G4Media.ro

Sondaj: 81% dintre respondenți cred că intrarea României în NATO a fost…

Sursa foto: JOHN THYS / AFP

Sondaj: 81% dintre respondenți cred că intrarea României în NATO a fost un lucru bun, 82% cred că aliații ar apăra România în caz de agresiune

Un sondaj IRES realizat în luna martie a urmărit să identifice percepțiile românilor față de alianța politico-militară de la a cărei înființare se împlinesc 75 de ani și a analizat atitudinile acestora cu privire la climatul general din România și din regiune, în contextul războiului din Ucraina.

Studiul, realizat telefonic, arată că 81% dintre respondenți cred că intrarea României în NATO a fost un lucru bun, iar 82% dintre respondenți cred că aliații ar apăra România în caz de agresiune.

NATO se bucură de notorietate ridicată în România, dar tematica NATO este de interes relativ scăzut pentru cetățenii români. Deși unul din doi români se declară informat despre activitatea NATO, în realitate există un deficit de informare major în această direcție. Doar 7% dintre participanții la sondaj indică în mod corect anul intrării României în NATO.

Prezența României în NATO este percepută de către români ca fiind o decizie corectă și benefică pentru țara noastră care este văzută acum ca fiind mai bine apărată, în calitatea sa de aliat NATO, cu o armată mai bine pregătită și mai bine dotată și cu relații externe mai solide.

Printre minusurile apartenenței la organizația militară se menționează parțial deteriorarea relației cu Rusia și nevoia de a cheltui mai mulți bani pentru apărare. Participarea militarilor români în teatrele de operații ale NATO este văzută mai degrabă ca un avantaj decât un dezavantaj.

Românii sunt convinși majoritar că art. 5 va funcționa în cazul în care România va fi atacată, cu toate că 14% dintre respondenți au rezerve că principiul Toți pentru unul, unul pentru toți va funcționa în cazul României. Situația este relativ similară și în cazul în care România ar fi solicitată să intervină pentru o altă țară NATO, proporția scepticilor crescând spre aproape 30%.

Îngrijorarea cu privire la posibilitatea declanșării unui război în regiune este prezentă în rândul românilor. Peste jumătate dintre români susțin implicarea României în eventualitatea unui conflict NATO-Rusia.

Mai mult de o treime dintre participanții la studiul IRES (36%) spun că sunt foarte îngrijorați de posibilitatea ca România să fie implicată, în următorii ani, într-un conflict militar. Unul din patru români se declară destul de îngrijorat cu privire la acest aspect, în timp ce patru din 10 sunt puțin sau deloc îngrijorați.

Mai mult de patru din zece români (47%) cred în posibilitatea ca NATO să intre într-un conflict militar cu Rusia, în viitorul apropiat. O treime (36%) sunt de părere că această ipoteză este puțin probabilă, iar 13% cred că acest lucru nu este posibil.

În eventualitatea unui conflict NATO-Rusia, mai mult de jumătate dintre români (54%) cred că România ar trebui să se implice. 42% susțin contrariul.

În eventualitatea escaladării conflictului din Ucraina și a implicării NATO, aproape patru din 10 (38%) respondenți bărbați spun că s-ar înrola ca voluntar sau rezervist (după caz) pentru a-și apăra țara. 44% ar alege să rămână în țară, dar să nu se înroleze în armată, iar 9% dintre intervievați spun că ar pleca din România în acest caz. Alți 9% au ales să nu răspundă sau au spus că nu știu să răspundă la această întrebare.

Sondajul a fost realizat telefonic pe 1.058 respondenți în perioada 24-27 martie 2024, cu o eroare maximă tolerată de 3%.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Înainte să ne apere aliații ar trebui să avem si noi vreo 300k tineri bine pregătiți și bine înarmați care să țină hoardele rusești măcar vreo 3 ani cum fac ucrainenii!
    De unde bani? Mai putini nepoți și mai puține amante abonați la bugetul de stat! Dacă se taie din f u r a c i u n i se poate!

    • De unde scoti mereu cifra de 300.000? Vrei sa te apere tinerii? De ce nu mergi chiar tu sa faci cursuri, sa te inveti cu armele, dronele. Sa lupte altii pentru tine, nu?

  2. Cu atat mai mult se vede cat valoreaza „sperietoarea AUR” folosita din greu de alianta PSD-PNL: „noi ocupat complet statul roman, de sus pana jos, cu tot ce inseamna resurse pubice (bani, bugete, slujbe, influenta) si voi ne votati, ca asiguram stabilitate si va ferim de extremistii de la AUR, care vor sa va scoata din UE si NATO”

  3. Ce suparaciosi sunt cei de la G4, nu ma lasa sa trec daca spun ca politicienii nu-si fac treaba sa pregateasca oamenii pentru caz de razboi. Bla, bla, bla, ce credeti voi?