G4Media.ro

Serviciul de informații moldovenesc: Rusia a crescut numărul de militari care păzesc…

Foto: Trupe ruse la paradă în Transnistria / Novosti PMR

Serviciul de informații moldovenesc: Rusia a crescut numărul de militari care păzesc depozitul de muniții din Transnistria

Directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova, Alexandr Esaulenco, a declarat într-un interviu pentru publicația ucraineană Glavcom că Rusia și-a mărit efectivele de militari ruși care păzesc depozitului de muniții de la Cobasna și care se află ilegal (fără mandat) pe teritoriul Republicii Moldova. 

”În primul rând, vorbim despre regiunea noastră separatistă: vorbim despre Transnistria; vorbim de formațiuni militare ilegale – un grup operativ al trupelor ruse (GOTR); vorbim despre compoziția militară din jurul satul Cobasna. Din câte cunoaștem, protecția acestor depozite este acum întărită și înțelegem că acest factor este unul dintre elemenele-cheie în ceea ce privește utilizarea elementelor destabilizatoare în țara noastră”, a declarat Esaulenco.

Rusia menține în regiunea separatistă transnistreană circa 1.500 – 2.000 de soldați împărți în trupe de menținerea a păcii cu mandat legal și Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) care nu au mandat pentru a fi prezente în Republica Moldova și care au misiunea de a păzi depozitele de muniții sovietice de la Cobasna de lânga granița cu Ucraina.

Publicitate electorală

În depozitul de la Cobasna erau depozitate în trecut circa 20.000 de tone de muniții. În prezent, cantitatea de muniții rămasă acolo nu se cunoaște exact,deoarece de circa 20 de ani, nimeni din rândul oficialilor OSCE sau moldoveni nu au mai fost lăsați să viziteze acest obietic militar.

În cadrul aceluiași interviu pentru Glavcom, directorul SIS a mai menționat că între serviciile de securitate din Ucraina și Moldova se face un schimb activ de informații, iar acesta va spori în contextul riscurilor înregistrate în regiune.

Întrebat dacă Republica Moldova a devenit un teren de tranzit pentru serviciile speciale rusești, Esaulenco a subliniat că „unele elemente care atrag suspiciunea se află în câmpul de observare al structurilor de contraspionaj”.

„Avem un schimb bun de informații cu procuratura și alți colegi. Au loc acțiuni de urmărire pentru documentarea acestor elemente”, a informat el.

Recent, presa ucraineană a relatat că serviciile speciale ruse ar pregăti „provocări” împotriva militarilor ruşi dislocaţi în regiunea separatistă Transnistria, din estul Republicii Moldova, cu scopul de a acuza apoi Ucraina de provocări.

Conform Serviciului de informaţii militare, la 13 ianuarie, Brigada a III-a autonomă motorizată din cadrul forţelor armate din regiunea transnistreană a fost reunită în cadrul unei şedinţe de lucru, în cursul căreia personalul a fost informat că se aşteaptă provocări din partea Ucrainei în zona localităţii Cobasna, unde se află depozitele de muniţie de artilerie ale Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR)”, se menţionează în comunicatul oficial al Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

Acuzațiile Ucrainei vin în paralele cu declarațiile lui Jack Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american, Joe Biden, citând serviciile de informaţii ale SUA, care a spus la rândul său că Rusia ar putea fabrica premisele pentru o invazie în Ucraina.

„Rusia are în vedere pregătirea premiselor pentru o invazie, inclusiv prin subversiune şi operaţiuni informative, pentru a acuza Ucraina de pregătirea unui atac împotriva forţelor proruse din estul Ucrainei”, a spus el.

Foto: trupe ruse defilând la o parada în Tiraspol, regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova. Sursa/Novosti PMR

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Serviciului de Informații și Securitate (SIS). La noi exista doar Serviciul Roman de Informatii. Nu putem amesteca si informatiile, si securitatea in acelasi serviciu.

  2. Asta in timp ce acuza NATO ca aduce militari aproape de granitele ei. Ce ziceti? 🤔

  3. Oare Serviciul de Informatii stie cum ajung militarii rusi la Cobasna? Se teleporteaza? Au luat ceva masuri sa nu le mai permita accesul?

  4. Si Moldova, in toate structurile ei afministrative di nu numai, colcaie de spioni.

  5. Am o intrebare: pe unde plm vin militarii ăia rusi din Transnistria ?
    Prin Ucraina nu pot, spatiul aerian ucrainean fiind inchis de ceva ani. Pe strada nu pot pentru că nu au pe unde ? Nu cumva guvernul de la Chișinău le permite accesul si dincoace de Nistru ?

  6. Pai nu toți militarii ruși din Transnistria erau alocați pt această activitate (de pază depozit etc). I-au mutat de la soare la răcoare 🙂