G4Media.ro

Serviciile secrete americane cred că ucrainenii s-au aflat în spatele atacului cu…

Sursa foto: Captură video - Twitter / NOËL

Serviciile secrete americane cred că ucrainenii s-au aflat în spatele atacului cu drone care a vizat Kremlinul

Atacul cu drone asupra Kremlinului de la începutul acestei luni a fost probabil orchestrat de una dintre unitățile speciale militare sau de informații ale Ucrainei, scrie, citând oficiali americani, New York Times, preluat de The Guardian.

Agențiile de informații americane nu știu ce unitate a efectuat atacul și nu era clar dacă președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, sau înalții săi oficiali erau la curent cu operațiunea.

Oficialii americani spun că nivelul lor de încredere în faptul că guvernul ucrainean a autorizat direct atacul cu dronă al Kremlinului este „scăzut”, dar acest lucru se datorează faptului că agențiile de informații nu au încă dovezi specifice care să identifice ce oficiali guvernamentali, unități sau agenți ucraineni au fost implicați.

Atacul pare să facă parte dintr-o serie de operațiuni care i-au făcut pe oficialii din SUA – cel mai mare furnizor de echipament militar al Ucrainei – să se simtă inconfortabil. Administrația Biden este îngrijorată de riscul ca Rusia să dea vina pe oficialii americani și să riposteze prin extinderea războiului dincolo de Ucraina.

Agențiile de spionaj americane văd o imagine emergentă a unei confederații libere de unități ucrainene capabile să desfășoare operațiuni limitate în interiorul și în afara Rusiei, fie prin utilizarea propriului personal, fie prin parteneri care lucrează sub conducerea lor. Unele dintre aceste misiuni ar fi putut fi desfășurate cu puțină, sau chiar deloc, supraveghere din partea lui Zelenski, au declarat oficialii.

La momentul atacului cu drone, Zelenski a declarat: „Nu l-am atacat pe Putin sau Moscova”, în timp ce se adresa jurnaliștilor în timpul unei vizite la Helsinki.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Serviciile americane se informeaza de obicei de pe Discord. Asa mai afla si ei ce documente secrete mai pierd si ce au mai facut ucrainienii in Rusia si la conducta NS2.

  2. Cresterea volumului de informatii contradictorii, diseminarea confuziilor (voite sau nu), asimetria de-a dreptul jenanta a cantitatilor informationale privind partile combatante si suportul lor international au ca efect exact ce nu doreste partea „buna si dreapta” : scaderea si ruinarea increderii oamenilor rationali in media aferenta conflictului. Articolul acesta este un bun exemplu in acest sens.

  3. si ținta lor a fost bara de metal unde era drapelul?