G4Media.ro

Sindicatele din administrație îi cer premierului Dăncilă să nu adopte Codul Administrativ…

Sindicatele din administrație îi cer premierului Dăncilă să nu adopte Codul Administrativ prin OUG

Federația Sindicatelor din Administrație (FNSA) îi cere premierului Viorica Dăncilă printr-o scrisoare deschisă să nu adopte prin ordonanță de urgență Codul Administrativ, pus în dezbatere publică de Ministerul Devoltării.

Sindicaliștii cer dezbaterea proiectului cu societatea civilă și apoi adoptarea unui proiect de lege care să fie trimis Parlamentului pentru dezbatere.

G4Media.ro a scris marți că proiectul de ordonanță de urgență pentru adoptarea Codului Administrativ conține o serie de prevederi care induc arbitrariul complet în administrația publică și dau naștere riscului politizării totale a birocrației. Mai precis, Codul Administrativ le dă șefilor de instituții puterea discreționară asupra angajării, promovării, mutării sau demiterii funcționarilor publici.

Scrisoarea deschisă a sindicaliștilor:

Stimată Doamnă Prim-ministru,

Având în vedere intenţia Guvernului României de a adopta Ordonanţa de Urgenţă privind Codul Administrativ,

Luând în considerare recentul aviz negativ al Consiliului Economic şi Social pe marginea acestui proiect de ordonanţă de urgenţă,

În conformitate cu angajamentele Guvernului României de a promova dialogul social real, constructiv, cu rezultate benefice pentru întreaga societate,

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) vă solicită, încă odată, să renunţaţi de îndată la intenţia de promovare a Codului Administrativ prin ordonanţă de urgenţă şi să susţineţi demararea procedurilor de consultare a organizaţiilor sindicale reprezentative din sectorul de activitate ,,Administraţie publică” iar după finalizarea procedurilor de consultare, adoptarea acestuia sub formă de lege, în urma dezbaterii articolelor în Parlamentul României.

Recent, aţi declarat în mass-media, referitor la o altă ordonanţă de urgenţă care a fost adoptată fără consultare: ,,… sunt şi lucruri bune sunt şi lucruri care au fost apreciate, dar sunt şi lucruri care trebuiesc modificate şi aceste modificări nu trebuie să le facă guvernul ci în dialog cu toţi factorii care sunt implicaţi în decizia ce se va lua’’. Deşi, în acest caz, aţi luat tardiv decizia de consultare şi aţi recunoscut importanţa şi expertiza tuturor partenerilor sociali, nu doar a celor care reprezintă angajatorii, de data aceasta puteţi demonstra, în cazul Codului Adminisrativ, că afirmaţiile dumneavoastră reprezinta intenţia reală a Guvernului României de promovare a dialogului social, ca respectaţi şi vă doriţi cu adevărat ca întreaga societate să beneficieze de efectele reale şi benefice ale actelor normative promovate de către guvernul pe care îl conduceţi.

FNSA nu este împotriva adoptării Codului Administrativ care, eventual, poate să cuprindă şi un cod privind procedura administrativă! Însă, un demers de asemenea importanţă şi complexitate are nevoie de expertiza şi contribuţia tuturor partenerilor sociali iar adoptarea unei ordonaţe de urgenţă în acest sens ridică suspiciuni de vointă pur politică şi de nerespectare a principiilor bunei-credinţe şi îngrădeşte dreptul de participare şi implicare a tuturor actorilor interesaţi la dialogul social instituţionalizat, ȋn adoptarea actelor normative de importanţă socială şi profesională deosebită.

Ataşăm prezentei adrese ,,Scrisoarea Deschisă” transmisă săptămăna trecută, în care puteţi reciti motivele pentru care FNSA condamnă şi subliniază efectul nociv pe care îl poate avea asupra sectorului de activitate ,,Administraţie publică” adoptarea Codului Administrativ, sub forma unei ordonanţe de urgenţă.

În speranţa că veţi trata cu RESPONSABILITATE reforma în domeniul administraţiei publice, susţinând promovarea Legii Codului administrativ, după consultarea tuturor partenerilor sociali şi dezbateri serioase şi constructive în Parlamentul României şi veţi renunţa la promovarea unei ordonanţe de urgenţă în acest sens,

Valer SUCIU, Preşedinte al FNSA

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.