G4Media.ro

Slovacia: A început o dezbatere asupra reformei în justiţie, după valul de…

Sursa Foto: Twitter

Slovacia: A început o dezbatere asupra reformei în justiţie, după valul de indignare provocat de asasinarea jurnalistului Jan Kuciak în 2018

Parlamentarii slovaci au lansat miercuri o dezbatere asupra măsurilor menite să elimine corupţia sistemului judiciar, o prioritate oficială a guvernului de centru-dreapta ales în urma unul val de proteste împotriva asasinării jurnalistului Jan Kuciak în 2018, transmite Agerpres.

Ancheta asupra uciderii lui Kuciak, care efectua o anchetă asupra activităţilor opace ale unui om de afaceri apropiat de putere, a dus la concedierea a 12 judecători suspectaţi de corupţie şi de alte acte reprobabile.

Schimbările propuse de guvernul lui Igor Matovic includ controale mai severe ale declaraţiilor de avere ale judecătorilor şi înfiinţarea unui tribunal conceput pentru a servi drept organ disciplinar.

Reforma judiciară necesită un amendament constituţional pentru introducerea unei vârste fixe de ieşire la pensie de 65 de ani pentru judecătorii din instanţele inferioare şi de 70 de ani pentru cei de la Curtea Constituţională.

Guvernul doreşte ca schimbările să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2021.

Omul de afaceri Marian Kocner, acuzat că a ordonat uciderea lui Jan Kuciak, a fost achitat în septembrie, dar anchetarea crimei a dezvăluit corupţia politică de la nivel înalt şi l-a constrâns pe prim-ministrul din acea perioadă să demisioneze, potrivit Agerpres.

Foto: Memoria jurnalistului Jan Kuciak e încă vie în Slovacia / Twitter

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. SS-ul romanesc a spalat toti magistratii suspecti de complicitate la acte teroriste si coruptie si nimeni nu le mai face reforma. Ba mai mult, unii au fost promovati.