G4Media.ro

Sfidare. Iranul anunță reluarea activiății de îmbogățire a uraniului la un nivel…

Sursa Foto: Unsplash.com

Sfidare. Iranul anunță reluarea activiății de îmbogățire a uraniului la un nivel care încalcă acordurile internaționale

Iranul a reluat activitatea de îmbogăţire a uraniului la 20% la uzina subterană de la Fordow, un nivel de puritate care nu este autorizat, potrivit acordului internaţional încheiat în 2015 de Teheran şi marile puteri, informează Reuters, care citează agenţia de presă semioficială Mehr.

Decizia este cea mai recentă dintr-o serie de violări ale acordului internaţional de către Iran, care au început cu încălcarea înţelegerii ca răspuns la retragerea unilaterală a SUA şi la reintroducerea sancţiunilor americane contra Teheranului.

”În urmă cu câteva minute, la complexul Fordow a început procesul de producţie a uraniului îmbogăţit la 20%”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului iranian, Ali Rabeie.

La 1 ianuarie, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat că Teheranul a notificat-o despre intenţia sa de a relua activitatea de îmbogăţire la 20% a uraniului la uzina de la Fordow, care este construită în interiorul unui munte.

La 7 septembrie 2019, Iranul a anunţat instalarea unor centrifuge avansate înainte de a-şi creşte stocul de uraniu îmbogăţit, care din iulie acelaşi an depăşeşte limita (300 kg) fixată de acordul de la Viena din 2015.

Acest pact, semnat între Teheran şi marile puteri, printre care SUA, a fost denunţat în mai 2018 de preşedintele american în exerciţiu Donald Trump. De atunci, Washingtonul a reintrodus sancţiuni economice contra Iranului, în numele unei politici de ”presiune maximală” ce are drept scop constrângerea Teheranului să negocieze un nou acord.

Începând din luna mai 2019, Iranul şi-a sporit stocul de uraniu îmbogăţit dincolo de limita fixată de acord şi îmbogăţeşte acest element chimic la 4,5%, nivel superior plafonului fixat (3,67%), dar încă departe de pragul necesar pentru o utilizare militară. (Sursa: Agerpres)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Acordul JCPOA a fost doar de forma, in spatele lui Iranul imbogatind in site-uri secrete uraniu. A fost un acord in care toate puterile au inchis ochii la aceste nereguli in detrimentul Israelului si securitatii acestui stat. Nici o putere care detine arma atomica sau tehnolgiile pentru a fabrica arma atomica nu va renunta vreodata la acestea, chiar avand un acord.

    • Si tu stii asta pentru ca?
      „Nici o putere care detine arma atomica sau tehnolgiile pentru a fabrica arma atomica nu va renunta vreodata la acestea, chiar avand un acord” – asta asa este, doar ca Iranul nu are nici una nici alta, scopul acordului era tocmai de a-i impiedica sa le obtina. Iar asigurarea nu era baza pe respectarea cu buna credinta a acordului de catre Iran, ci prin inspectii si verificari externe riguroase.
      Cred ca stirea asta „semioficiala” este de fapt o invitatie/somatie pentru Biden si pentru UE sa renegocieze un nou acord.

  2. Israel va lovi cand va fi momentul, iar surprinderea si groaza va fi mare pentru gardienii revolutiei lui peste prajit!Nu poti lasa un dement de ayatolah sa-si faca mendrele, pentru ca a comunicat clar cui se adreseaza bombele:Israel si Crestinatate!Ce asteapta SUA???