G4Media.ro

Sezonul de schi în Poiana Braşov se deschide în weekend pe circa…

Sursa foto: brasovcity.ro

Sezonul de schi în Poiana Braşov se deschide în weekend pe circa o treime din pârtii / Tarifele de transport pe cablu au fost majorate

Actualul sezon de schi în Poiana Braşov se deschide în weekend. Primăria Braşov, căreia îi aparţine domeniul schiabil din masivul Postăvarul, anunță că a reușit să amenajeze circa 30-35% din pârtii.

Astfel, sâmbătă, 28 ianuarie, se deschid pârtiile din partea superioară a masivului şi cele pentru începători, Bradul şi Stadion.

Primarul municipiului Braşov, Allen Coliban, și-a pus echipamentul de schi și a verificat, vineri, starea pârtiilor.

„În primul rând, ne bucurăm că ninge în Poiana Braşov. Am aşteptat zăpada asta cu toţii de foarte mult timp. Iată că ne ajută şi natura. Din păcate, cu toate eforturile supraomeneşti de a amenaja pârtiile, putem spune că se poate schia în partea superioară a masivului momentan în condiţii decente. Este maximumul pe care l-am putut face din punctul de vedere al amenajării. În cifre, asta înseamnă 70.000 de metri cubi de zăpadă artificială produsă în această perioadă. Semnele sunt că, în zilele următoare, stratul se va îmbogăţi din surse naturale. Prin urmare, oricine vrea să schieze în weekendul acesta trebuie să o facă cu mare grijă şi, evident, respectând toate măsurile anunţate de către administratorii pârtiilor. O parte dintre pârtii, cele care coboară până în partea inferioară, vor fi închise. Deci se va schia în zona superioară, asta însemnând partea superioară a Drumului Roşu, Poiana Doamnei, tot ceea ce înseamnă pârtii care ajung până la telescaunul din Ruia”, a precizat Coliban.

Potrivit acestuia, administratorii pârtiilor lucrează în prezent la tot ceea ce înseamnă balizaj şi organizare de linii pentru aşteptarea la telescaune. Edilul a menţionat că, în funcţie de condiţiile meteorologice, weekendul viitor există şanse ca toate pârtiile să fie deschise în întregime.

„Mizăm totodată pe înţelegerea turiştilor şi a schiorilor, pentru că vom schia în acest weekend doar în condiţii excepţionale şi doar cu aceste eforturi de a produce zăpadă artificială. Dacă prognoza meteo se confirmă, weekendul celălalt vom avea condiţii de a coborî până jos”, a adăugat Allen Coliban.

Tot din acest weekend, liniile 60 şi 100 ale operatorului local de transport în comun, care fac legătura dintre municipiul Braşov şi staţiune, vor începe să opereze în regim normal de sezon.

Şeful Serviciului amenajare pârtii – Comprest SA, Adrian Biriboiu, a anunţat, la rândul său, că turiştii vor fi informaţi privind zonele în care se poate schia.

„În partea superioară a domeniului avem un strat de aproximativ 25-30 de centimetri, strat în stare amenajată. În zona lacului, cam 20 cm, scăzând în partea inferioară către telescaunul Ruia la îmbarcare, ajungând la o medie de 15 cm. În momentul de faţă este în creştere din motive naturale, dar şi noi, cât ne permit temperaturile, vom produce zăpadă. Zonele care sunt deschise vor fi delimitate în prima parte a dimineţii. Vor fi delimitate strict. (…) Vor fi bannere, vor fi plase, vor fi direcţionări, vom fi şi noi prezenţi pe pârtie, deci toată lumea va fi în siguranţă. (…) Turiştii trebuie să ştie că, dacă depăşesc aceste indicatoare, stratul de zăpadă va fi insuficient pentru a avea stabilitate şi riscurile de accidentare sunt foarte mari”, a subliniat Adrian Biriboiu.

Pentru achiziţionarea ski-passurilor, există în total 3 puncte de vânzare (casieriile de la telegondolă, de la telecabina Kanzel şi de la telecabina Capra Neagră) şi două automate amplasate în parcarea multietajată din Poiana de Jos. La toate casieriile este posibilă şi plata cu cardul. Cei care doresc să îşi încarce cu puncte ski-passurile o pot face şi online, prin intermediul aplicaţiei pe platforma www.skibv.ro.

Valabilitatea punctelor rămase pe ski-passurile din sezonul 2021-2022 nu se prelungeşte în acest sezon de schi.

Tarifele pentru transportul pe cablu sunt cu aproximativ 11% mai mari ca în sezonul trecut şi sunt cuprinse între 55 lei o cartelă de 10 puncte pentru adulţi şi 720 de lei pentru o cartelă cu 240 de puncte. Există şi posibilitatea achiziţionării unui ski-pass în valoare de 1.250 lei, pentru acces nelimitat timp de zece zile, pentru un adult. Pentru copii, o cartelă cu 10 puncte costă 30 de lei iar una cu 240 de puncte costă 390 de lei. Copiii până la 6 ani beneficiază de gratuitate la transportul pe cablu.

Primăria Braşov a început să producă zăpadă artificială de la sfârşitul lunii noiembrie, însă pregătirile efective ale pârtiilor au fost realizate în ultimele trei zile, startul sezonului de schi fiind imposibil de dat până în prezent din cauza condiţiilor meteorologice.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Iau trenul si ma duc la munte. Sunt si trenuri CFR Calatori si private.