G4Media.ro

Serviciul de asistență juridică în domeniul minorităților „Mikó Imre”: În 2020, antimaghiarismul…

Serviciul de asistență juridică în domeniul minorităților „Mikó Imre”: În 2020, antimaghiarismul a devenit un curent central în discursul public din România

Potrivit unei sinteze realizate de Serviciul de Asistenţă Juridică în domeniul minorităţilor „Mikó Imre”, în 2020, antimaghiarismul a devenit un curent central în discursul public din România, transmite MTI, citată de Rador.

Şeful serviciului, Erika Benkő, a vorbit despre acest lucru la o conferinţă de presă organizată miercuri. Erika Benkő a precizat: accentuarea antimaghiarismului este confirmată de faptul că, în timp ce în anii precedenţi subiectul era unul marginal în România, odată cu discursul antimaghiar din luna aprilie al preşedintelui Klaus Iohannis, respectiv cu accederea în parlament a partidului AUR, teoria pericolului maghiar a devenit o temă centrală a discursului politic.

Erika Benkő a relatat că, anul trecut, serviciul de asistenţă juridică a luptat împotriva încălcărilor drepturilor maghiarilor în nenumărate domenii. În urma acţiunilor întreprinse de acest serviciu, autorităţile române au aplicat amenzi în cuantum total de 135.000 de lei.

În opinia sa, motivul pentru care suma este ceva mai mică decât cea din anul anterior este acela că, din cauza epidemiei de coronavirus, majoritatea evenimentelor sportive din acest an s-au desfăşurat cu porţile închise, astfel încât nu prea au existat ocazii pentru manifestările antimaghiare, atât de obişnuite în tribune.

O parte dintre plângeri s-a referit la manifestările instigatoare la ură care au fost observate în mass-media din România. În zece astfel de cazuri serviciul de asistenţă juridică s-a adresat Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), iar în opt dintre ele au fost aplicate amenzi în cuantum total de 75.000 de lei.

Cu un alt set de plângeri, serviciul de asistenţă juridică s-a adresat Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Până acum, CNCD a finalizat analiza a trei dintre plângeri, iar în baza acestora a aplicat amenzi în valoare de 45.000 de lei.

Restul plângerilor se află în curs de analizare. Tot în baza unor plângeri înaintate de Serviciul de Asistenţă Juridică „Mikó Imre”, Federaţia Română de Fotbal a aplicat amenzi pentru manifestări antimaghiare în valoare totală de 20.000 de lei împotriva FCSB şi a trei jucători de la echipa bucureşteană.

În plus, serviciul a făcut şi zece plângeri penale împotriva celor care au scris la Cluj-Napoca pe un perete din spaţiul public „Urâm rasa ungurească”, împotriva unor persoane care au publicat comentarii antimaghiare pe reţelele sociale şi împotriva unor persoane care au distrus inscripţiile maghiare de pe indicatoarele cu denumirea a şapte localităţi.

În acelaşi timp, avocaţii serviciului sunt cei care reprezintă localitatea Sânmartin în două procese cu privire cimitirul din Valea Uzului. În urma acestei plângeri, în luna decembrie a anului trecut, instanţa a dispus ca Parchetul de pe lângă Judecătoria Moineşti să continue ancheta privind cazul de vandalism şi incitare la ură care a avut loc în 6 iunie 2019, la cimitirul militar din Valea Uzului.

Erika Benkő a precizat că şi în anul 2020 au fost depuse eforturi pentru a furniza informaţii. Au fost realizate şaptesprezece buletine informative – în mai multe limbi – prin intermediul cărora diverse organizaţii pentru drepturile omului, politicieni şi ambasade din Bucureşti au fost informate cu privire la ilegalităţile comise la adresa maghiarilor. Activitatea va continua şi în 2021, aceasta fiind susţinută financiar prin fonduri obţinute prin accesarea unor proiecte, a adăugat Erika Benkő.

Sursa: MTI/ Rador/

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Sunt ABSOLUT CONVINS de obiectivitatea d-nei/d-șoarei Erika! 😄

 2. Ați distrus Romania împreună cu mafia roșie și vreți să raspundeti separat.

  • Kelemen Hunor:„Autonomie înseamnă că tu decizi despre viaţa ta!”.
   Hai să fim mai buni, de dragul corectitudinii politice (cel puțin), și să-i lăsăm să facă ce vor cu viața lor, dar nu pe meleagurile astea, știm toți rezistenții ce țară coruptă avem, sa-i trimitem in altă parte.

 3. In Romania exista aproape nenumarate minoritati, turci tatari germani lipoveni machidoni expati austrieci italieni francezi olandezi englezi etc. Nu am auzit de nici un caz de discriminare instigare la ura impotriva lor. Intotdeauna este ceva „impotriva„ maghiarilor si lucrul este constatat intotdeauna de un maghiar pus de udmr la o agentie si platit de statul roman.

 4. Traiesc intre ei, am prieteni buni maghiari, dar politica lor este si a fost intotdeauna profund antiromaneasca. Ei nu sunt obligati sa invete limba oficiala in schimb eu sunt obligat sa stiu ungureste daca vreau sa lucrez la primarie/administratie/sanatate. In firmele lor NU exista picior de angajat roman.
  Nu e normal! Romanul e prea tolerant cu astfel de actiuni si/sau persoane.

 5. UDMR ataca cu propuneri legislative separatiste Constitutia Romaniei asta dupa ce invita in Romania tot felul de politicieni unguri cu discursuri anti romanesti iar cativa radicalizati maghiari au incercat sa organizeze un atentat terorist de ziua Romaniei! Pe langa lucrile astea foarte grave au atacat justitia alaturi de PSD incercand sa obtina tot felul de avantaje politice in schimbul acestei marsavii extrem de nocive.
  Dar ipocritii din UDMR se vaicaresc incercand s induca opinia publica internationala in eroare cum ca ar fi victime cand de fapt ei sunt agresori !

 6. Ar fi ok să vedem cum stăm cu ANTIROMÂNISMUL în România și câte amenzi sau dat.
  1 Nu există ”rasa ungurească” oamenii sunt oameni si punct..există nații.
  2 La numărul de etnici maghiari aflați în instituțiile centrale din România nu cred că există în România antimaghiarism. Că există arii georgafice din Romania in care românii sunt marginalizați .. e de văzut si studiat. Exemplu numărul de angajați de nație română de la ”benzinăriile” MOL sau alte afaceri dezvoltate de smanageri maghiari in România să vedeți acolo DISCRIMINARE !

 7. Pentru ca eu sa respect maghiarii din Romania primul pas este acela ca ei sa invete limba romana si sa o vorbeasca in relatia cu mine si cu institutiile publice ale statului .

 8. Sa ne spuna pe cine au sesizat când românul din lotul national de hochei a fost sicanat „doar un pic” de colegii de etnie maghiara.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.