarie 2019, respectiv 10,6% în noiembrie 2018).

Instituții internaționale. Pe prima poziție în topul încrederii în instituțiile internaționale se situează NATO, cu un capital de încredere multă și foarte multă de 52,4% (49,9% în ianuarie 2019 și 54,7% în noiembrie 2018), urmat de UE cu 49,6% (47,8% în ianuarie 2019, respectiv 52,5% în noiembrie 2018).

Parlamentul European beneficiază de un capital de încredere de 46,9% (44,7% în ianuarie 2019 și 44,1% în noiembrie 2018), în timp ce Comisia Europeană este cotată cu 46,2% încredere multă și foarte multă (43,8% în ianuarie 2019, respectiv 43,4% în noiembrie 2018).

Sondajul INSCOP Research a fost realizat în perioada 5 – 13 martie 2019, la comanda Fundației Konrad Adenauer, pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților. Volumul eșantionului, de tip multi-stratificat, probabilistic, a fost de 1053 de persoane, reprezentativ pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Prezentarea grafică a datelor poate fi descărcată de aici

Mai multe despre rezultatele cercetării puteți găsi aici

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

21 comentarii

 1. Biserica si Jandarmeria, ramuri ale aceleiasi mafii, una te prosteste ca sa-ti ia banii, cealalta te bate cand injuri dictatura.

  Cat de prosti sunt romanii, natie de dobitoci.

  • Da, mă, inteligentule și democratule, cel care are altă opinie decât tine e prost și dobitoc, nu?
   Dacă prostia ar durea, ai urla în agonie.

  • Dobre, las-o că măcăne! Și, cam in cine ai vrea sa avem încredere? LGBT București?

  • Retardatii de români sunt in coada europei la absolut toate capitolele….imbecili ce mor de infecții prin spitale si nu stiu sa isi ceara drepturile de la guvernanti in schimb pupa in kur institutiile de represiune si moaștele….

  • Se aud deja urlete de agonie dinspre postacul dobitoc gogu, cum a prezis. Iar colegul său emil, in mod evident cel mai redus mintal trol de pe aici, se dă de gol, îi place cu lgbt-ul.

  • Perfect Adevărat

  • Vorba lui Lăpușneanu, proști dar mulți!

 2. Acum avem datele ca sunt foarte multi romani idioti.

  • Pe cand infintam MINISTERUL IMPARTIRII IN DOBITOCI SI RESTUL LUMII ? Din 2020 ? Sau mai amanam pana in 2025 ?

 3. Clar este o alta manipulare .Dupa 10 august ,povestea cu Jandarmeria nu mai sta in picioare.Ca idee,Jandarmeria Romana a trebuit sa inchida temporar pagina de fb,din cauza „mesajelor de dragoste eterna ca sa spun asa” si acum daca intrii in pagina lor,ai sa vezi ca realitatea nu sta chiar asa.Azi cred ca este institutia cu cel mai scazut procent vs increderea romanilor.in realitate.Apoi ca un asemenea sondaj sa fie corect inteles,ar trebui sa putem vedea si pe ani..macar trei patru ani in urma..Ca sa se inteleaga cat mai corect cum se „misca” increderea romanilor in institutiile statului si sau biserica.

 4. Aceste sondaje sunt cel mai abject mijloc de manipulare. Ce înseamnă să ai încredere? Că ce? Ce face BOR? Livrează spălați pe creier care votează lighene și galoși ? Popor de idioți.

 5. Nu polemizez cu nimeni dar clasamentele sunt discutabile.
  Incredere in Jandarmerie?
  Sau Poliția?
  Sunt structuri de forță, opresive care sunt inima partidului: bat, bat si atât.
  In tara aceasta unde nu mai esti in siguranta pe de o parte din lipsa garanției securității cetățeanului din partea acestor structuri de forță si pe de alta parte legilor permisive cu infractorii, toate acestea ducând la concluzia ca democratia e pe ducă.
  Clasament gresit in opinia mea pentru ca include aici la incredere in biserica.
  De acord partial dar aceasta e dinn tradiția poporului si nu trebuie pusa in clasament.
  1/3 din popor are incredere in servicii!
  De unde si pana unde pentru ca nimeni nu stie ce rezultate au, cum au facut aceste realizari
  Nimic transparent aici
  După mine e un clasament fals la manipulare!
  Merci.

 6. „Increderea” care este masurata nu este chiar incredere. Mai precis este Incredere plus anumite lucruri minus anumite lucruri. Adica oamenii judeca „increderea” lor personala ajustata la cat de aproape este perceputa fiecare institutie de viata lor. De exemplu, omul cand se simte parasit de tot si toate „ramane cu Dumnezeu”; deci nu se masoara increderea in biserica ca institutie ci increderea omului ca exista un Dumnezeu care n-o sa-l abandoneze. Mai departe, institutiile pe care omul le percepe ca fiind foarte putin spre deloc legate direct de viata lui persoanla … nu au cum sa aiba o rata ridicata de incredere, pentru ca omul nu intelege cum adica incredere intr-o institutie pe care nu o intelege (pentru ca nu are a face cu ea) – de exemplu serviciile secrete.

  Deci, hai sa luam cifrele ca atare, sa nu sarim la interpretam (ca nu ajuta la nimic), si sa incercam sa intelegem ce inseamna fiecare din aceste procente in context. Asta daca vrem sa fim inteligenti.

 7. la catepulane si gaz au bagat danjarmii in capul propriilor cetateni meritau primul loc. la egalitate cu borporatia o afacere de succes, fara impozite.

 8. daca romanii au asa mare incredere in BOR si jandarmerie atunci nu degeaba imnul se incepe cu versul „Desteapta-re romane”, acest vers este in primul rind adresat celor zombati de BOR si PSD

 9. Foarte trist acest sondaj. Mult mai trist decat sondajele privind partidele si intentia de vot. Faptul ca DNA care era pe primele locuri dupa armata si biserica a coborat si faptul ca jandarmeria a urcat dupa tot ce s-a intamplat anul trecut pe 10 august e un semnal foarte prost. E semn ca propaganda prin televiziuni are un impact enorm. Radacina raului in tara asta nu e Dragnea sau alti politicieni, radacina raului e la televiziunile care otravesc mintile oamenilor de zeci de ani, picatura cu picatura…

 10. Da avem încredere în jandarmearie că o să ne gazeze că la Auschwitz la manifestații și în biserică că o să ne jumulească de bani ori de câte ori vrea.

 11. Eu ma mir cum de nu au scos jandarmeria pe primul loc.
  Spunea Igor mai sus,,Desteapta-te romane ”.

 12. Este ciudat ca in aceste sondaje despre incredere nu se pune intrebartea completa. De ex, eu am foarte multa incredere ca TT va continua sa lucreze in favoarea infractorilor si impotriva interesului general al societatii. Asta se poate chema ca am incredere in TT si in Ministerul de Justitie, nu?
  Intrebarea corecta ar trebui sa masoare gradul de incredere ca acele institutii lucreaza in favoarea cetateanului si societatii, specificand clar aceste lucruri. Nu doar „gradul de incredere”, ca fiecare intelege fix ce vrea din intrebarea asta. Da, despre unul pot spune ca am mare incredere ca se va stradui sa faca ceva bun pt consolidarea democratiei si poate ii si reuseste, despre altul am foarte mare incredere ca va face tot ce poate sa il impiedice pe primul. Tot incredere e in ambele cazuri.

 13. Eu nu înțeleg cum comentatorii de aici nu înțeleg a ii-a Românie. Mergeți în orice comuna din tara asta, care se afla la mai mult de 20km de un oraș principal și o sa înțelegeți de ce armata, biserica și jandarmeria sunt în top.
  Petreceți o zi întreaga printre oamenii de acolo și o sa aveți o revelație.