G4Media.ro

Soluția lui Erdogan la disputa din Cipru: formarea a două state pe…

Soluția lui Erdogan la disputa din Cipru: formarea a două state pe insulă

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că singura cale de a rezolva disputa de decenii din Cipru este formarea a două state pe insulă şi că propunerea unei federaţii dorite de Atena nu se va afla pe agenda viitoarelor discuţii, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Luni, liderii grec şi cipriot au afirmat că vor accepta numai un acord de pace bazat pe rezoluţiile ONU, respingând formula cu două state susţinută de Turcia şi de ciprioţii turci. Convorbiri sub auspiciile ONU urmează să aibă loc luna viitoare.

ONU va invita cele două comunităţi din Cipru şi miniştrii de externe din cele trei naţiuni garante – Grecia, Turcia şi Regatul Unit – să discute despre cum pot avansa discuţiile asupra unei chestiuni care a alimentat tensiunile între Ankara şi Atena şi a complicat proiectele energetice din estul Mediteranei.

Rezoluţiile ONU cer reunificarea Ciprului sub forma unei federaţii cu două zone. Tentativele precedente de a-i reunifica pe ciprioţii greci şi turci de pe insulă au eşuat până acum. Turcia a invadat insula în 1974 şi a format Republica Turcă a Ciprului de Nord după o lovitură de stat inspirată de Grecia.

Erdogan a afirmat că declaraţiile Greciei şi ale guvernului cipriot au arătat că acestea desconsideră autorităţile cipriote turce, recunoscute doar de Ankara, adăugând că nu are rost să se discute propuneri care au eşuat anterior.

„Nu mai există altă soluţie în afară de o soluţie cu două state. Indiferent dacă acceptaţi sau nu, nu mai există nicio federaţie”, le-a spus el parlamentarilor. „Numai în aceste condiţii putem sta la masă pentru a discuta despre Cipru. Altfel toată lumea ar trebui să-şi vadă de treabă”, adăugat el,

Deşi bazele stabilite de rezoluţiile ONU au fost reafirmate de-a lungul anilor, turcii şi ciprioţii turci au afirmat că îşi doresc o confederaţie sau o uniune a două state. Ciprioţii greci – care reprezintă guvernul recunoscut internaţional şi sunt un stat membru UE – refuză să discute această formulă, întrucât implică autoritatea suverană a ciprioţilor turci.

Rămasă în plan secund de ani de zile, disputa a fost readusă în atenţie de explorările resurselor energetice din Mediterana de Est şi de neînţelegerile între Turcia şi Grecia asupra frontierelor maritime.

Cele două ţări au reluat convorbirile luna trecută, dar Erdogan a spus miercuri că nu se poate întâlni cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

„Mitsotakis m-a provocat. Cum mă pot întâlni acum cu tine? Mai întâi cunoaşte-ţi limitele. Dacă vrei cu adevărat pace, atunci nu mă provoca”, a afirmat preşedintele turc.

Sursa foto: Captură video

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Nu este posibil! Conform conventiei de la Helsinki, granitele Europei sunt nemodificabile. Imediat ce s-a eliberat, Armenia a semnat aceste conventii. Ceea ce vedeti voi in Azerbaigean e o iluzie optica.

  Nici statul Kosovo nu exista. Degeaba a trimis Ciuca forte romane de ocupatie in cadrul KFOR. Aurectu a scris pe Twitter ca nu recunoaste Kosovo, si prin urmare KFOR-ul roman e doar o halucinatie, o inventie a sputnikarilor.

  Mi-a zis mie tov N Ceausescu, poporul roman nu a dus niciodata razboaie de ocupatie. Numai Dughin face dintr-astea.

 2. Erdogan ăsta, ca de obicei… bate câmpii grav de tot.

 3. 1 Nordul Ciprului a fost ilegal anexat militar de Turcia, nativii greci ciprioți au fost deportați, iar Turcia a mutat, precum Stalin, populații de țărani bicisnici din toată Turcia acolo, proclamândui ca „nativi milenari” și „suverani” turci ciprioți (o minoritate care aproape nu exista acum 50 de ani).

  2 Nordul Ciprului este o tumoare susținută economic exclusiv de Turcia si ajutoarele O.N.U. (cum este Coreea de Nord susținută de China și de ajutoarele O.N.U.)

  În opinia mea, vânzătorii de pepeni nu vor renunța niciodată la controlul militar și economic asupra Ciprului.
  În acest conflict sunt implicați Israel, Egipt, U.K. datorită alianței speciale cu Grecia și faptul că pun în pericol proiectele lor comune din regiune (economice, militare, regionale).

  U.E. și N.A.T.O. nu au făcut nimic pentru a ajuta Ciprul, doar concesii „borrelliene” au oferit Turciei și foarte mulți bani pe degeaba.

  Europa de asemenea nu a facut nimic pentru a condamna Holocaustul armenilor și a forța Turcia să își recunoască faptele și să platească pentru ele precum Germania.

  Sincer, Turcia a comis crime de război și in Cipru și in Libia și in Siria, a trădat NATO intr-o alianță cu Rusia, nu și-a respectat niciun angajament față de Europa, a încălcat drepturile omului ale turcilor și suprimă militar populațiile native kurde si arabe, a trimis valuri de „Refugiati” in 2015-2016. Trebuie puși cu botul pe labe și pedepsiți aspru.

  • Tumoare zici ?. Cele mai multe magarii financiare din UE se fac in Sudul Ciprului, si tu vorbesti de ,,tumoarea” din Nordul Ciprului.
   Ce dovada mai importanta ar fi ?, decat Banca ,,Transilvania din Romania”.
   Are capital vreo 75 % (parca) din Ciprul de Sud. De ce nu au curajul cipriotii din Sud sa o botezeze ,,Banca Cipru” ?. Raspunsul este: Pentru ca astfel nimeni nu si-ar mai tine banii la ei.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.