G4Media.ro

Shane MacGowan, compozitorul care a fuzionat Punk-ul și rebeliunea irlandeză, a murit…

Sursa foto: Masao Nakagami/ Flickr

Shane MacGowan, compozitorul care a fuzionat Punk-ul și rebeliunea irlandeză, a murit la 65 de ani

Shane MacGowan, fostul compozitor și solist al trupei Pogues, strălucitor, dar haotic, care a revigorat interesul pentru muzica irlandeză în anii 1980 prin adaptarea acesteia la puterea propulsivă a punk rock-ului, a murit la 65 de ani relatează Deccan Herald.

Soția lui MacGowan, Victoria Mary Clarke, a anunțat decesul pe Instagram. Aceasta nu a oferit detalii suplimentare. O declarație comună a familiei, care a fost distribuită pe unul dintre conturile de socializare ale trupei, relata că solistul a murit joi dimineața devreme.

„Au fost citite rugăciuni și ultima împărtășanie, ceea ce a oferit alinare familiei sale”, se arată în declarație. MacGowan a apărut de pe scena punk londoneză de la sfârșitul anilor 1970 și a petrecut nouă ani tumultuoși cu încarnarea inițială a trupei Pogues.

MacGowan a apărut pe scena punk londoneză de la sfârșitul anilor 1970 și a petrecut nouă ani tumultuoși alături de prima încarnare a trupei Pogues.

Răsărită din pub-urile din nordul Londrei, trupa cânta pe stadioane până la sfârșitul anilor 1980, înainte ca dependența și deteriorarea mentală și fizică a lui MacGowan să forțeze trupa să îl concedieze.Ulterior a fondat Shane MacGowan & the Popes, cu care a înregistrat și a plecat în turnee în anii 1990.

De-a lungul timpului, MacGowan și-a câștigat două reputații: cea de personalitate distructivă titanică și cea de maestru al cântecului, ale cărui versuri descriu portrete vii ale vieții emigranților irlandezi.

Cele mai cunoscute versuri ale sale sunt primele versuri ale celui mai mare hit al său, o lamentație a alcoolicilor transformată într-un clasic de Crăciun improbabil intitulat „Fairytale of New York”.

„Eram bun la scris”, i-a spus MacGowan lui Richard Balls, care i-a scris biografia autorizată „A Furious Devotion”, publicată în 2021. „Pot să scriu, pot să scriu, pot să fac să curgă, iar când am amestecat-o cu muzica, a fost perfect.”

Pe lângă soția sa, au mai rămas în viață sora sa, Siobhan, și tatăl său, Maurice.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează