G4Media.ro

Situația tactică se înrăutățește pentru ruși la sud de Bahmut – ISW

Sursa foto: Sergey SHESTAK / AFP

Situația tactică se înrăutățește pentru ruși la sud de Bahmut – ISW

Armata ucraineană a eliberat Andriivka și a continuat operațiunile ofensive în apropiere de Bahmut și în vestul regiunii Zaporijia, în timp ce situația tactică din sudul Bahmutului se înrăutățește pentru trupele rusești, afirmă reputatul think-tank american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citat de cotidianul ucrainean Pravda.

Statul Major General ucrainean și alți oficiali ucraineni au anunțat că forțele ucrainene au eliberat Andriivka pe 14 septembrie și au obținut un succes parțial în apropiere de Klișciivka.

În data de 15 septembrie, Brigada a 3-a de asalt ucraineană a raportat că personalul său a eliberat Andriivka și a „distrus complet” Brigada 72-a de pușcași motorizați ruși (Corpul 3 Armată) după ce i-a înconjurat.

Statul Major General al Ucrainei a precizat că trupele ucrainene continuă operațiunile ofensive în vestul regiunii Zaporijia și provoacă pierderi semnificative de efective și echipamente rusești în apropiere de Verbove.

Potrivit ISW, unitățile Brigăzii 72 au suferit anterior pierderi semnificative în timpul contraatacurilor ucrainene localizate în zona Bahmut în mai 2023 și au fost probabil complet descompletate. Brigada a 3-a de asalt ucraineană a declarat că eliberarea Andriivka deschide oportunități pentru o pătrundere pe flancul sudic al Bahmut și că luptele continuă în zonă.

Militarii ruși au recunoscut că situația tactică de la sud de Bahmut se deteriorează pentru ei și și-au exprimat îngrijorarea că forțele ucrainene ar putea amenința grupul rusesc din localitatea rasă de pe suprafața pământului.

Ce afirmă ISW, în actualizarea publicată în 16 septembrie:

  • Forțele ucrainene au eliberat Andriivka în zona Bahmut pe 14 septembrie și au continuat operațiunile ofensive în apropiere de Bahmut și în vestul regiunii Zaporijia pe 15 septembrie.
  • Deputatul Dumei de Stat a Rusiei și fostul comandant adjunct al Districtului Militar Sudic (SMD), generalul-locotenent Andrei Gurulev, s-a plâns de minciunile din cadrul armatei ruse și a subliniat eficacitatea apărării aeriene ucrainene împotriva elicopterelor rusești.
  • Forțele ucrainene au efectuat atacuri navale cu drone asupra navelor rusești din Marea Neagră la 14 septembrie.
  • Forțele ruse au efectuat o altă serie de atacuri cu drone Shahed-131/-136 care au vizat zonele din spatele Ucrainei la 15 septembrie.
  • Președintele Comisiei pentru apărare din Duma de Stat a Rusiei, Andrei Kartapolov, a declarat în mod explicit că personalul mobilizat va fi demobilizat doar la sfârșitul „operațiunii militare speciale” a Rusiei.
  • Ministerul rus al Apărării (MoD) continuă eforturile de a prelua controlul asupra operațiunilor Grupului Wagner din Africa de Nord și este posibil să îl fi desemnat pe fostul comandant al Forțelor Aerospațiale (VKS) Serghei Surovikin pentru această sarcină.
  • Forțele rusești au desfășurat operațiuni ofensive de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove-Kreminna, în apropiere de Bahmut, de-a lungul liniei Avdiivka-Orașul Donețk și în vestul regiunii Zaporijia și au avansat în unele zone în 15 septembrie.
  • Autoritățile ruse de ocupație continuă eforturile de consolidare a liniilor de comunicații terestre care leagă sudul Ucrainei ocupate de Rusia de Crimeea ocupată.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Zi să inebunesti, pentru ca nu ști pe ce lume traiesti