G4Media.ro

Serviciile de informații britanice: Acțiunile de contraatac ucrainene au izolat practic orașul…

Sursa foto: FADEL SENNA / AFP

Serviciile de informații britanice: Acțiunile de contraatac ucrainene au izolat practic orașul Herson, aflat sub ocupație rusă / Mii de soldați ruși din zona fluviului Nipru, într-o situație „foarte vulnerabilă”

Acţiunile de contraatac ucrainene au izolat practic oraşul Herson (sud), ocupat de ruşi, plasând mii de soldaţi ruşi staţionaţi lângă fluviul Nipru într-o situaţie „foarte vulnerabilă”, au declarat joi responsabili din Ministerul Apărării de la Londra şi din serviciile de informaţii britanice, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Ucraina a dat clar de înţeles că planifică să preia sub controlul său Hersonul, care a căzut în mâinile ruşilor la începutul invaziei lansate de preşedintele Vladimir Putin în 24 februarie.

Ministerul britanic al Apărării a declarat că forţele ucrainene au stabilit probabil un cap de pod la sud de râul Inguleţ şi au utilizat noua artilerie cu rază lungă de acţiune pentru a distruge cel puţin trei dintre podurile care traversează Nipru.

„Armata a 49-a rusă, staţionată pe malul de vest al fluviului Nipru, pare acum într-o poziţie foarte vulnerabilă”, indică Ministerul britanic al Apărării într-un buletin informativ pe Twitter, adăugând că Herson a fost practic izolat de alte teritorii ocupate de ruşi.

„Pierderea sa ar submina grav tentativele Rusiei de a prezenta ocupaţia drept un succes”, menţionează instituţia de apărare a Regatului Unit.

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare de la Kiev, atrăsese atenţia anterior într-o postare pe Twitter că Rusia concentrează „un număr maxim de trupe” în direcţia Herson, dar nu a oferit detalii în acest sens.

Oleksii Arestovici, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, anunţase şi el că Rusia a procedat la o „redistribuire masivă” de forţe din est în sud în ceea ce a echivalat drept o trecere strategică de la atac la apărare.

Zelenski a spus că Ucraina va reconstrui podul Antonivski peste Nipru şi alte puncte de trecere din regiune.

„Facem totul pentru ca forţele de ocupaţie să nu aibă nicio oportunitate logistică în ţara noastră”, a declarat preşedintele ucrainean miercuri seara.

Responsabili militari ruşi afirmaseră mai devreme că se vor orienta spre montarea unor poduri de pontoane şi la recurgerea de feriboturi pentru a transporta trupele peste fluviu.

Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie a.c. în ceea ce Moscova numeşte o „operaţiune militară specială” pentru „demilitarizarea” şi „denazificarea” ţării vecine. Ucraina şi aliaţii ei numesc invazia drept o agresiune neprovocată.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Sau poate e doar o capcana pentru ucrainieni si o sa fie distrusi ucrainienii…..ca doar rusii stiau de pregatirea ofensivei….

  • Rusia e terminata, nu mai are nici oameni, nici armament, nici resurse, ei nu produc nimic. Rusia a pierdut în jur de o treime din TOATĂ puterea sa militara din punct de vedere al echipamentului, pe unele tehnici militare pierzând mai mult de jumatate.

  • Într-adevăr, de câte zile se tot anunță contraofensiva ucraineană în sud? Rușii chiar să nu fi făcut nimic? Se prea poate să fie o capcană rusească. În același timp, sunt convins că americanii observă cu atenție mișcările de trupe din zonă, așa că o capcană din partea rușilor ar fi observată. Foarte interesante aceste mișcări, sper că ucrainenii să-i spulbere pe ruși.

 2. MI6 face legea,Zelenshi citește după script.

  • În cazul asta nu avem emotii, Mi6 sunt aia care au ținut piept naziștilor hitleristi și le-au umplut frigiderele. Iar Germania Nazista era MULT mai capabila decât Ruzzzia fascista de azi, și cand zic cu mult, ma refer de cel puțin 10 ori.

 3. Fumate chestiile astea.

 4. Sigur…mă copii de gaming: fără putere aeriană, ucrainienii sunt pulverizați în masă dacă avansează clasic. Abia se chinuie pe poziții defensive – voi visați să atace orașe fortificate! Priviți o hartă și apoi fabulați…

  • Ce tot o dai cu spanacul ăsta cu putere aeriană? Rușii au avut putere aeriană căcălău și au făcut rahatul praf.

  • Dan tu ești un geniu, știai?!
   Dar și o victimă, asta nu o știai cu siguranță.
   Cand citesti, vizionezi, selectezi, doar stiri și canale sovietice ești o VICTIMĂ. Mi-e milă de tine, da’… mai bine nu.

  • Zaharova! Tu esti? Sau e doar Lavrov beat imbracat ca o cocotă?

 5. Ucraina atacă. Și ruși au cucerit 30% din Ucraina!!! Dacă și serviciile britanice mint ca și Boris ați este adevărat??!!!