G4Media.ro

Sezonul de culegere a trandafirilor se deschide în regiunea bulgară Kazanlak /…

sursa foto: Captura video

Sezonul de culegere a trandafirilor se deschide în regiunea bulgară Kazanlak / Anul trecut, Bulgaria a exportat 1.370 kg de ulei de trandafir, în mare parte în SUA, China, Japonia, Taiwan, Coreea de Sud şi Franţa

Sezonul de culegere a trandafirilor s-a deschis pe plantaţiile din apropierea oraşului Kazanlak (sud), într-o regiune considerată drept cea mai bună din Bulgaria pentru cultivarea trandafirilor. Un ritual al recoltei desfăşurat în apropierea satului Cherganovo, duminică, a fost inclus în programul celei de-a 121-a ediţii a Festivalului Trandafirilor, conform administraţiei locale, transmite Agerpres citând BTA.

În 2023, Bulgaria a exportat 1.370 kg de ulei de trandafir la un preţ mediu de 9.168 de euro/kg. Majoritatea exporturilor se îndreaptă spre SUA, China, Japonia, Taiwan, Coreea de Sud şi Franţa.

Zeci de vizitatori au participat, în pofida ploii. Ei au putut urmări o demonstraţie de distilare a trandafirilor şi au putut gusta dulceaţă de trandafiri şi lichior de trandafiri.

Zilele de culegere a trandafirilor sunt organizate în fiecare sfârşit de săptămână până la 2 iunie.

Trandafirii trebuie culeşi dimineaţa devreme, înainte de răsăritul Soarelui, conform organizatorilor evenimentului din 19 mai. Culesul se încheie de obicei până la ora 9 dimineaţa, pentru că petalele de trandafiri au o concentraţie mai mare de ulei esenţial între 4 şi 8 dimineaţa.

În mod tradiţional femeile cântă în timp ce culeg petalele de trandafiri şi se întrec cine culege mai multe. Apoi, administratorii plantaţiei îşi fac apariţia pentru a colecta recolta şi pentru a-i plăti pe culegători. Persoana care a strâns cele mai multe petale de trandafiri a avut apoi onoarea de a deschide dansul în piaţa satului.

Distilarea trandafirilor începe direct după ce recolta primei zile este culeasă. Cazanele sunt încărcate cu petale de trandafiri şi apă.

Trandafirii care sunt culeşi trebuie să fie complet înfloriţi pentru a conţine nivelurile maxime de ulei. Este nevoie de aproximativ 2,5 – 3 tone de petale de trandafiri pentru a obţine un kilogram de ulei de trandafiri.

Primul distilat este cunoscut drept apă de trandafiri. După cea de-a doua distilare rezultă uleiul de trandafiri. Bulgaria este unul dintre primii trei producători de ulei de trandafiri din lume.

Conform Ministerului Agriculturii, în Bulgaria sunt 2.943 cultivatori înregistraţi de trandafiri (date din 7 martie 2024). Plantaţiile de trandafiri acoperă o suprafaţă de 5.367 hectare. Procesatorii de trandafiri înregistraţi sunt în număr de 67 şi sunt folosite 53 de facilităţi de procesare.

În 2023, Bulgaria a exportat 1.370 kg de ulei de trandafir la un preţ mediu de 9.168 de euro/kg. Majoritatea exporturilor se îndreaptă spre SUA, China, Japonia, Taiwan, Coreea de Sud şi Franţa.

Anul trecut Bulgaria a importat 79 kg de ulei de trandafir din Turcia şi China.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează