G4Media.ro

Sergio Mattarella, reales președinte al Italiei, pentru al doilea mandat de 7…

Sergio Mattarella, reales președinte al Italiei, pentru al doilea mandat de 7 ani / Șapte runde pentru alegerea unui nou președinte au eșuat săptămâna aceasta în Parlament

UPDATE Ora 21.45: Sergio Mattarella (80 de ani) a fost reales în funcția de președinte al Italiei, sâmbătă seară, prin votul Parlamentului, după ce partidele din coaliția guvernamentală au ajuns la un acord. Inițial, Sergio Mattarella anunțase că nu mai dorește un mandat, însă alegerea șefului statului se blocase în Parlament, unde șapte runde de alegeri au eșuat în această săptămână.

Președintele republicii a obținut peste cele 505 voturi necesare realegerii sale de către Parlament, relatează ANSA.

„Aveam alte planuri, dar respect Parlamentul”, a spus președintele confirmând răspunsul său afirmativ după acordul la care s-a ajuns pentru realegerea sa.

UPDATE Ora 19.45: Președintele Italiei, Sergio Mattarella, și-a dat acordul sâmbătă să servească în al doilea mandat, au declarat politicieni de rang înalt, după ce partidele nu au reușit să găsească un alt candidat, într-o săptămână de voturi adesea grele în parlament, transmite Reuters.

Mattarella, în vârstă de 80 de ani, a exclus să rămână în funcție, dar, având în vedere că stabilitatea politică a țării este în pericol, s-a considerat că este puțin probabil se reziste presiunii de a rămâne.

„Voința lui Mattarella de a servi un al doilea mandat… arată simțul său de responsabilitate și atașamentul său față de țară și instituțiile acesteia”, a spus ministrul Afacerilor Regionale, Mariastella Gelmini, într-un comunicat.

Liderul Partidului Democrat (PD), de centru-stânga, Enrico Letta, care a susținut realegerea lui Mattarella, a vorbit cu reporterii pentru a-și exprima „mulțumirile enorme președintelui Mattarella pentru alegerea sa generoasă față de țară”.

Liderii parlamentari au mers la palatul presedintelui din centrul Romei pentru a-i cere să rămână în funcție, după ce parlamentarii nu au reușit să aleagă un președinte, sâmbătă, după șapte tururi de scrutin.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea președintelui.

Știrea inițială: Partidele din cadrul coaliţiei la putere în Italia au anunţat sâmbătă că au ajuns la acord în vederea unei realegeri a preşedintelui în exerciţiu Sergio Mattarella, de teama unei instabilităţi politice în cazul unui eşec de a-i găsi un succesor, relatează AFP, preluată de News.ro.

Preşedintele Mattarella, în vârstă de 80 de ani, a anunţat, cu toate acestea, în mai multe rânduri, că nu vrea să rămână în funcţie.

În pofida acestui lucru, el a obţinut 400 de voturi în cel de-al şaptelea tur de scrutin.

Cel de-al optulea tur de scrutin a început sâmbătă la ora locală 16.30 (17.30, ora României), iar pentru a fi ales Mattarella are de obţinut 505 voturi.

Funcţia de preşedinte al Italiei este larg simbolică, însă şeful statului are un rol important în cazul unei crize politice, într-o ţară al cărei peisaj politic este foarte fragmentat.

Preşedintele poate dizolva Parlamentul, numi premierul şi refuza să acorde un mandat de guvernare unei coaliţii dacă o consideră prea fragilă.

Alegerea succesorului lui Mattarella s-a împotmolit la începutul săptămânii, în lipsa unui acord asupra unui nume.

În pofida faptului că partidele parlamentare – cu excepţia Partidului Fratelli d’Italia (extremă dreapta) – fac parte din coaliţia care susţine Guvernul premierului Mario Draghi, dreapta, stânga şi Mişcarea Cinci Stele (M5S, populişti) nu reuşesc să ajungă la un consens.

Mario Draghi, fostul şef al Băncii Centrale Europene (BCE), era favorit, înaintea alegerilor, la postul de preşedinte, însă numeroşi parlamentari nu vor să-l voteze, de teamă că plecarea sa de la şefia Guvernului ar destabiliza Executivul atât de mult încât ar putea provoca alegeri anticipate înainte de încheierea actualei legislaturi, în 2023.

”Îi cerem lui Mattarella să rămână pentru a continua cu aceeaşi echipă, cu Draghi” la şefia Guvernului, a declarat sâmbătă Matteo Salvini, liderul Partidului Liga (extremă dreapta), în urma eşecului unei candidate pe care acesta a propus-o vineri.

Fostul premier Silvio Berlusconi, care şi-a anunţat canddatura la preşedinţie, a eşuat. El a anunţat că partidul său este pregătit să-l voteze pe Mattarella.

”Ştim că îi cerem un mare sacrificiu, dar ştim că putem să i-l cerem în interesul ţării”, a declarat Berlusconi.

Mattarella, care a efectuat un mandat de şapte ani deosebit de agitat – între crize politice şi pandemia covid-19 -, pare însă puţin hotărât să rămână.

Presa italiană scrie sâmbătă că Draghi s-a întâlnit cu Mattarella într-o reuniune îndelungată, pentru a-l convnge să accepte al doilea mandat.

Un judecător sicilian puţin cunoscut înainte să devină preşedinte în 2015, Sergio Mattarella a gestionat cu dplomaţie o criză politică dificilă, un rol apreciat de către toate partidele italiene.

Sursa Foto: captura/Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. E groasa rau problema daca vor sa tot il puna in geam pe nenea Mattarella cat sa vina banutzu de la BCE…